A zene felemel – Máltai Szimfónia a Zeneakadémián

A zene felemel – Máltai Szimfónia a Zeneakadémián

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / A zene felemel – Máltai Szimfónia a Zeneakadémián

A Zeneakadémián február 19-én második alkalommal lépnek színpadra az Óbudai Danubia Zenekarral a Felzárkózó települések program falvaiban zajló zenei esélyteremtő foglalkozásokról érkező gyermekek, akik a nagyszínpadon több száz társukat képviselik. 

A Máltai Szimfónia 2013 óta segíti a nehéz helyzetű gyermekeket képességeik kibontakoztatásában. A módszer alapja a hangszeres gyakorlás a nehezebben tanulható elméleti részek nélkül, a kottába írt hangjegyeket kezdetben könnyen megjegyezhető szimbólumokkal helyettesítik. A résztvevők közösségben zenélve már néhány óra után képesek egyszerűbb dallamok eljátszására, akár hetek alatt elsajátíthatnak 4-5 gyermekdalt, amivel a helyi közösségek előtt gyakran fel is lépnek. A zenélésből így lesz rövid idő alatt átélhető sikerélmény, amiben a hátrányos családokból érkező gyermekek többségének addig ritkán volt része. A Szimfónia program indulása utáni első évben például a résztvevők hatvan dalt tanultak meg eljátszani, és tíz alkalommal léptek fel közönség előtt, miközben az iskolai teljesítményük átlag másfél jegyet javult.

Máltai Szimfónia program

A zenei képzés mellett fontos elem a családok kísérése, a zenetanárokkal így szociális munkások is dolgoznak a Szimfónia programban. A közösségi élményekkel párosuló oktatás és a mentori segítség a gyermekek általános fejlődését is elősegíti. A Szimfónia elsősorban esélyteremtő programként működik, célja a gyermekek képességeinek erősítése, hogy az életük teljesebbé válhasson. És bár a tehetségek gondozását az induláskor nem tekintették feladatnak, a kistelepüléseken számos kiemelkedő tehetséggel találkoztak már eddig is a zenetanárok. A programban több éve tanuló gyermekek zenei ismeretei idővel elmélyülnek, megtanulják a kezdetben mellőzött elméleti anyagot is. A tanítványok között van, aki konzervatóriumban folytatja zenei tanulmányait, többen a zenei pálya iránt érdeklődnek, mások a környezetükből kiemelkedve továbbtanulásra készülnek.  A legügyesebb gyermekek az elmúlt években felléptek a Papp László Sportarénában, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a Belügyminisztérium színháztermében, a Zeneakadémián, valamint számos művelődési házban is. 

A Szimfónia program módszertana alapján 2020 őszétől 2021 májusáig zajlott „Mindenki szívében van egy dallam” program során 67 helyszínen 75 zenetanár 1963 foglalkozást tartott összesen 1441 gyermeknek. A közösségi zenei oktatás a Máltai Szeretetszolgálat vezetésével a Felzárkózó települések program helyszíneit érintve 41 településen folytatódik, jelenleg 39 zenetanár, a koronavírus járvány alakulásától függően heti átlagban 300- 600 gyermekkel foglalkozik. 

Máltai Szimfónia program

Máltai Szimfónia program – egy személyes történet

A tarnabodi ifjabb Burai Lajos – vagy ahogy a faluban mindenki szólítja: Lajoska –  a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium másodikos tanulója. 

Amikor zenélni kezdett a Máltai Szimfónia programban, azért választotta a hegedűt, mert családjában generációkra visszamenően számos prímás akadt. Eleinte nem volt túl sok sikerélménye, a fordulópontot az hozta el számára, amikor a nagymamájától karácsonyra megkapta élete első hegedűjét. A saját hangszer fellelkesítette az akkor 12 éves fiút és kezdetét vették az 5-6 órán át tartó maratoni gyakorlások a nyári konyhában, aminek sokszor csak a szülői beavatkozás vetett végett. Évek alatt sokat fejlődött a játéka, de tanáraival együtt tudták, ez még nem elég a konzervatóriumhoz. A nyolcadik osztály után egy Heves megyei szakiskolába vették fel mezőgazdasági gépész, traktoros növénytermesztés szakra, de egy baleset után rájött, nem ez az ő igazi útja. Miután az iskolában egy gyakorlatnál megsérült a „vonós ujja”, egy hétig nem tudott hegedülni, amibe valósággal belebetegedett. 

Máltai Szimfónia program

Érettségi előtt egy évvel döntötte el, hogy be akar jutni a klasszikus hegedű tanszakra a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumba. A tavaszi felvételire való felkészülését a járványügyi korlátozások miatt csak online segíthette tanára, Báder Ernő, aki a kezdetek óta foglalkozott a tehetséges fiúval. Elsőre nem vették fel, de pár héttel később felajánlották a pótfelvételi lehetőségét, ami már sikerült. Tanárai felkészítették rá, hogy a zeneelméleti hiányosságai miatt nehezebb lesz az első év, de óriási szorgalommal behozta lemaradását, a hallás utáni tanulásnak köszönhetően pedig könnyen felismeri a dallamokat és a hangközöket is az órákon. A miskolci városi forgatagot is megszokta, amiben saját bevallása szerint segített, hogy a szimfóniás zenekarral sokat utaztak Budapestre és külföldön is jártak. Lajoska amellett, hogy felvételt nyert a miskolci konzervatóriumba és a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendéke is lett, a kollégiumból hazaérve a legkisebb szimfóniásokat tanítja hegedülni. Most már a Zeneművészeti Egyetemi felvételire készül.

További részletek: http://maltaiszimfonia.hu/

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb karitatív szervezete, amely naponta átlagosan 13 ezer emberről gondoskodik. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége mindig az emberre irányul, ennek köszönhetően a Szeretetszolgálat készített először szemüveget hajléktalan embereknek és nyitotta meg az első kerekesszék-javító műhelyt, honosította meg a jelzőrendszeres házigondozást. Programjai, modellkísérletei súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat. A máltai szemléletmód szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad, hosszú távú elkötelezettséget jelent rászoruló emberek mellett. 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!