Otthon / Utazás

Mágikus görögországi helyek: Ithaka, Delphoi és a Meteorák

Mágikus görögországi helyek: Ithaka, Delphoi és a Meteorák

Görögország mindig derűs, életigenlő népe már sok megpróbáltatáson keresztülment. Több ezer éves történetében határai gyakran változtak, az egykori szent helyek azonban fennmaradtak. Ez a sziklákkal borított, kellemes éghajlatú, csodálatos tengerparti ország egykor nagy hatással volt az egész emberiségre. Nevezetességei közül három múlhatatlanul népszerű, szent helyet választottunk.

Ithaka

Ebbe a városba tért haza húsz év távollét után Homérosz művében, az Odüsszeiában a főhős, Odüsszeusz, feleségéhez, Pénelopéhoz és fiához, Télemakhoszhoz. Hegyes, terméketlen terület, ezért a lakosok többsége tengerészként talál munkát, vagy kivándorol. Számtalan öble és kikötője van. 

Amikor Odüsszeusz Ithakába érkezett, Pallasz Athéné istennő fogadta, és elmondta neki, hogy népe, családja halottnak hiszi. Koldusnak öltözött, és tervet szőtt fiával, aki még csecsemő volt, amikor apja háborúba indult. Hazatérve csak a kutyája ismerte fel, és a dajkája, a lábán lévő régi sebhelyről.

Feleségét kérők ostromolták, és beköltöztek a palotába, hogy elfoglalják Odüsszeusz helyét. Pénelopé azt mondta, annak adja a kezét, aki nyilával átlő tizenkét fejsze fokán. Ez csak Odüsszeusznak sikerült, de Pénelopé még ekkor is kételkedett személyében.

Akkor ismerte fel férjét, amikor az elárulta, hogy a hálószobában az ágy nem mozdítható, mert az egyik lábát olajfatönkből faragta, amelynek gyökerei benne vannak a földben.

Delphoi

Varázslatos pompájú város. Hegyek által körülvett, lépcsős terepre épült. Több ezer évig volt a világ vallási központja. Története akkor kezdődött, amikor titokzatos eredetű gőzök törtek elő a földből. Apolló szentélyében égett az örök mécses, a görögök innen vitték a lángot városuk felvirágoztatására. Homlokzatán ez a szöveg volt olvasható:

Ismerd meg magadat. Semmit sem túlságosan. Légy ura lelkednek. Kerüld az igazságtalanságot. Igazul tanúskodj. Keresd a hírt. Dicsérd az erényt. Cselekedj igazságosan. Szeresd barátaidat. Védekezz ellenségeid ellen. Gyűlöld a gőgöt. Beszélj tisztességesen. Könyörülj a segélykérőkön. Valósítsd meg célodat. Légy ura asszonyodnak. Senkit ne nézz le. Tiszteld a felsőbbséget. Hajolj meg az istenség előtt. Ne büszkélkedj erőddel. Gazdagodj igazságos úton.

A jósda eredetileg, i. e. 1500 évvel egy babérágakból épített kunyhó volt, melyet a Föld istennőjének, Gaiának szenteltek. Az első jósnő egy szűz lány volt, aki évente csak egyszer, Apolló születésnapján jövendölt.

Utána következett Püthia, aki havonta egyszer jósolt, és mivel az évek múlásával megnövekedett a tanácsért érkező zarándokok száma, később két papnő is mondott jóslatokat. A jóslásnak szertartása volt: a jósnő megmosakodott a tisztaság forrásában, majd forrásvizet ivott, és babérleveleket rágcsált.

Ezután a templom legbelsőbb szentélyében foglalt helyet, ahol a vulkanikus gőzöket kibocsátó nyílás fölött transzba esett, így közvetítette a túlvilág üzeneteit. Ezeket a papok lejegyezték, és hexameteres versekbe foglalva továbbították a kérdéseiket feltevő zarándokok felé. Később a gyorsjóslás szokását is bevezették: sorshúzással döntötték el, hogy kinek a kérdése kapjon elsőbbséget.

Meteorák

Ez is egy rendkívüli vidék, 600 évnél is régebbi, sziklacsúcsokon magasodó bizánci kolostorokkal. A 300 méter magas sziklák a Pindosz-hegységhez tartoznak.

Kolostorközösségek telepedtek itt le, az első kolostorokat a 14. században építették szerzetesek, akik a magányt és a lelki megújulást keresték ezen a helyen. Aszfalt utakon és szűk, sziklába vájt lépcsőkön lehet ide feljutni.  

6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell
Galéria / 6 különleges építmény a nagyvilágban, amit látnod kell

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást