Kérlek ne hasonlítsd a migrénem a fejfájásodhoz!

Kérlek ne hasonlítsd a migrénem a fejfájásodhoz!

Címlap / Életmód / Egészség / Kérlek ne hasonlítsd a migrénem a fejfájásodhoz!

Tudom, nem látszik, de attól még szenvedek

A migrént nem lehet gyógyítani, csak kezelni és én mindent kipróbáltam: homeopátiás szerek, botox, csontkovács, akupunktúra, diéta és rengeteg gyógyszer. Semmi nem használt és kénytelen voltam megtanulni együtt élni ezzel a láthatatlan betegséggel, ami a lakosság 10-12 százalékát érinti. Tudom, hogy a tüneteket más nem látja, csak én érzem, de attól még hidd el, nagyon szenvedek.

Nem, nem kérek inni

Lehet, hogy egy átlagos fejfájáson segít az alkohol, de nekünk migréneseknek vannak bizonyos „triggereink”, ami mindenkinek más és más. Nekem pont az alkohol az egyik, de ez lehet bármilyen étel-ital, időjárás, szag, hang, bármi. Én ismerem a testem és tudom, hogy még egy fél koktél elfogyasztása is kiválthat nálam egy migrénes rohamot, ezért kérlek ne kínálgasd, nem fogok inni. 

Nem kifogásként használom

A betegségem miatt sajnos már sok dologból maradtam ki: céges összejövetelekből, családi banzájból, egyéb barátokkal tervezett programokból, de előfordult az is, hogy egy esküvőre vagy várva várt koncertre nem tudtam elmenni. A legrosszabb az volt, mikor egy nyaralás ment a levesbe, mert olyan rosszul voltam, hogy képtelen voltam felszállni a repülőre. Amikor beüt a fájdalom, néha van esély még az elején elkapni egy erős gyógyszerrel, de nem mindig. Ilyenkor pedig nem tehetek mást, minthogy lefekszem a besötétített szobában és várom, hogy elmúljon a roham.

Ezért is esik különösen rosszul, mikor valaki azzal vádol, hogy a migrént használom arra, hogy bizonyos kötelezettségek alól kimentsem magam.

Hidd el, nagyon szívesen mennék és csinálnám, amit kell, de a rohamok megbénítanak. 

LaylaBird/istockphoto.com

Több ez, mint puszta fejfájás

Sokan azt hiszik, a migrén nem más, mint egy erős fejfájás, pedig a különbség a kettő között ég és föld. Nekem is van olykor sima fejfájásom és ugyan az is idegesítő, fájdalmas és nehéz vele koncentrálni, de ettől még a kettő teljesen más.  Amikor valaki azt mondja – a migrénes rohamomra reagálva – hogy igen, front van, ezért neki is fájt este a feje, sajnos nem ugyanarról beszélünk. Egy különösen gyötrelmes roham után sajnos nem tudok jó képet vágni ahhoz, ha valaki kifejti, ő is mennyire szenvedett a sima fejfájásától.

Mi segít és hogyan élek ezzel együtt?

A migrén borzalmas tünetekkel jár, a szorító, a görcsös fejfájáson kívül egy hangosabb zaj vagy éles fény is órákig tartó hányingert és egyéb kellemetlenséget okozhat. A megszokott fejfájáscsillapító pirulák egy migrén ellen teljesen hatástalanok, ezért sok migrénben szenvedő embertől a betegség olyan életstílust követel, amit mások nehezen értetnek meg.

A krónikus migrén egy állandó harc a testünkkel és a tünetekkel, aminek sosincs vége, mivel nincs rá orvosság.

Ezzel a tudattal nem könnyű együtt élni és emiatt egyes betegek elszigetelődnek. A család, barátok és kollégák ilyenkor azzal tudnak segíteni, hogy megértik az illetőt és – ahogy ő is – elfogadják állapotát. Mint minden betegségnél, itt is sokat számít a támogató környezet, ami segít könnyebben elviselni a szimptómákat. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást