Életmód / Táplálkozás

18 mikróban elkészíthető étel

Nemcsak maradékok felmelegítésére alkalmas a mikrohullámú. Magvakat piríthatsz benne, csokoládét olvaszthatsz, zöldségeket párolhatsz és még halat is süthetsz!

Csokoládé olvasztása

Elmúlt már az az idő, amikor folytonos kevergetés mellett, gőz fölött kellett a csokoládét megolvasztanod.
Tudtad, hogy mikróban sokkal könnyebb? Tedd a mikrót magas hőre, majd 30 másodpercenként ellenőrizd és keverj bele a csokoládéba. 2-3 perc alatt elkészül.

Sajtkrém olvasztása

Helyezz darabolt krémsajtot a mukrohullámú sütőbe, magas hőmérsékletre. 15-20 másodperc alatt a sajt felolvad és használhatod is mártásokhoz, öntetekhez.

A barna cukor olvasztása

A barna cukrot helyezd egy hőálló tálba, adj hozzá 1 teáskanál vizet (függetlenül a cukor mennyiségétől).
Fedd le a tálat és alacsony fokozaton 1 perces időközönként, kevergetéssel olvaszd fel 4-5 perc alatt.

A vaj lágyítása

A hűtős vaj mindig kemény és kenhetetlen. Sokan félnek mikróba tenni, mert túlolvad és elveszti krémes állagát.
Tedd alacsony hőfokra és 10 másodpercenként ellenőrizd a puhaságát.

Tortilla vagy pita melegítése

Ezek a lapos kenyerek pillanatok alatt felmelegednek a mikróban.
Tekerd a tortillát egy nedves papírtörlőbe és magas hőmérsékleten 40 másodperc-1 perc alatt felmelegszik, anélkül, hogy kiszáradna.

Bacon sütése

A szendvicsek és tojásos reggelik pirított baconnal a legfinomabbak. Könnyen elkészítheted mikróban.
Tedd a sütőt magas hőmérsékletre és süsd 4-5 percig, amíg megpuhul és a szélei megpirulnak.

Zsemlemorzsa pirítása

Egy lapos tányérra szórj kb. fél csésze zsemlemorzsát. Tedd a mikrót magas hőfokra és 1 perces időközönként keverj bele a zsemlemorzsába. Kb. 2-3 perc alatt aranybarnára pirul.

Olvastad már?  8 hiba, amit minden kezdő szakács elkövet a konyhában – Igen, még te is!

A kókusz pirítása

A zsemlemorzsához hasonlóan öntsd a kókuszreszeléket egy tányérra és 2-3 perc alatt, kevergetéssel pirítsd meg.

Fenyőmag és szeletelt mandula pirítása

Tedd a magokat tányérra és magas hőmérsékleten 4-5 perc alatt (1 percenként kevergetés mellett) pirítsd aranybarnára.

Almaszósz készítése

50 dkg almát hámozzunk meg és vágjuk kockára, öntsünk hozzá 60 ml vizet, 2 teáskanál cukrot és kevés fahéjat.
Fedjük le és magas hőmérsékleten puhítsuk 8-10 percig, amíg meg nem puhul. Ez után pépesítsük az almát és már kész is!

Spárga és zöldbab párolása

Tisztíts meg fél kiló spárgát vagy zöld babot, tedd mély edénybe és öntsd fel 1 evőkanál vízzel.
Fedd le az edényt és magas hőmérsékleten puhítsd 4-5 percig a zöldséget. Amint kész, vedd le a fedelét, hogy a zöldségek kellemesen ropogósak maradjanak.

Egészben sült burgonya

Dörzsöld be a burgonyát olívaolajjal és tedd be fedetlenül a mikrohullámú sütőbe. Magas hőmérsékleten 12-14 perc alatt kész.

Pattogatott kukorica

Tegyünk egy csésze pattogatni való kukoricát egy nagy mikróhullámú tálba, 1 evőkanál olívaolajjal.
Fedjük le és magas hőmérsékleten 3-5 percig süssük, amíg a kukorica többsége kipattan. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda az alja.

Olvastad már?  Főzés nélküli vacsora ötletek – ha nem éttermeznél

Lazac sütése

Fűszerezzük be a lazacfiilét sóval és borssal, tegyük egy alacsony tűzálló tálba, alá öntsünk 2 evőkanál fehérbor ecetet vagy rizsecetet és annyi vizet, hogy félig ellepje a halat.
Fedjük le és magas hőmérsékleten süssük 3-4 percig. ha a hal megfptt, vegyük le a tetejét és süssük. 45 másodpercenként állítsuk le és nézzük meg, hogy átsült vagy sem. Öntsük le róla a vizet és tálaljuk!

Rizs főzése

Egy közepes tűzálló tálba öntsünk egy csésze hosszú szemű fehér rizst, 2 csésze vizet és fél teáskanál sót.
Fedetlenül magas hőmérsékleten főzzük 15-18 percig, amíg a rizs puha nem lesz és a folyadék teljesen felszívódik.

A vaj olvasztása

Számos recept ír elő olvasztott vajat vagy margarint, mi sem egyszerűbb mint mikróban felolvasztani!
Tedd a vajat csészébe és közepes hőmérsékleten addig olvaszd, amíg teljesen folyékonnyá nem válik.

Főtt kukorica

Helyezzük héjastól el a cső zsenge kukoricát a mikróba. Tegyük a sütőt magas hőmérsékletre és süssük 6 percet, majd hagyjuk 5 percig állni.
Tisztítsuk meg óvatosan és már fogyaszthatjuk is!

Sült csirke

Fűszerezz be felső/alsó csirkecombokat, majd helyezd tűzálló tálba, fedd le és magas hőmérsékleten süsd 8 percig.
Vedd ki a tálat és fordítsd meg a csirkecombokat és tedd vissza még 6-8 percre, amíg a hús megpuhul és elkezd pirulni.