Így előzd meg, hogy ne fájjon (újra) a lumbágód

Így előzd meg, hogy ne fájjon (újra) a lumbágód

Címlap / Életmód / Egészség / Így előzd meg, hogy ne fájjon (újra) a lumbágód

Azt a szörnyű deréktáji fájdalmat valószínűleg mindenki ismeri, amit lumbágónak vagy derékzsábának hívunk.

Ha nem is saját tapasztalat révén, de a családodban biztosan volt már valaki, aki szenvedett tőle, hiszen sajnos az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegségről van szó!

Tudtad, hogy a lumbágó kifejezés onnan ered, hogy a deréktáji szakaszt latinul lumbalisnak nevezik?

Hogyha most azt gondolod, hogy a lumbágó úgyis az idősek problémája, akkor el kell, hogy keserítsünk – sajnálatos módon a 20 év feletti korosztályban lényegében bárkinél előfordulhat, miután legtöbbünk mozgásszegény életmódot folytat, ráadásul általában helytelen testtartásban végezzünk az amúgy sem túl egészségesnek mondható ülőmunkát.

Miért alakul ki a lumbágó és mit csináljunk, hogyha már megtörtént a baj?

Az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz minden percben igen nagy terhelésnek van kitéve, ez az egyik legsérülékenyebb zónánk, hiszen az ember gerince alapvetően a négy, nem pedig a két lábon való járáshoz fejlődött ki.

A lumbágó sokszor hirtelen mozdulatra alakul ki, de létrejöhet fokozatosan is. Ha már megtörtént a baj, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulni, tisztázni kell a háttérben megbúvó okokat, és el kell kezdeni a terápiát. Főleg, hogy a lumbágó a fájdalom intenzitása miatt legtöbbször azt is jelenti, hogy az illető meg sem tud mozdulni, nemhogy munkába menjen.

Az első néhány napban egyébként legtöbbször a kemény alapon való fekvés ajánlott és csak a szükségletek elvégzéséhez megengedett a felkelés, de ezt általában be is tudja tartani a szegény beteg, hiszen ilyen finoman szólva sem esik jól neki a mozgás. Amíg az erős fájdalom fennáll, az olyan praktikákat is ajánlatos mellőzni, mint forró fürdő, hideg borogatás vagy masszázs. A későbbiekben természetesen ezek már a terápia részei lehetnek, kiegészítve akár mozgásterápiával, fizikoterápiával vagy kinezio tape-pel is, de ezeket feltétlenül át kell beszélni egy orvossal.

5+1 tipp, hogy hogyan előzhetjük meg a lumbágót

 • Ha ülőmunkát végzel, nagyon fontos a munkahelyi prevenció, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy azt a bizonyos napi 8 órát (esetenként többet) milyen pozícióban töltöd el. Először is próbálj meg minél többször felállni az asztaltól napközben – ha például telefonálnod kell, akkor azt mindenképpen végezd állva, ne ülve. Másodszor arra is figyelj oda, hogyha huzamosabb ideig egy helyben kell, hogy ülj, akkor lehetőleg változtass minél gyakrabban a testhelyzeteden. Harmadrészt rendkívül lényeges, hogy mindenképp jó minőségű széket válassz, ami rendesen megtámasztja a derekadat ülés közben, de a székedet kiegészítheted külön deréktámasszal is – akik próbálták, tudják, hogy aranyat ér.
   
 • Ne hajolva, hanem guggolva emelj, azaz hogyha egy alacsonyan lévő nehéz tárgyat kell felemelned, akkor tudatosan koncentrálj arra, hogy hajlítsd be a térdeidet és mindig tartsd egyenesen a hátadat, és így vidd véghez az emelést. Tehát soha ne hajlított derékkal emelj! Nem állítjuk, hogy erre nagyon könnyű rászokni a mindennapok rohanásában, de hidd el, érdemes figyelned rá, a saját egészséged miatt. Porszívózáskor is figyelj a tartásodra!
   
 • Természetesen az sem elhanyagolható, hogy milyen ágyon és milyen testhelyzetben alszol. Ajánlott olyan jó minőségű matracot vásárolni, ami biztosítja a gerinc alvás közbeni tartását, illetve próbálj meg ne hason, hanem inkább oldalt, embriópozícióban aludni. Megkönnyítheted kicsit a saját dolgodat, hogyha a felhúzott térdeid közé beteszel egy kispárnát, ekképpen csökkentheted az ízületekre nehezedő nyomást és biztosíthatod a medencédet.
   
 • A legjobb az lenne, hogyha rendszeresen sportolnál, például úsznál vagy eljárnál kimondottan gerinctornára is, ahol egy szakképzett gyógytornász állítja össze neked azokat a gyakorlatokat, melyekkel például megerősíthető a gerinc melletti izomzat. Sőt, manapság már több helyen létezik úgynevezett „hátiskola” is, ahol szakemberektől elsajátíthatod a megfelelő testtartást és egyéb fontos tudnivalókat a gerinc védelmében.
   
 • Ha felszaladt rád egy kis súlyfelesleg, akkor ne csak azért akarj tőle minél előbb megszabadulni, hogy karcsúbb legyen az alakod, hanem gondolj az egészségedre is, a felhalmozódott zsírpárnák ugyanis nemcsak esztétikai problémát tudnak okozni, hanem egészségügyit is, mivel a súlytöbblet nagy terhet ró a gerincre.
   
 • A magas sarkú cipők sem éppen a gerinc legjobb barátai, éppen ezért lehetőség szerint minél kevesebbszer viselj extrém magas topánokat. Oké, tudjuk, de mégis!
   
 • Próbáld meg elkerülni a huzatot és azt, hogy a légkondi direkt rád fújja a hideg levegőt, hiszen ezek is elősegíthetik a lumbágó kialakulását!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!