Család / Életmód

Mese, képek és tudás együtt: Havi egy új könyvválogatás a gyermekednek

Mese, képek és tudás együtt: Havi egy új könyvválogatás a gyermekednek

Összetett és nagyon lényeges folyamat az olvasás

Az olvasás egy sokkal bonyolultabb és összetettebb folyamat, mint azt elsőre gondolnánk, és a haszna is jóval sokrétűbb, mint az egyszerű információszerzés. Az olvasáskészség fejlődése pl. szoros kapcsolatban áll a beszédfejlődéssel: ha utóbbiban probléma merül fel, az komoly hatást gyakorolhat a későbbiekben nem csak az olvasásra, hanem a tanulásra úgy általában. A beszédértés fejlődését a legkönnyebben úgy lehet támogatni, ha sokat beszélünk, mondókázunk, mesélünk, egészen babakortól kezdve. Ezekkel az egyszerű, hétköznapi teendőkkel csodálatosan fejleszthető a szókincs, kiküszöbölhetőek a beszédhibák – ez nem csak a társalgás, hanem az olvasás szempontjából is nagyon lényeges a későbbiek folyamán. 

A mindennapos meseélmény korábban természetes volt a gyermekek számára, manapság a felmérésekből tudjuk, hogy ez a lényeges időtöltés egyre inkább ritkaságszámba megy. Ez több szempontból is károsan hat a gyermekekre, akik a mesékből rengeteg hasznos dolgot tanulnak. A mesék szerkezete segít feldolgozni a gyermekek tudatalattijában megbújó félelmeket, a hallottak fejlesztik a képzelőerőt, segítségükkel a gyerekek a belső képek kivetítését gyakorolják. Jobban tudnak koncentrálni, felébred a kíváncsiságuk és – különösen akkor, ha otthon is jó példát látnak – a későbbiekben saját maguk is aktív olvasóvá válnak majd. 

Bizonyos kor után természetes igényként jelentkezik, hogy ne csupán élvezetből, hanem saját tudásunk bővítése végett is olvassunk, és ezzel további tudásra tegyünk szert. Az olvasóvá nevelt gyermekek esetében már korán feltűnik az igény a könyvek önálló forgatására. De mit adjunk a kisiskolások kezébe?

Lényeges szempontok

Nincs könnyű dolga manapság a szülőknek, hiszen a modern gyermekkönyveknek – különösen, ha azok tájékoztató jellegűek – komoly szempontoknak kell megfelelniük. Ilyen például az, hogy ne legyenek nagyon tömörek: a túl sok szöveg elriasztja a legifjabb olvasókat, akik izgalmas illusztrációk mellett szeretnék gazdagítani a tudásukat.

Ugyanígy fontos, hogy a könyv olvasmányos legyen, valamint testhezálló tartalommal bírjon, hiszen senki, a felnőttek sem olvasnak szívesen olyat, ami iránt nem érdeklődnek őszinte lelkesedéssel.

Motortion/depositphotos.com

Megkérdőjelezhetetlen fontosságú a hitelesség, mert a megbízható tartalom az ismeretterjesztő könyvek nélkülözhetetlen része. És akkor még szó sem esett arról, hogy a könyvek nem feltétlenül olcsóak, a szülők többsége szeretne olyan művet választani, ami nem csak néhány órára köti le a gyermekek figyelmét, hanem hosszútávon is hasznos.

Ezt az igényt felismerve a Bookly létrehozott egy olyan különleges válogatást, amiben összegyűjtötték a legjobb, élővilággal kapcsolatos ismeretterjesztő könyveket. A rangos hazai kiadók színvonalas kiadványai havonta érkeznek a megrendelőkhöz, akik fix áron egy képes enciklopédiát, vagy két izgalmas könyvet kapnak minden egyes csomagban.

A várakozással egybekötött meglepetés nem csupán az olvasásig, a könyv nézegetéséig jelent majd tartalmas programot, hanem jóval azon túl is. Négy csomagban ajándék fejlesztő vagy társasjáték is érkezik, illetve bizonyos csomagokban foglalkoztató vagy rejtvényfüzetek is vannak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy egy-egy ilyen gyűjteményt nagyon sokáig használhatnak a gyerekek, mert újra és újra van miért fellapozni a köteteket. Az egyes ismeretterjesztő gyerekkönyvek nagyon sokrétűek és számos információt tartalmaznak. Ennek köszönhetően mindig találnak bennük valami újat a gyermekek: korábban talán nem értették teljesen az olvasottakat, időközben változott az érdeklődési körük, esetleg nem tartották annyira fontosnak az adatokat.

A Bookly által összegyűjtött házi kiskönyvtár, ha nem is örökre, de hosszú időre biztosítja azt a tartalmat, amihez évek múltán is érdemes lesz visszatérni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást