Utazás / Otthon

A meseszép francia sziget, Korzika

Aki odavan a vadregényes tájakat, érdekes látnivalókat és a földrajzilag és történelmileg egyaránt lenyűgöző helyeket, annak ideális úti cél lesz Korzika. Ez a hivatalosan Franciaországhoz tartozó sziget valójában nagyobb önállósággal rendelkezik, mint a többi francia régió, és látnivalóiban is igazi különlegességnek számít.

Hovatartozás

Korzika a történelem változásaival párhuzamosan mindig más és más fennhatóság alá tartozott: először a főníciaiakhoz, majd az etruszkokhoz, és egy időre Karthágóhoz is.
Leghosszabb ideig a Frank Birodalom befolyása alatt állt, illetve több erős itáliai köztársaság is uralkodott egymás után a szigeten.
Mindegyik időszak nyomai máig megtalálhatóak itt, a keveredés pedig igazán egyedivé teszi a sziget hangulatát.

Tengerpart

Korzika tökéletes választás azoknak is, akik a homokos tengerpartot és az ezzel járó kikapcsolódási lehetőségeket keresik.
A sziget déli partja ideális feltételekkel rendelkezik ebből a szempontból is, ezért ha Korzikát választjuk utazásunk céljának, akkor a klasszikus strandolást sem kell kihagynunk a programjaink közül. A hatalmas, homokos partok és a gyönyörű kék tenger felejthetetlen kikapcsolódást nyújt.

Napoleon

Korzikáról természetesen legtöbbünknek az jut először eszébe, hogy itt született Bonaparte Napoleon, francia császár, híres hadvezér. A sziget fővárosában, az 550 éves Ajaccioban született, majd Franciaországban folyatott tanulmányokat.
Ajaccioban feltétlenül nézzük meg Napoleon szülőházát, a katedrálist és a XVI. században épült Citadellát, amelyről csodás látvány tárul a szemünk elé. Az óvárosban pedig hangulatos éttermek és bárok várnak bennünket.

Bonifacio

A sziget déli részén, közvetlenül a tenger partján fekszik Bonifacio, Korzika legszebbnek tartott városainak egyike. A város központja közvetlenül a vízparton áll, egy 65 méter magas mészkőfennsíkon.
Csodálatos látványt nyújt innen a tenger, a szűk, lépcsős utcáin sétálva pedig gyönyörködhetünk az óváros egyedi hangulatában. Tiszta időben az sem ritka, hogy egészen a szomszéd szigetig, az Olaszországhoz tartozó Szardíniáig is ellátni a város széléről.

Bastia

A sziget északi részén, szintén közvetlenül a tengerparton található Bastia városa, amely a Ligur-tengerre, az olasz partok irányába néz. Gyönyörű város, melynek óvárosa visszarepít bennünket az időben, pezsgő utcái pedig igazán nagy életről árulkodnak.
A város fontos hajókikötő. A Földközi-tengeren közlekedő hatalmas luxushajók is itt kötnek ki, hogy utasaik megcsodálhassák a legszebb látnivalókat.

Calvi

Calvi Korzika észak-nyugati részén található, és a többi bemutatott városhoz hasonlóan ez is a tengerparton található.
Gyönyörű mediterrán város, melyet magas hegyek zárnak körbe, és így fellegvára, a város jelképe a tenger fölé magasodik, ahonnan páratlan kilátás nyílik az öbölre.
A város kiválóan alkalmas hangulatos sétákra, kitűnő ételek megkóstolására és természetesen nem érdemes kihagynunk a helyi borokat sem. 

GR 20

A GR 20 Korzika különleges gyalogösvénye, amely számtalan kirándulni vágyót vonz. A gyalogút a Regionális Természetvédelmi Parkon halad keresztül, és igazán lenyűgöző látványt nyújt mindenkinek, aki vállalkozik erre a könnyűnek igazán nem nevezhető programra.
Szerencsére választhatunk a rövidebb és a hosszabb útvonalak között, és érdemes közben megállnunk Filitosa megalit-kori (csiszolt kőkorszaki) emlékeinél is.

Kalandra fel!

Korzikát mindenkinek csak javasolni tudjuk, akik szeretik a hangulatos mediterrán városokat, a tengeri kilátást, és a remek vendéglátást. Hajókázhatunk, kirándulhatunk, strandolhatunk és közben jobbnál jobb ételeket és italokat próbálhatunk ki úgy, hogy közben a természet szépségeiben gyönyörködünk.
Szóval romantikázni vágyók és természetimádók számára egyaránt tökéletes választás. Aki bármelyikbe tartozónak érzi magát, annak feltétlenül irány Korzika!