Miről fantáziál egy férfi és miről egy nő? Bemértük intim fantáziánk határait

Miről fantáziál egy férfi és miről egy nő? Bemértük intim fantáziánk határait

Címlap / Szerelem / Szex / Miről fantáziál egy férfi és miről egy nő? Bemértük intim fantáziánk határait

A gyönyörért igazán sokmindenre képesek vagyunk. Olyan sokmindenre, hogy a nagyobb részét nem is merjük megtenni, de fantáziálunk róla. Milyen szerencse, hogy nincs gondolatrendőrség, hiszen gyakorlatilag nem lakónegyedeket, hanem börtöntelepeket kellene építeni az erkölcs kordában tartására. Ami a fejben történik, az a miénk és nem veheti el tőlünk senki egészséges keretek között. De mi is történik valójában szexuális fantáziálás közben és az meddig normális?

Kiváló biológia tanárom mondta anno, hogy férfi és nő között minden normális, amit mindketten akarnak és élveznek is. Tizenévesen még pironkodtunk ezen a mondaton, ma már értjük, hogy a szexuális kreativitás legalább olyan fontos összetevője az egészségnek, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás. A mi kultúránk a monogám kapcsolatokat intézményesítette, így ahhoz, hogy teljesen felszabadultan kiélvezzük a szexualitásban a változatosságot, némi logisztikára van szükség. Persze, a „párhuzamos kapcsolású” partneri viszonyokra mi kitaláltuk a megoldást, de még mindig erős a társadalmi kényszer, hogy egyszerre csak egy viszonyt vállaljunk nyilvánosan.

Így aztán „soros kapcsolással” éljük ki igényeinket az ágyban: többször válunk, gyakran váltogatjuk szeretőinket. Étvágytól függ a a mennyiség – olykor a minőség is.

Amit viszont bármikor megtehetünk: szabadjára engedhetjük szexuális fantáziáinkat és olyan „vidékeket” is bejárhatunk, ahová a valóságban nem merészkednénk. A Montreali Egyetem kutatói egy 1500 fős kérdőíves kutatással utánajártak a férfiak és nők fejében zajló szexuális fantáziák tartalmának. A The Journal of Sexual Medicine hasábjain közölt eredmények nem is olyan meglepőek, hiszen nagyon is összefüggnek a két nem evolúciós-biológiai szerepével.

Vannak közös fantáziáink, a szokatlantól a gyakoriig egyaránt: 80%-ban szeretnénk szokatlan helyszíneken együtt lenni, szabadtéri és romantikus helyszínekről álmodozunk és igen nagy arányban fantáziálunk az idegenekkel való szexről is. A házasságban élő nők közel fele és a nős férfiak 83%-a ábrándozik másik partnerről.

Mindkét nem vágyik intim együttlétre hírességekkel, sztárokkal. Ebben csupán 10% a különbség – természetesen a férfiak 61%-ának javára. Az orális szex ugyancsak élénk fantáziálásra késztet és 70% körül vannak mindkét térfélen, akik számára az önkielégítés örömét fokozná, ha az a partner előtt történne.

Gyakori fantázia a dominancia és az alárendelődés is. Bár itt eltérnek az arányok, a gondolat mindkét nem fejében számottevően (50%) jelen van.

Ritka ábrándkép az állatokkal való szex (2% körül) és szokatlan, de létező fantázia a másik nem ruháiba való beöltözés is (15% körül).

A férfiak ábrándjaiban gyakran szerepel a több partner és az idegen partnerek. 75%-uk gondol az egyszerre háromnál is több nővel való szeretkezésre, de 84%-uk szívesen kipróbálná két nővel az ágyban. A férfiak több, mint 80%-a szívesen nézné ahogy a nők egymást kényeztetik és nagyobb részük örömmel be is szállna.

A nők közel ¾-e az orális szexszel kapcsolatban fantáziál a legtöbbet: szívesen késztetné partnerét orális szexre és lenne domináns partner az ágyban. Mi sem panaszkodhatunk létszám-kérdésben. Nagyonis élveznénk a háromnál is több résztvevős helyzeteket, legalábbis 64%-unk szerint.

Miről fantáziál egy férfi és miről egy nő? Bemértük intim fantáziánk határait

Mi a helyzet a szexuális fantáziák és a deviancia határával? Klinikusok arra keresték a választ, hogy meddig normális és mikortól kóros a fejben zajló szex. Bár nehéz igazságot tenni a kérdésben, az orvosi álláspont szerint, ha a szexről való fantáziálás kényszeressé válik, már nem egészséges.

A probléma lényege, hogy a kényszer gyakori fantáziálásra késztet és gyakorlatilag csak az ábrándozás hoz kielégülést, azaz a valóságban vágy-csökkenés és potenciazavar lép fel.

Ugyancsak deviáns működésre utal, ha a szexuális fantázia stresszt, bármilyen károsodást, sérülést okoz. A tünetek a valóságban megélt szex során mutatkoznak meg, tehát tönkreteszik a nemi életet.

Sokféle hatás éri képzeletünket, így a szexről való fantáziáinkat is. A Journal of Women’s Health egy 2014-es kutatásban hívta fel a figyelmet például A szürke ötven árnyalata című könyv ilyen irányú befolyására. Azok a nők, akik elolvasták, 25%-kal nagyobb valószínűséggel élnek szóbeli bántalmazással teli párkapcsolatban, 34%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy eltűrik a fizikai bántalamzást és 75%-kal nagyobb eséllyel rendelkeznek valamilyen étkezési zavarral. Döbbenetes számok, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy tinédzserek és fiatal felnőttek köréből vett mintáról van szó.

A fantáziák világa tehát gazdagabbá és kreatívabbá tehet az ágyban – amennyiben a valóságban való működést segíti és nem távolít el a hús-vér jelenléttől. Legyünk hát bátrak és használjuk egészséggel!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!