Életmód / Egészség

Mindig felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka

Nehéz ételeket ettél vagy alkoholt ittál lefekvés előtt

Közvetlenül lefekvés előtt belakmározni nem túl jó ötlet, mert a nehéz gyomor és az emésztés mellett a test nem képes megfelelően pihenni. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ugyanúgy nem tesz jót az sem, ha lefekvéskor alkohol van a szervezetedben. Lehet, hogy egy pohár bor vagy egy üveg sör úgy érzed, segíti az elalvást, de nem a hosszan tartó, pihentető alvást: egy kutatás szerint alkohol hatására a szervezet hosszabb időt tölt a mély alvás fázisában, de rövidebben a REM fázisban, aminek normál esetben a teljes pihenés 20-25%-át kellene kitennie, és aminek elengedhetetlen a szerepe a koncentráció, a memória és a motoros képességek megfelelő működtetésében.

Nyugtalan lábak szindróma (RLS)

A Restless Legs Syndrome egy 17.század óta ismert betegség. A lábakban kellemetlen, nyugtalan, zsibbasztó vagy kényelmetlen érzés jelentkezik, ami mozgás hatására enyhül, ezért a beteg akár önkéntelenül, észre sem véve többször is megmozgatja a lábát, ami viszont éjjelente megzavarhatja a nyugodt alvást.

Több RLS-ben szenvedő beteg is beszámolt arról, hogy a betegség tünetei estére rosszabbodnak, így érdemes konzultálni az orvosoddal az esetleges kezelési lehetőségekről, illetve azoknak a vitaminoknak a pótlásáról, amelyek hiánya ront az állapotodon.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást