A méregtelenítés valódi hatása a szervezetre

A méregtelenítés valódi hatása a szervezetre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A méregtelenítés valódi hatása a szervezetre

Divatos téma lett a méregtelenítés, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy sokkal több tartósítószert és ártalmas adalékanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint elődeink. De vajon tényleg szükség van-e a méregtelenítésre?

A méregtelenítés támogatók véleménye

Azok, akik szerint rendszeresen szükség van a méregtelenítésre, azt állítják, hogy a szervezetünkben napról napra méreganyagok halmozódnak fel. Ezek az anyagok lerakódnak a belső szervekben, az érfalakon és természetesen a szövetekben, különféle problémákat, betegséget generálva.
Ahhoz, hogy ezek a lerakódott méreganyagok kiürülhessenek, kúrákra, diétákra, tisztító hatású gyógynövényekre és különféle kezelésekre van szükség. A rendszeresen ismételt méregtelenítés nélkül a betegségek komolyra fordulhatnak, sőt, akár idő előtti halálhoz is vezethetnek.

Az ellendrukkerek véleménye

Akadnak olyan emberek is, akik szerint ez az egész feltevés téves, a méregtelenítés mindössze egy népszerű marketing eredménye. Úgy vélik, gyakorlatilag lehetetlen, hogy a méreganyagok nagymértékben felhalmozódjanak a szervezetben (kivétel néhány anyagot, amivel egy átlagember egyáltalán nem érintkezik), hiszen az emberi test arra törekszik, hogy a kiválasztó szerveken keresztül minél hamarabb távozzanak.
A méregtelenítést ellenzők szerint a kúrák nemhogy nem hatékonyak, egyenesen veszélyesek is lehetnek, hiszen tápanyaghiányhoz, rosszullétekhez, sőt, kiszáradáshoz is vezethetnek az erőteljes vízhajtás miatt.

Kinek van igaza?

Természetesen valamilyen szinten mindkét oldalon találunk igaz állításokat, de a méregtelenítés ismét csak egy olyan fogalom, aminek hatékonyságát mindenkinek magának kell megtapasztalnia. Az biztos, hogy a gondosan megtervezett étrend senkinek sem árthat, ugyanakkor az is igaz, hogy erőteljes méregtelenítést, vagy akár léböjt kúrát nagyon veszélyes orvosi felügyelet és gondos utánajárás nélkül végigcsinálni.
Mindegy, minek nevezzük őket, ezek a kúrák sokszor ugyanazok, mint a villámdiéták, és sajnos ugyanahhoz az eredményekhez is (pl. jojó effektus) vezethetnek, ha meggondolatlanul alkalmazzuk őket.

Miért kell utánajárni?

Ne feledd, ahogy egyik napról a másikra nem lehet az ember vegetáriánus, úgy nem lehet mindenféle előkészület és utánajárás nélkül méregteleníteni sem (a rend kedvért nevezzük továbbra is így a fogalmat). A szakértők kiemelten felhívják rá a figyelmet, hogy akik olyan életmódot választanak, amiből legalább egy alapélelmiszer hiányzik (a vegetáriánusok esetében a húsok, állati eredetű készítmények), azok feltétlenül járjanak utána, hogyan pótolhatják a hiányzó tápanyagokat.
Emellett javasolják a rendszeres kontrollt (vérvétel formájában) annak érdekében, hogy az esetleges hiánybetegségekre minél hamarabb fény derüljön. Ennek tekintetében máris egyértelmű, miért nem szabad hirtelen, mindennemű felvezetés és utána olvasás nélkül belevágni egy komoly életmódváltásba, mint amit akár egy rövid méregtelenítés is takarhat.

Enyhe méregtelenítés: hogyan?

Több módszer is létezik arra, hogy normális körülmények között méregteleníts, s ehhez ne kelljen lemondanod a dolgos hétköznapokról, vagy ne kelljen felrúgnod az egész heti tervedet. 

1. Ilyen, ha az előírásoknak megfelelően gyógynövényfőzetet iszol egy, vagy legfeljebb két héten keresztül. Ehhez semmi extrát nem kell tenned, egyszerűen cseréld le a folyadékodat a gyógyteára.
2. Tarthatsz hetente egyszer zöldség és/vagy gyümölcsnapot, egy nap alatt a fokozott rostbevitel semmilyen szinten nem fog ártani, nincs idő hiánybetegségek megjelenésére és arra is esélyed van, hogy kibírod az egész napot túlevés nélkül. 
3. Ugyanígy jó ötlet lehet néhány napig mellőzni a húst, a finomlisztet és a finomított cukrokat pedig akár teljesen kizárhatod.

Összefoglalva

Ahogy minden étkezési kultúrának vannak drukkerei és ellendrukkerei, úgy nem maradhatott ki a sorból a méregtelenítés sem. Neked kell eldöntened, melyik oldalnak a hiszel, de a legjobb természetesen az, ha saját tapasztalatod alapján teszed le a voksodat. Komoly méregtelenítést semmiképpen se csinálj egyedül, felkészületlenül, mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét.
Az enyhébb, egy-két napig tartó kúráknak egyedül is nekiláthatsz, de inkább maradj az említetteknél. Ahogy írtuk, a folyadékfogyasztást kiválthatod gyógyhatású főzetekkel, de ezek esetében is fontos, hogy csupán a megengedett ideig alkalmazd őket. Emellett ne feledd, hogy mindig az életmódváltás a kulcs: ha eleve ügyelsz az egészséges táplálkozásra, nem lesz szükséged méregtelenítő kúrákra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást