Otthon / Szórakozás

Mell-lenyomó és krinolin, a történelem legbizarrabb divat trendjei

Mell-lenyomó és krinolin, a történelem legbizarrabb divat trendjei

A történelem tele van őrültebbnél őrültebb viseletekkel, amikből annyit megtudhat az utókor, hogy az emberek képesek bármit megtenni azért, hogy státuszukat bizonyítsák, illetve azért is, hogy – a kor trendjeinek megfelelően – kívánatosnak nézzenek ki. A nők képesek voltak elájulni, mert nem tudtak rendesen lélegezni a fűzőben, vagy csetleni-botlani olyan magas cipőkben, amiben művészet volt járni. Ha jobban belegondolunk, utóbbi a mai napig divat. Ha viszolyogva nézed a nyolcvanas években készült videoklipeket és csak nevetsz a töméntelen mennyiségű válltömés láttán, biztosan tetszeni fog az alábbi öt bizarr divat trend a múltból.

Lótusz cipő

A lótusz cipő Kínában volt népszerű és sajnos semmi nevetnivaló nincs rajta.

Annak érdekében ugyanis, hogy a parányi cipellőkbe beleférjen a nők lába, a lányoknak már kiskorukban szorosan befáslizták a lábujjait.

Kínában ugyanis a kis láb a nőiességet volt hivatott szimbolizálni és ezért az őrültségért nők generációinak millióit torzították el.

Ugyan már sokkal előbb is voltak erre vonatkozóan törekvések, a lábelkötést hivatalosan csak 1912-ben tiltották be.

Ennek ellenére a szörnyű tradíció még sok évvel ezután is folytatódott.

 

Mérgező arzén-ruhák

A viktoriánus időszak nagy divatja volt a „palack-zöld” ruha. A csodás zöld árnyalatot pedig úgy érték el a kelmefestők, hogy a szövetet nagy mennyiségű arzénnal kezelték.

A festék mérgező volt, így sok nő szenvedett hányingertől, homályos látástól vagy kiütéses bőrtől, mikor a ruhát viselte.

Mivel ők csak ünnepnapokon viselték a ruhát, szerencsésebbek voltak, mint azok a ruhakészítő férfiak, akik közül sokan meghaltak arzén-mérgezésben.

 

Krinolin

A krinolin egy olyan harang-alakú szerkezet volt, ami a nők szoknyáját extrém módon puffossá varázsolta. Az 1800-as években volt divat és nők ezrei viselték ruhájuk alatt a rácsos acélszerkezetet.

A ruhákat gyönyörűen buggyossá alakította a krinolin, de hordása veszélyt is hordozott.

1958-ban egy hölgy meghat, mert nem vette észre időben, hogy ruhája lángra kapott egy kandallóból kieső parázstól.

És ez nem volt egyedi eset, hiszen mindössze két hónap alatt 19-en lelték így halálukat.

 

Mell lenyomó

A húszas években már nem a homokóra alkat, hanem a fiús női alak volt a divat.

Ennek elérése érdekében a nők mindent megtettek és alsóneműik elsődleges célja az volt, hogy leszorítsa nőies idomaikat.

A Symington cég találmánya volt az az oldalfűző, amivel a hölgyek szépen leszoríthatták dús kebleiket, hogy alakjukon szépen simuljon a ruha, de magasított fűzőkbe is képesek voltak belepréselni magukat.

Manapság, amikor a mellnagyobbítás a legnépszerűbb plasztikai műtét és mindenki pushup melltartót hord, elég furcsa belegondolni ebbe a trendbe.

 

Ceruzaszoknya

1910-ben a „Divat Királyának” nevezett Paul Poiret rászabadította a világra legújabb találmányát, az extrém szűk ceruzaszoknyát.

A hosszú, elképesztően szoros szoknyában a hölgyek csak apró léptekkel tudtak „vonulni”, a rendes lépéseket ugyanis teljesen ellehetetlenítette a szűk viselet.

Poiret büszke volt szoknyáira, melynek köszönhetően kezdett háttérbe szorulni a fűző és a nehéz alsószoknyák. Ahogy ő maga fogalmazott: „Az igaz, hogy gúzsba kötöttem a nők lábait, de előtte felszabadítottam a kebleiket!”

Paul Poiret korszakalkotó tervező volt, ő hozta divatba többek között a kényelmes hárem nadrágot is, ami a mai napig a nők kedvence, illetve parfümöket is gyártott.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást