Szerelem / Párkapcsolat / Szex

Megöli-e a pornó a romantikát? Így hat a kapcsolatodra

Hogy a szexualitás érdekli az embereket, az nem meglepő, így azon sincs mit csodálkozni, hogy a pornóra van kereslet. De tényleg káros hatása van annak, ha valaki rendszeresen felnőttfilmeket néz? A Psychologytoday.com összeszedte, milyen hatással lehetnek egy párkapcsolatra, ha legalább az egyik fél rendszeres pornó-fogyasztó.

A pornó-mentes kapcsolatok erősebbek

Ezt találta Amanda Maddox és kollégái, akik 18 és 34 év közötti, romantikus kapcsolatban élő férfiakat és nőket vizsgáltak. A vizsgálat során tekintetbe vették a párok közötti kommunikációt, az elkötelezettséget, az egymás iránti bizalmat és a szexuális kielégültséget is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik nem néznek pornót, nemcsak elégedettebbek a kapcsolatukkal, de a szexuális életüket is kiegyenlítőbbnek tartják.

Érdekes még, hogy a legrosszabbnak azok ítélték a szexuális életüket, akik egyedül néznek pornót, őket követték azok, akik csak a párjukkal néznek, a legjobb értékelést pedig azok adták, akik egyáltalán nem néznek pornót.

Persze, lehet, hogy a nem kielégítő szexuális élet nem a pornó következménye, hanem esetleg a már eleve rossz szexuális élet miatt fordulnak az emberek a pornóhoz, de úgy tűnik, a megoldást semmiképpen nem ez jelenti.

Olvastad már?  5 jel, hogy nem élvezi a párod a szexet, de nem mond róla semmit

A pornó csökkenti az elköteleződést

A kutatók szerint azok, akik rendszeresen pornót néznek, kevésbé lesznek elkötelezettek a meglévő kapcsolatuk iránt.

Ezek a filmek egyrészt emlékeztetik őket a potenciálisan elérhető szexuális partnerekre, másrészt hatásukra kevesebbet foglalkozhatnak azzal az eggyel, akivel valóban kapcsolatban élnek.

A felnőttfilmek hagyományosan nem egy kölcsönös megértésen, tiszteleten és szereteten nyugvó, sokszor komplikációkkal, kompromisszumokkal is járó kapcsolatot mutatnak be, hanem egy sokkal egyszerűbben elérhető, gyors kielégülést hozó, és mindig izgalmas világra terelik a figyelmet.

Mindez persze a valódi életben hosszú távon nem tartható fent, ráadásul hosszú távon senki nem akarna egy ilyen érzelemmentes világban élni – erről azonban hajlamos lehet megfeledkezni az, aki például egy párkapcsolati probléma elől rendszeresen a pornóba menekül.

Ami ma csak fantázia, holnap már valóság

Sokan hozzák fel a pornó mentségére, hogy még mindig jobb, ha valaki itt éli ki a fantáziáit, mintha valóban megcsalná a párját – a kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pornóval nem folytható el a kielégületlenség, vagy egy megszületőben lévő vágy, és azzal, hogy egyre erősebb lesz a fantáziánk képe, a tényleges megcsaláshoz is közelebb kerülhetünk.

Olvastad már?  10 jel, hogy totál megbízhatatlan, veszélyes emberrel van dolgod

Fontos szem előtt tartani, hogy egy egészséges kapcsolatban a pornó valószínűleg nem okoz problémát, még akkor sem, ha az ember egyszer-egyszer megnéz egy felnőtt filmet.

A gondok akkor kezdődnek, amikor valaki a kapcsolatban fellépő hiányt egy képzelet alkotta, nem valódi fantáziavilágban próbálja orvosolni, és irreális elképzelésekkel próbálja csitítani a vágyait, ahelyett, hogy a valódi kapcsolatában dolgozna a megoldáson. Ez már valóban elmélyítheti a párok közötti szakadékot, és megölheti azt az intimitást, amire pedig a gondok megoldásához szükség lenne – figyelmeztetnek a kutatók.