Otthon / Szórakozás

Te is megérzed, ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomában

Te is megérzed, ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomában

Veled is történt már olyan, hogy ültél a buszon, és hirtelen azt érezted, hogy valaki néz téged? Körbetekintettél, és már láttad is, ki figyel. Vagy épp főztél a konyhában, amikor egy ismerősöd eszedbe jutott, és abban a pillanatban megcsörrent a mobilod, mert ő keresett. De vajon mi ezeknek az oka?

Ezekkel a jelenségekkel már számtalan tudós és kutató foglalkozott, hiszen sokszor tudományos magyarázat áll a kérdés mögött. Mi azt gondoljuk, talán a hatodik érzékünk lépett aktivitásba, és ennek köszönhetően tudjuk megmondani, ki figyel, vagy ki gondol épp ránk. De a szakértők szerint nem feltétlenül ez a magyarázat; vegyük példának azt, amikor valaki néz téged. Noha a kutatók még nem tudják, mi a pontos oka a megérzésünknek, annyi biztos, hogy a látásunkban az agyunknak legalább tíz területe játszik szerepet. Más részei dolgozzák fel azt, amit látunk, és megint más részei azt figyelik, van-e a közelünkben veszély.

Valószínűleg, amikor az agyad érzékeli, hogy valaki nem csak téged néz, de a fejével is feléd fordul, az talán valamiféle rejtett fenyegetettséget jelent. Ezért figyelmeztet téged arra, nézz oda, hogy jobban feldolgozd, mi történik.

Egy másik magyarázat szerint az emberi természetis szerepet játszik ebben, hiszen szociális lények vagyunk, és szükségünk van társaságra – ezért automatikusan emiatt is észreveszed, ha valaki néz téged.

Te is megérzed, ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomábanKép forrása: GaudiLab/depositphotos.com

Vannak kivételes alkalmak

De mi van akkor, ha úgy érzed meg magadon valaki tekintetét, amikor épp háttal állsz neki? Ilyenkor nem látod, hogy megmozdulna a feje, így ez a kérdés továbbra is megválaszolatlan marad. Szakértők természetesen már ezzel is foglalkoztak, és egy 2013-as kutatás szerint ez igazából csak természetes reakció

A biztonságod érdekében az agyad úgy van beállítva, hogy ha mögötted sétál valaki, automatikusan azt gondolod, hogy téged figyel.

Így felkészülsz egy esetleges veszélyhelyzetre, még akkor is, ha épp nem történik semmi, és ezzel tisztában is vagy. Ezt egy pszichológus, Colin Clifford is megerősítette: amikor az emberek nem tudják megmondani, hogy a másik fél hova néz, automatikusan azt gondolják, hogy őket figyeli.

Amikor érzed, hogy gondolnak rád…

A másik kérdés, hogy miért tudod megérezni azt, ha valaki éppen gondol rád. Erre nem is igazán tudományos, hanem sokkal inkább ezoterikus válasz létezik, hiszen nincs kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy tényleg megérezted valaki gondolatát, vagy csak pont jókor jutott eszedbe.

Sokan úgy vélik, hogy amikor megérzed valaki gondolatát, az azt jelenti, hogy empatikus kapcsolat jött létre közöttetek. Az adott pillanatban a tudatalattidra hatással voltak a különféle rezgések, és azonnal eszedbe jutott egy régi ismerősöd.

Te is megérzed, ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomában Kép forrása: pexels.com

Ilyenkor többnyire egy-két napon belül üzenetet kapsz tőle, ami megerősít abban, hogy helyes volt a megérzésed. Ennek okát nehéz megmondani, hiszen nem kizárt, hogy a véletlen műve volt, de amennyiben gyakran megtörténik veled, úgy valószínű, hogy rendkívül nyitott, érzékeny ember vagy. Olyasvalaki, aki képes megérezni másokat különleges, empatikus képességei segítségével.

Úgy vélik, több jel is utal egyébként arra, hogy valaki az adott pillanatban gondol rád. Ha azon kapod magad, hogy mosolyogsz, megváltoznak az érzéseid, valamint pozitív energiák uralkodnak el rajtad, miközben folyamatosan egy bizonyos valakire gondolsz, az valóban annak jele, hogy az adott személynek eszébe jutottál!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást