„A rózsaszín vagy vörös vizelet bajt jelez”. 7 óriási tévhit a vizeletről

„A rózsaszín vagy vörös vizelet bajt jelez”. 7 óriási tévhit a vizeletről

Címlap / Életmód / Egészség / „A rózsaszín vagy vörös vizelet bajt jelez”. 7 óriási tévhit a vizeletről

Létezik „félénk” húgyhólyag? A legtöbben tényleg felkelnek üríteni éjszaka? Vesekövet kaphatsz-e a gyakori visszatartástól? Összeszedtük a legnépszerűbb feltételezéseket, és utánanéztünk, igazak-e!

„A legtöbben felkelnek miatta éjszaka”

Tévhit. Az emberek döntő többsége képes 6-8 órát végigaludni anélkül, hogy vizelési ingert érezne. Az egyszeri felébredés még nem nagy ügy – pláne, ha alkoholos vagy koffeines italt fogyasztottál a nap során, hiszen ezek vízhajtó hatásúak.

A rendszeres, többszöri éjszakai pisilés azonban már felveti az egészségügyi problémák esélyét, ezért érdemes orvoshoz fordulnod. Bizonyos gyógyszerek szedésekor is előfordulhat, hogy gyakran szakítja meg pisilési késztetés az alvásod.

„A spárgától kellemetlen szagú lehet a vizelet”

Tény. Ez a roppant egészséges zöldség kénszerű anyaggá bomlik le a szervezetben feldolgozáskor, így a vizeletet bűzössé teheti.

Bizonyos halfajták és fűszerek is hasonló hatást érnek el, tehát ezek fogyasztása után nem kell aggódnod, ha szokatlant tapasztalsz pisiléskor. A mustos, édes illat azonban orvosi kivizsgálást igényel, mert bajt jelezhet. A vizelet szaga egyébként akár öröklődhet is.

„Napi nyolc pohár víz kell az egészséges vizelethez”

Tévhit. Igaz, hogy ez a mennyiség segít a szervezet folyadékszintjének megőrzésében, illetve a méreganyagok kiürítésében, de a pisi szempontjából nem muszáj ilyen szigorúnak lenni.

A vizeleted akkor a legegészségesebb, ha halványsárga, már-már átlátszó árnyalatú – így tanúskodik róla, hogy a veséd elegendő vízhez jutott. Van, akinek napi 1,5 liter elég ehhez, míg másnak 3-4 is kell.

„A rózsaszín vagy vörös vizelet bajt jelez”

Tény. Hacsak nem ettél mostanában céklát, rebarbarát vagy szedret, azonnal érdemes orvoshoz fordulnod a problémával.

Bár bizonyos gyógyszerek képesek neon árnyalatúra színezni a pisit, a pink vagy vörös szín vér jelenlétét jelezheti, ami súlyos vese-, húgyvezeték-, vagy húgyhólyag-problémát tükröz, esetleg belső sérülést. A „ködös” vizelet ezzel szemben fertőzésről tanúskodik, amit ugyancsak kezelni kell.

„A vizelet steril”

Tévhit. Igaz, hogy a szervezetedben egészséges körülmények között steril, tehát kórokozó-mentes pisi jön létre, s úgy gyűlik össze a húgyhólyagban. Ám amikor áthalad a húgyvezetéken, és kijut a külvilágba, már baktériumokkal és vírusokkal találkozhat. Így hát a kint lévő vizelet már koránt sem steril. Medúzacsípés esetén éppen ezért hatékonyabb megoldás a sérült rész lepisilésénél a tengervíz vagy az ecet kenegetése.

„Létezik félénk húgyhólyag”

A képhez tartozó alt jellemző üres; Depositphotos_206608752_l-2015-1024x684.jpg a fájlnév

Tény. A paruresis nevű betegség tulajdonképpen egy fóbia, melynek lényege, hogy attól rettegsz: mások meglátnak pisilés közben. A szorongási zavarok családjába tartozó állapot az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 7%-át érinti, hazai adat sajnos egyelőre nincs.

Amennyiben zavar a dolog, kognitív viselkedésterápiával lendülhetsz túl a nehezén, de az is megoldás, ha mindig tudsz gondoskodni a számodra megfelelő vizeletürítési körülményekről.

„Ha túl sokáig tartod vissza, veseköved lesz”

Tévhit. A túl sokáig tartó vizelet-visszatartás a hiedelemmel ellentétben nem vesekőhöz, hanem hólyagfertőzéshez vezethet – főleg a nőknél. A napi szintű tisztasági- vagy egészségügyi betétviselés, valamint a hátulról előre irányuló intim törlés ugyancsak növeli a fertőzés kockázatát.

Ezeken a szokásokon tehát mindenképpen érdemes változtatnod! Fontos, hogy amennyiben rendellenességet tapasztalsz a vizeleteddel kapcsolatban, ne legyél rest orvoshoz fordulni! A laborvizsgálat rendkívül egyszerű, csupán le kell adnod a pisidet, így nem jár semmilyen kellemetlenséggel, és már másnap megvannak a leletek.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!