Lombos erdők májusi virága: a gyöngyvirág

Lombos erdők májusi virága: a gyöngyvirág

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Lombos erdők májusi virága: a gyöngyvirág

Apró, harang formájú, fehér virágai májusban jelennek meg a levelek között. Illatos, lombos erdőkben, friss növények között, árnyékos helyen él a gyöngyvirág. Cikkünkben erről a szemnek és szívnek egyaránt kedves virágról találsz információkat és idézeteket.

Gyöngyvirág vagy medvehagyma?

Vigyázz, mert a gyöngyvirág mérgező növény! Már kis mennyiségben is veszélyes, mérgező vegyületei a szívet és a májat támadják. Kezdetben bódulat, hasmenés, hányás, erős hasi fájdalom jelentkezik, a pulzus lelassul.

Később a vérnyomás annyira lecsökkenhet, hogy a szív megállhat. Még a vázában levő víz is mérgez. Gyerekeket, állatokat ne engedj a gyöngyvirág közelébe! A medvehagyma és a gyöngyvirág nagyon hasonlítanak egymáshoz. Az a legfontosabb különbség köztük, hogy ha a medvehagyma leveleit megdörzsölöd, fokhagymaillatot árasztanak.  

Gyógynövény

Az itt következő információkat érdekességnek szánjuk. Háziszerként használni még kipróbálásra sem ajánljuk! A gyönygvirágot mérgező tulajdonsága ellenére a középkorban fejfájás, szédülés ellen alkalmazták. Kivonatából bőrápoló kencék készültek. Alkoholos oldatát reumatikus fájdalom esetén bedörzsölték a bőrbe. Epilepsziások számára szintén állítottak elő belőle gyógyszert. A modern gyógyszeripar szívgyógyszerek adalékaként alkalmazza.   

Ültetés

Gyöngyvirágot kertbe és az erkélyre egyaránt lehet telepíteni: árnyékos helyeken, fák és bokrok alatt, erkélyen nagyobb dézsában jól érzi magát a növény. A gumókat tavasz elején vagy szeptemberben ültesd el, április-május tájékán kivirágzik. Humuszban gazdag, nyirkos talajba helyezd. Nem túl igényes növény, nyirkos földben magától is szépen fejlődik és terjeszkedik, hamar befutja élőhelyét. Sziklakertbe is ültetheted. Idézetek  

Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág

Csilingel a kis gyöngyvirág. Fehér a ruhája, meghívja a virágokat tavaszesti bálra. (…) A szellő is megfürdik a  virágillatárban,  s arra ébredünk fel reggel: napsugaras nyár van.  

Döme Zsuzsa: Világ szépe, gyöngyvirág

„Ringatóznak gyönge ágon apró harangok a száron, fehér gyöngyök levélágyon. Kinyílott a gyöngyvirágom,
s kertem lett a menedéke. Függőleges gyöngysor éke nem tudom, más szerint szép-e, nekem ő a világ szépe.”  

Kun Magdolna: Gyöngyvirág

„Egy szálon ringatózó apró gyöngyvirágok mily kecsesen hajtjátok le fehér fejecskétek, s mily alázattal viselitek, hogy soha nem látjátok, ahogy fénysugarak cirógatják a harmat-levélkéket.”  

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!