Amikor a tejek vagy alternatív tejek között válogatsz, nem csak az íz számít, hanem az is, hogy milyen hatással van az egészségedre. A különböző tejek egyedi tápanyagokkal rendelkeznek, amiket nem árt figyelembe venned! Lássuk, hogy melyik tej a legjobb számodra.
„Régebben az emberek a tejfajtákat a kalóriatartalom vagy a telített zsírtartalom alapján rangsorolták, de a mai kutatások az inzulin és vércukorszint kezelés fontosságát hangsúlyozzák a kalóriák és zsírok helyett,” mondja Taz Bhatia, az integratív wellness orvos és a Hormone Shift című könyv szerzője. „Amikor a különböző tejfajták tápértékének értékeléséről van szó, valójában nehéz, mert mindegyiknek megvan a maga egyedi és különleges tulajdonsága.” Amikor a vércukorszinted felborul (más néven hipoglikémia), gyakran tapasztalhatsz olyat, hogy megnő az étvágyad, kevesebb az energiád és fáradt vagy, pattanások alakulnak ki a bőrödön vagy rosszul aszol. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) azt javasolja, hogyha a számodra legjobb tejet szeretnéd kiválasztani, (akár önmagában iszod, akár a reggeli kávédhoz adod hozzá, vagy a reggelidbe kevered) mindenképpen olvasd el a terméken található információkat. Nézzük mire érdemes még figyelned!
1/7 Tehéntej
A hagyományos tejek világában számos választási lehetőség áll a rendelkezésünkre, a teljes zsírtartalmútól és a 2%-os változaton át a zsírmentes és a laktózmentes tejig. A tápérték listája széles körű: kalcium, kálium, magnézium, cink, jód, valamint A-, B. és D-vitaminok. Az FDA hozzáteszi, hogy a tehéntej három olyan tápanyagot (kalcium, kálium és D-vitamin) tartalmaz, amelyek hiányában sok ember szenved, ezért kiváló választás azok számára, akik képesek megemészteni. A globális lakosság körülbelül 68%-a szenved laktózintoleranciában felnőttkorban, ami azt jelenti, hogy nehezen vagy egyáltalán nem képesek megemészteni a tejben található laktózt.
„Amikor eltávolítjuk belőle a zsírt, csökkentjük a kalóriákat, de ezzel egyidejűleg rosszabbá tesszük a glükózszintünkre gyakorolt hatását,” - mondja Jessie Inchauspé francia biokémikus, akit az interneten “Glükóz Istennő” néven ismernek. Ha nem tartozol a laktózérzékenyek közé, dr. Bhatia azt javasolja, hogy válaszd a tehéntejet az étrendedben. „Ha egyet kellene választanom, ez lenne az, a fehérjetartalma miatt – de mindig győződj meg róla, hogy bio terméket választasz”- mondja.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!