Meglepőek a számok! Ennyivel hosszabbíthatja meg az életedet, ha kutyát tartasz

Meglepőek a számok! Ennyivel hosszabbíthatja meg az életedet, ha kutyát tartasz

Címlap / Életmód / Egészség / Meglepőek a számok! Ennyivel hosszabbíthatja meg az életedet, ha kutyát tartasz

Egy új tanulmány szerint a kutyaimádók tovább élhetnek, mint kutyátlan társaik. Tehát a kutyatartás számos egyéb pozitív hatása mellett itt egy újabb érv, hogy neked is legyen négylábú házi kedvenced.

Beszéljenek a számok

A legújabb, kutyatartók életminőségét vizsgáló tanulmány kivételesen nem a brit tudósokhoz köthető, hanem Svédországban végezték, méghozzá igencsak jelentős számú, 3,4 millió ember részvételével, akiknek kora 40 és 80 év közötti.

A vizsgálat 12 évig tartott, és azt az eredményt hozta, hogy a kutyatartók 23%-kal kisebb eséllyel halnak meg szívelégtelenségben, mint azok, akiknek semmiféle kötődésük nincs az ember legjobb barátjaként emlegetett négylábúakhoz.

A gazdiknak az egyéb halált okozó megbetegedésekre is 20%-kal kevesebb az esélyük.

Mi az összefüggés?

A tanulmány szerint a kutyatulajdonosok jobban reagálnak a stresszre, vérnyomásuk és pulzusuk kevésbé ingadozó, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és általában véve jobb fizikai állóképességnek örvendenek.

Persze, az eredmény abból is adódhat, hogy a kutyatartók eleve egészségesebb életmódot folytatnak.

De érdemes végiggondolni, hogy szemben mondjuk az aranyhal tartásával, egy kutya mindennapi ellátása – etetés, sétáltatás stb.– eleve magában hordoz egy mozgásban gazdag, aktív életformát, ami hozzájárul az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életvitelhez.

Nem beszélve a felelősségvállalásról, ami sokak számára motiváció lehet egy-egy stresszesebb, gondterheltebb időszakban is.

Nyomós ok a kutyatartásra

A kutyatartás és a szívbetegség talán elsőre furcsának tűnő összefüggését egyébként már korábban, többször is vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy enyhíti a társadalmi elszigeteltséget és a depressziót, mely tényezők egyértelműen a szívbetegségek és a korai halálozás fokozott kockázatához kapcsolódnak.

Az Amerikai Szív Szövetség pedig már 2013-ban kiadott egy közleményt arról, hogy a kutyatartás valóban csökkenti a szívbetegség kialakulásának rizikóját.

Egyedül élőknek kötelező!

A témában Tove Fall, epidemiológus, a svéd tanulmány vezető szerzője a The Guardian-nak a következőket nyilatkozta:

“Úgy tűnik, egy kutya helyettesítheti a más emberekkel való együttélést, a halálozás kockázatának csökkentése érdekében. A kutya ösztönzi az embert a sétára, támogatást nyújt, és értelmesebbé teszi az életet. Ha kutyád van, akaratlanul is kapcsolatba kerülsz másokkal.”

A szakember szerint a kutya legnagyobb pozitív hatása az egyedül élő embereknél érezhető igazán.

Milyen fajta legyen?

Persze, fontos megemlítenünk, hogy pusztán egy négylábú jelenléte nem segít hozzá az egészséges, tudatos élethez, ha csak a kanapén ülve nézed őt, miközben épp valami zsírban tocsogó ételt eszel. Egy játékkutyától sem várható, hogy növeli az életminőséged, ám egy nagy mozgásigényű blöki gazdájaként muszáj formába lendülnöd.

Fall tanulmányában arra is kereste a választ, hogy melyik kutyafajta tartása jár a gazdája egészségére nézve legnagyobb előnyökkel, és arra jutott, hogy a retriverek és a pointerek vezetnek e tekintetben.

A kutatónak egyébként egy német rövidszőrű pointere volt, akivel naponta 10 kilométert futott, amíg kedvenc el nem pusztult. Fall bízik benne, hogy az eredmények a svéd lakosságot is meggyőzik a kutyatartás előnyeiről, az országban ugyanis egyelőre elég alacsony az ebtartók száma.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást