Kiderült milyen a mentális egészsége azoknak, akik gyorsétteremben étkeznek

Kiderült milyen a mentális egészsége azoknak, akik gyorsétteremben étkeznek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kiderült milyen a mentális egészsége azoknak, akik gyorsétteremben étkeznek

… és persze az sem, mennyi és milyen zsiradékot veszünk magunkhoz akkor, amik feldolgozott készételeket eszünk. Már eleve az, hogy sokszor ki sem tudjuk találni, az adott fogás milyen alapanyagokból készült, rengeteget elmond egy étel minőségéről. Ezekre egyszerűen nem lenne szabad ételként tekintenünk, pedig a felmérések alapján a modern országok lakói kb.

70%-ban feldolgozott, vagy ultrafeldolgozott élelmiszereket vesznek magukhoz. Az eredmények már egyértelműen látszódnak az egyre korábban jelentkező, súlyos lefolyású betegségek megjelenését tekintve, és (több alkalommal) a mentális problémákkal is sikerült összekapcsolni a helytelen étrendet. 

Az egészségtelen táplálkozás mentális hatása
Rouzes/istockphoto.com

Az vagy, amit megeszel – és a kedved is más lesz tőle

Úgy tűnik, a nők veszélyeztetettebbek ezen a téren, mert ők több mentális mellékhatást tapasztalnak akkor, ha nem megfelelően étkeznek – derült a New York-ban található, Binghamton Egyetem kutatói újabb tanulmányából. A kutatás során a 30 év felettieket vizsgálták, 322 nőt és 322 férfit kérdeztek meg arról, milyenek a táplálkozási szokásaik, az aktivitásuk, valamint a hangulatuk, hogyan érzik magukat a bőrükben. 

Sikerült megállapítani, hogy azok, akik egészséges alapanyagokkal (mint amilyen pl. a leveles zöldség, vagy éppen a dió) táplálták a testüket, automatikusan pozitívabban álltak a világhoz.

Ezzel szemben azok, akik sűrűn étkeztek gyorsétteremben, sokkal rosszabb hangulati pontszámokat értek el. Ugyanígy nyilatkoztak azok is, akik rendszeresen gyors vércukoremelő ételeket fogyasztottak. Ők előnyben részesítették a sok zsírt és a finomított szénhidrátot egyszerre tartalmazó ételeket.

Ilyen pl. a chips, a fánk, szinte az összes torta, sós és édes péksütemény. A kutatók levonták a konzekvenciát, miszerint az, hogy mit eszünk, nagy változást hozhat a mentális egészségünkben.

A kérdés persze ennél összetettebb, bár érdekes megállapítás, miszerint a hangulatunkra az ételek közvetlenül is hatást gyakorolnak. Igaz, ami igaz, ezt már sikerült bizonyítani az édes ízek hangulatjavító hatását tekintve. Akkor miért ne lehetne valós, hogy minden egyes étel befolyással bír a kedvünkre? 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást