A következő receptek azoknak valók, akik valamilyen okból nem isznak alkoholt, de egy kevés alkohol hozzáadásával, a többi hozzávaló megduplázása után a társaság minden tagja részesülhet a puncsból.
Miért jó puncsot inni?
A puncs az ősz és a tél jellegzetes itala, mert a hidegben jól esik kortyolgatni ezt a meleg, aromákban gazdag italt. Egyedül vagy társaságban, napközben vagy sötétedés után, ünnepekkor fogyasztva harmóniával, az otthonosság és az összetartozás érzésével tölti meg a légkört.
Bárki hamar megkedvelheti, ha olyat kóstol, ami megfelel az ízlésének, ugyanis a puncs sokféle változatban elkészíthető: alkohollal vagy alkohol nélkül, fűszeresen, gyümölcslével, sőt még gyerekek számára is létezik recept. Érdemes többféle receptet kipróbálni, hátha több kedvenced is lesz, amit ezentúl majd rendszeresen elkészítesz. A puncs nemcsak finom, hanem egészséges ital is, mert amellett, hogy gyorsítja az emésztést és felmelegíti a hideg időben átfázott testet, még torokfájás és köhögés ellen is alkalmazható, főleg ha egy kevés mézet is teszel bele.
Fűszeres puncs, alkohol nélkül
Hozzávalók:
- 2 evőkanál fekete tea
- 6,5 dl víz
- 3 evőkanál málnaszirup (málnából és cukorból főzött sűrű szirup)
- 2 dl narancslé
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Főzz egy adag erős fekete teát. Pár perc múlva vedd ki belőle a teafiltert vagy a teatojást. Ha kihűlt, akkor egymás után, lassan keverd hozzá a málnaszirupot, a narancs- és a citromlevet. Végül rakd bele a mézeskalács fűszerkeveréket is, és öntsd az italt átlátszó csészékbe. Egészségetekre!