Ha mindig szundítással akarod kipihenni magad, csak ronthatsz a helyzeten

Ha mindig szundítással akarod kipihenni magad, csak ronthatsz a helyzeten

Címlap / Életmód / Ha mindig szundítással akarod kipihenni magad, csak ronthatsz a helyzeten

Biztosan te is hallottad már az örökérvényű tanácsot: ne nyomd vissza reggel a szundit, mert csak sokkal rosszabbul fogod érezni magad egész nap! Ez a hosszú távú szundításokra is igaz: a tudomány szerint ezek nem érnek valójában sokat, csak azt éred el velük, hogy még nyűgösebb és fáradtabb leszel, mint mikor már egyébként is elég megviselten felkeltél. De mi az oka ennek a furcsa jelenségnek? Miért nem elég, ha néha megpróbálsz behozni az alváson egy kicsit?

Valószínűleg neked is ismerős a szituáció: nem aludtál túl jól az éjszaka, vagy valamiért hajnalig fenn kellett maradnod, ezért alig várod a délutánt, amikor (ha szerencsés vagy) még akár lehet is egy-két órád arra, hogy újra lehunyd a szemed. Hullafáradtan bezuhansz az ágyba, majd úgy kelsz fel, mint akit háromszor kimostak. Még a következő éjszakai alvásod is teljesen felborul a délutáni szunyálás miatt. 

Ez gyakoribb jelenség, mint hinnéd, és egyszerű magyarázata van. Az agyad és az egész szervezeted szereti, ha egy meghatározott, nagyjából pontos ritmus szerint él és működik, ha pedig ezt megzavarod, többet ártasz vele, mint használsz.

Az eredmény általában leginkább az, hogy a délutánodat és az estédet is szabotálod, a plusz alvás miatt pedig nyilvánvalóan éjszaka sem tudsz majd olyan jól aludni, ettől meg belekerülsz egy ördögi körbe, amiből aztán nagyon nehéz kitörni.

zeljkosantrac/istockphoto.com

Hogyan javíthatsz az alvási szokásaidon?

A tested akkor érzi a legjobban magát alvási szempontból, ha rendszeres lefekvési és felkelési időt tartasz, még hétvégenként is. Persze senki nem szeret szombaton és vasárnap is nagyon korán kelni, de jobb a belső órádnak, ha ilyenkor nem borítod meg a rutint, vagy legalább is a reggel 6-os keléshez képest nem 11-kor dob ki az ágy magából.

A rendszeresség a legfontosabb kulcsmomentuma a pihentető, nyugodt alvásnak, ezt pedig egy hosszabb sziesztával teljesen el tudod rontani.

Szakértők szerint ennek ellenére egy rövid, pihentető minialvás tud segíteni abban, hogy a nap többi részét is viszonylag jó erővel bírd, tudja javítani a kognitív képességedet, a figyelmedet, az éberségedet. Csakhogy ennek nem szabad 10-20 percnél tovább tartania, különben fennáll a veszélye annak, hogy az éjszakai alvásod már nem lesz pihentető. Ekkor belekerülsz a fent említett ördögi körbe, ahonnan csak nagyon kellemetlen, alváshiányos periódusokkal tudsz majd kitörni.

Ha az éjszakai nyugodt alvás mostanában annyira nem akar összejönni, próbálj kialakítani egy nyugtató, pihentető esti rutint arra, hogy a napi stresszből és rohanásból megfelelően át tudj állni arra, hogy neked most igenis pihenned kell. Legyen egy-két olyan tevékenységed, ami nem igényli a telefonodat, a tévét, vagy bármilyen képernyőt, és amin nem kell kattognod.

Ha viszont ezek után sem tudsz jól aludni, valószínűleg valamilyen ismeretlen problémád lehet, amit szerencsés esetben az orvosod meg tud állapítani. Ilyenkor mindig fordulj inkább hozzá, nem érdemes ugyanis hetekig szenvedni, rosszabbul teljesíteni a munkában vagy az iskolában, csak azért, mert elbagatellizálod a helyzetet.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!