Egészség / Életmód

Menstruáció félidőben? Ezt kell tudni a közti vérzésről

Menstruáció félidőben? Ezt kell tudni a közti vérzésről

Ovuláció vérzéssel

Bár viszonylag kevesen vannak, akik napra pontosan ki tudják számolni a ciklusukat, a legtöbb felnőtt és egészséges nő azért nagyjából mégis sejti, mikorra kell várnia a következő menstruációt, és ha a vérzés ehhez képest akár hetekkel is korábban jelentkezik, az biztos, hogy okoz némi meglepetést.

Pedig a közti vérzés nem ritka jelenség, csak viszonylag kevés szó esik róla: valójában nem menstruációs vérzésről van szó, hanem a tüszőrepedés következtében indulhat meg némi vérzés, ami a közepes erősségű vérzésnél valamivel gyengébb és rövidebb ideig is tart, mint a rendes menstruáció.

Az általunk megkérdezett nőgyógyász szerint az ovulációs vérzés normálisnak mondható, vannak nők, akik minden ciklusban megtapasztalják, mások csak néha, vagy csak egyszer, de olyanok is vannak, akik soha nem találkoznak a jelenséggel.

„Hogy pontosan mitől van, hogy néha a tüszőrepedést vérzés kíséri, máskor meg nem, nem tudjuk pontosan, de nem is különösebben fontos okokat keresni emögött, mert a jelenség, azonkívül, hogy némi kellemetlenséggel jár, önmagában nem kóros, nem jár semmiféle következménnyel, nincsenek következményei” – mondja az orvos.

Ha a menstruációhoz hasonló görcsöket tapasztalsz, akkor a megszokott görcsoldódat a közti vérzés idején is beveheted, a vas pótlása pedig segít, hogy ne érezd a vérveszteség miatti tüneteket.

Akár a baba első hírnöke is lehet

Amennyiben a vérzés egy kicsivel az ovulációd után jelentkezik, és éppen rajta vagytok a „babatémán”, akkor jó okod van reménykedni: a beágyazódás ugyanis szintén járhat némi vérzéssel, ami nem sokkal a menstruáció előtt, vagy akár a menstruációd várt időpontjával egybe is eshet.

Ennek oka, hogy amikor a petesejt a méh falába ágyazódik, ott keletkezhet egy enyhe vérzés, ám ez a megszokott menstruációnál minden esetben sokkal kisebb mennyiségű és jellemzően sötétebb barnás színű. Vannak, akik a fehérneműn nem is veszik észre, csak a vécépapíron látnak némi maszatolást.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást