Milánó egy nap alatt – Reggel mész, este jössz, mi fér bele?

Milánó egy nap alatt – Reggel mész, este jössz, mi fér bele?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Milánó egy nap alatt – Reggel mész, este jössz, mi fér bele?

Ha nagyon elvágyódsz, szeretnél utazni, egy kicsit máshol lenni és kiszakadni a mókuskerékből, de nincs lehetőséged hosszú, igazán pihentető nyaralásra menni, sőt egy hosszú hétvége sem fér bele, akkor sem kell kétségbeesned, hiszen akár egy nap is elegendő ahhoz, hogy nyomj egy restartot és újult erővel vesd bele magad a munkába.

Szerencsére a közelben számtalan olyan város van, ahova már egy napra is érdemes elugrani, az egyik ilyen az olaszországi Milánó.

Olaszország második legnagyobb városa Budapestről kevesebb, mint két órás repülőúttal megközelíthető, a járatok pedig épp úgy indulnak és érkeznek, hogy könnyedén kihozható belőle egy egynapos kiruccanás. Ha belevágsz, mindenképp készülj fárasztó napra, hiszen a reggeli gép 6-kor indul, így jóval előbb érdemes kiérned a reptérre, estefelé pedig 8 körül és 10 után indulnak vissza a járatok. Ez azt jelenti, hogy ha az utolsó gépet választod, akkor van közel 10 órád, amit Milánóban tölthetsz, ez pedig elég egy gyors városnézésre és egy kis kikapcsolódásra. 

És hogy miért pont Milánó?

Bár nagyszerű város, nincs benne olyan rengeteg látnivaló, mint sok más olasz városban. A legtöbb turista inkább útba ejti olaszországi kalandozásai során, hiszen innen könnyedén megközelíthetők olyan csodás helyek is, mint a Comói-tó, Bergamo, vagy Lugano. 

De mi most maradjunk Milánónál, ahova – ha minden simán megy és nincs semmi késés – már reggel 8 körül leszáll a gép a Malpensa repülőtéren, innen pedig közel egy órás buszozás vagy vonatozás után fél 10-10 körül már bent is vagyunk a városban a pályaudvar közelében. Itt mindjárt érdemes is bepillantanunk és rövid sétát tennünk a központi pályaudvar igazán impozáns épületében.

Irány a Dóm-tér!

Szerencsére a főbb látnivalók elég közel vannak egymáshoz, így akár sétálhatunk is, de ha nem akarunk már mindjárt korareggel elfáradni, akkor érdemes egy kicsit metrózunk, így villámgyorsan a város központi helyén, a Dóm-téren találjuk magunkat.

Kezdetnek válasszunk egy kávézót a dómmal szemben és igyunk egy isteni olasz kávét a teraszon, miközben magunkba szívjuk a tér nyüzsgő hangulatát.

A Milánói dómról nem túlzás azt állítani, hogy az olasz gótika igazi mesterműve, csodás, tornyos fehér épülete pedig igazán grandiózus látványt nyújt. Érdemes kiállni a sort és belülről is megcsodálni az ország második legnagyobb templomát, egy másik belépővel pedig a Dóm tetejére is felmehetünk és gyönyörködhetünk a város látványában.

Egy javaslat: ne a legmelegebb órákban válasszuk az utóbbi programot, ugyanis nem meglepő módon odafent a nyári napokon komoly hőségre számíthatunk. 

A Dóm térről nyílik a Galleria Vittorio Emanuele II nevezetű passzázs is, a különleges galériában átsétálva a legnagyobb divatmárkák üzletei között bolyonghatunk. A passzázs túloldalán máris Leonardo da Vinci emlékművénél találjuk magunkat, sőt egy Leonardónak szentelt múzeumot is bejárhatunk, innen pedig csupán pár perc sétára máris a híres-neves milánói Scala, a világ egyik leghíresebb operaháza előtt állhatunk. 

Kulináris élvezetek

A séta közben természetesen megéhezünk majd és egy egy napos kirándulás során igazán megengedhetjük magunknak a helyi finomságokat. Együnk egy igazi olasz gelatót, kóstoljunk isteni capuccinót, válasszunk ropogós pizzát vagy egy friss alapanyagokból készült tésztaételt és adjuk át magunkat a város hangulatának. 

Séta és szieszta

Ha ebéd után megpihennénk, vegyük az irányt a Castella Sforzesco felé, a 15. században épület kastély hatalmas parkja tökéletes egy délutáni ejtőzésre. Heveredjünk le a park egyik árnyas fája alatt – ahogy a helyiek is teszik – hallgassuk az utcazenészeket és a madarakat és pihenjünk egy nagyot, hiszen egy egynapos utazás során erre is időt kell szánnunk.

Még útba ejthetjük a közeli Santa Maria delle Grazia templomot is, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel és ahol az Utolsó vacsora című festmény, da Vinci egyik leghíresebb alkotása is található.

Ha mindenképp szeretnénk élőben is látni ezt a mesterművet, már hónapokkal előre érdemes ide jegyet váltanunk, hiszen rendkívül népszerű látványosság, ha azonban spontán utazó vagyunk és nem tudtunk jegyet szerezni, a templomot akkor is érdemes megnéznünk.

Levezetés

Mielőtt a reptér felé vennénk az irányt még érdemes tennünk egy sétát a Navigli-negyedben is, ahol a város másik arcát is megismerhetjük, itt ugyanis este pezseg igazán az élet. A csatornarendszer mentén egymást érik a kedves kis éttermek, amelyek teraszán egy pohár borral vagy az olaszok kedvenc Aperoljával zárhatjuk a napot, mielőtt hazafelé indulunk. 

Képek forrása: savas40/Depositphotos.com, pio3/depositphotos.comsvariophoto/depositphotos.com, AndreaA./depositphotos.com, AntonMatyuka/depositphotos.com, Anshar/depositphotos.com, lev1977/depositphotos.com, bssferrari/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást