Meditációs alapok kezdőknek – Csak te kellesz hozzá!

Meditációs alapok kezdőknek – Csak te kellesz hozzá!

Címlap / Életmód / Egészség / Meditációs alapok kezdőknek – Csak te kellesz hozzá!

A meditáció a legjobb, amit tehetsz az egészségedért és a boldogságodért. Egyre több embert foglalkoztat a téma, de azt gondolják, ahhoz, hogy működjön, nagy spirituális gurunak kell lenniük, így inkább bele se vágnak. Ha te is régóta szeretnéd már kipróbálni a meditálást, akkor megnyugtatunk, mert semmi egyéb nem kell hozzá, csak TE!

Miért jó meditálni?

A meditáció segít abban, hogy megtaláld az egyensúlyt életed minden területén. Amikor már a mindennapjaid részévé válik, egy idő után azt veszed észre, hogy megszűnik a stressz az életedben, és mindig nyugalmat árasztasz magadból.

Nem hatnak már rád többé a munkahelyi konfliktusok, ugyanis te már egy másik dimenzióban létezel.

Emellett sokkal jobban fogsz aludni, több energiád lesz, javulni fog a memóriád, összességében tehát az életed minden területén jobban fogsz teljesíteni.

A kezdetek…

A meditálás nem azt jelenti, hogy órákon keresztül mantrákat mormolsz magadban, hanem azt, hogy engeded a gondolataid szabad áramlását. Az első lépés legyen a nyugodt, meditatív környezet megteremtése.

Ennek érdekében gyújts meg néhány gyertyát, tegyél be egy számodra nyugtató zenét, és vegyél fel egy kényelmes pozíciót. Fontos, hogy ne szorongj meditálás közben, ezért ne ragaszkodj a lótuszüléshez, ha az nem kényelmes számodra.

Akár le is feküdhetsz, ha az esik jól, bár az elején azért nem javasolt, mert kezdőként könnyen elaludhatsz meditálás közben. A lényeg, hogy ne keresztezd a lábaidat, így szabadon áramolhat az energia az egész testedben.

A szokás hatalma

Fontos, hogy a kezdeti elhatározás kitartson az év minden napján, ezért az a legjobb, ha a meditációt a szokásoddá alakítod.

Egyeseknek például nagyon bevált a reggeli, felkelés utáni szeánsz, így energikusan indul az egész napjuk, de ha te nem vagy az a korán kelős típus, akkor lehet, hogy este, a munka utáni időszak az ideális számodra.

Nem kell hosszú órákkal számolnod, mindössze 5 perc is elegendő ahhoz, hogy minden zajt kizárj az elmédből és megtapasztald a csend hatalmát.

A gyakorlatok

Először csak figyelj a légzésedre – vegyél mély levegőt és ereszd ki szépen, lassan. Közben ne gondolj semmire, csak érezd, ahogy kitágul a tüdőd, majd koncentrálj a levegőre, amit kifújsz. Nem baj, ha eleinte érkeznek nem oda illő gondolatok, ez csupán annak a jele, hogy a fejed tele van, és nem tudod még kizárni a zajt, de pont ebben lesz segítségedre a meditáció.

Figyeld meg, hogy mi jár a fejedben, aztán engedd el az összes gondolatodat. Engedd el a munkahelyről, vitákról, kapcsolatokról vagy csekkekről szóló gondolataidat, mert abban a pár percben csak te létezel. Arra az időre megszűnik a külvilág és megtanulsz pusztán létezni.

Hogyan tovább?

A meditáció is egy olyan dolog, amit teljesen a saját ízlésedre formálhatsz, mivel nincsenek rá szabályok. A legfontosabb csupán az, hogy építsd be a mindennapjaidba és mindig legyen 5 perced, amikor kizárod a külvilágot. Például, ha a fél életedet a munkahelyeden töltöd, akkor egy általad kiválasztott időpontban szigorúan iktass be 5 perc meditációt.

Vonulj el akár a mosdóba, vagy menj ki a friss levegőre és zárj ki mindent. Lehet, hogy most még nem érted, miről van szó, de miután megtapasztalod a belső csend hatalmát, rájössz, hogy képes vagy magad körül megteremteni a teljes békét és harmóniát. A cél az, hogy képes legyél bármilyen körülmény között meditálni.

Vágj bele!

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!