Márton napja a néphagyományban összefonódik a libából készült ételek fiesztájával. Bár a libaólban elrejtőző Márton alakja már homályba vész, a hagyomány, miszerint az új bor ünnepéhez hízott libából készített libasült dukál, makacsul tartja magát, mindannyiunk legnagyobb örömére. A régi időkben a cselédek ilyenkor kapták meg éves jussukat és melléje a nyáron felszaporodott baromfiállományból is járt. Ekkor vágtak először hízott ludat, ami kiváló kísérője az idei bornak.
A magyar nyelvterület igen gazdag a különböző, együtt élő nemzetiségek gasztronómiai hagyományaiban. A libaételek sokfélesége is ezt mutatja, ráadásul az elmúlt 5-10 évben a nemzetközi konyha is hangsúlyosan megjelent a kínálatban. Így aztán mindenki talál magának való falatot a libalakomához. Vigyázat! A hiedelem szerint aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhes lesz.
1/6 Töltött libanyak
A liba nyakának a bőrét lefejtjük a húsról, vigyázva, hogy ne sérüljön.
A libaaprólékot előkészítjük: megtisztítjuk, a májat beáztatjuk egy kis langyos tejbe, megvágjuk a hagymát, két cikk fokhagymát, két ujjnyi bacon szalonnát, végül kiflicsücsköt vagy kenyérvéget is puhítunk.
Az aprólékot összevágjuk, a kenyeret belemorzsoljuk, hozzá a hagymát, fokhagymát, a szalonnát és jöhetnek a fűszerek: só, bors, borsikafű, egy kis szerecsendió. A masszát beletöltjük a libanyakba és a két végét lezárjuk.
Forró zsírban kisütjük úgy, hogy körben szépen megpiruljon. Melegen is, de hidegen, karikákra vágva is tálalhatjuk. Kedvencem hidegen, egy kis ecetes lilahagymával.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!