Szoktál mértéktelenül enni? Innen tudhatod, és amit tehetsz ellene

Szoktál mértéktelenül enni? Innen tudhatod, és amit tehetsz ellene

Címlap / Életmód / Egészség / Szoktál mértéktelenül enni? Innen tudhatod, és amit tehetsz ellene

Vannak olyan napok vagy események, amikor egyszerűen úgy érezzük, hogy jól esik többet ennünk, mint amennyit szoktunk. Ezzel önmagában nincsen baj, azonban ha rendszeresen azon kapjuk magunkat, hogy mértéktelenül faljuk a különféle ételeket, akkor bizony könnyen lehet, hogy evészavarról van szó. Ami viszont már egy betegség, amit feltétlenül komolyan kell vennünk. De honnan bizonyosodhatsz meg róla egyáltalán, ha téged is érint?

Mikor beszélhetünk mértéktelen evészavarról?

A köznyelvben mértéktelen evés vagy falás alatt általában azt értjük, hogy egyszerre borzasztóan nagy mennyiségű ételt fogyasztunk el, amitől kellemetlenül jóllakottak leszünk. Ilyen az, ha például leülsz tévét nézni, és megeszel egy hatalmas zacskó chipset anélkül, hogy észrevennéd. Orvosi értelemben viszont a mértéktelen evészavar ennél sokkal összetettebb probléma, amit többféle tünet együttes jelenléte esetén észlelhetünk leginkább.

Ilyen alapvető tünet az, ha rövidebb időn belül – például bármilyen kétórás perióduson belül – olyan mennyiségű étel fogyasztasz el, amely határozottan több, mint amennyit a legtöbb ember hasonló idő alatt és körülmények között megenne.

Ehhez társul egy olyan érzés, hogy nem vagy képes abbahagyni az evést, vagy szabályozni, hogy mit vagy mennyit eszel. Vannak további intő jelek is, amelyek közül háromnak még jelen kell lenni ahhoz, hogy hivatalosan is mértéktelen evésről beszéljünk.

Ezen egyéb tünetek közé tartozik, ha a szokásosnál sokkal gyorsabban eszel, addig eszel, amíg kellemetlenül nem érzed magad. Hasonlóan probléma, ha nagy mennyiségű ételt fogyasztasz el akkor is, ha fizikailag nem érzed magad éhesnek, ha egyedül eszel, mert zavarban vagy attól, hogy mennyit eszel, illetve az, ha undort érzel önmagaddal szemben vagy nagyon erős bűntudatod van, miután már túletted magad. Ha ezek közül legalább három szintén fennáll, akkor szinte biztos, hogy evészavarod van.

cream_ph/istockphoto.com

Mi okozza?

A mértéktelen evészavarnak sokféle oka lehet. Kiválthatja akár a szigorú diéta is, ha megvonsz magadtól egy ételt, amit aztán egyre jobban kívánni kezdesz. Ilyen esetben könnyen eljuthatsz arra a pontra, hogy úgy döntesz, igenis eszel belőle, amiből aztán hatalmas mennyiség keredik. Utána jön a bűntudat és az újbóli megvonás. Ez a ciklus jó ideig folytatódhat, idővel pedig egyre frusztráltabbnak érezheted magad, így már csak ezért is borzasztóan fontos, hogy kikeveredj belőle.

Mértéktelen evést okozhat egy minket érintő stressz vagy trauma is, amelyekre bizonyos, – esetleg korábban magunktól megvont – ételek nagy mennyiségű fogyasztásával reagálhatunk.

Kiválthatja az is, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk eleget enni, és amikor lehetőségünk van rá, akkor pedig falni kezdjük az ételeket. De akár még tanult viselkedés is lehet. Vagyis ha láttuk, hogy egy szerettünk is mértéktelenül eszik, akkor úgy érezhettük, hogy nekünk is ez a jó vagy hozzá hasonlóan kell ennünk. Bárhogy is legyen, annyi biztos, hogy fontos feltárni az okát és kezelni.

Hogyan küzdhető le?

Ha úgy érzed, hogy téged is érint a mértéktelen evészavar, akkor a legbiztosabb az, ha szakértői segítséget kérsz. Egy pszichológus segíthet megállapítani az okait – természetesen ha tényleg bebizonyosodik, hogy mértéktelen evésről van szó -, és feldolgozni, ha például stressz vagy trauma áll mögötte. Egy dietetikus pedig segíthet abban, hogyan állítsd össze az étkezéseidet úgy, hogy az számodra valóban kedvező legyen. Végül, de nem utolsó sorban pedig semmiképp ne hibáztasd magad azért, ha ezzel a betegséggel küzdesz, hanem arra gondolj, hogy képes vagy leküzdeni.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!