Így lehet tökéletes rend a szekrényedben

Így lehet tökéletes rend a szekrényedben

Címlap / Otthon / Háztartás / Így lehet tökéletes rend a szekrényedben

Rengeteg nő küszködik azzal a problémával, hogy képtelen rendet tartani a szekrényében, miközben órákon át készülődik, hiszen a szetteket a rumli végett gyakorlatilag lehetetlen hatékonyan összeállítani. Mi a megoldás?

Minden a szekrénynél kezdődik

A jó szekrény a kulcsa mindennek, márpedig ha nincs külön hely a gardróbodnak, akkor kénytelen leszel a saját szekrényedben megoldani a tárolást.
Ha totális átalakításra szorul a helyiség ezen része, akkor az a legjobb, ha egy hosszú és unalmas délutánon valóban mindent kipakolsz belőle. Így egyúttal meg tudod oldani a takarítást is, amire bizony minden évben legalább egyszer szükség lenne. 
Ha van rá mód, itt a kiváló alkalom, hogy bővítsd a szekrényedet akár egy extra polccal, akár néhány praktikusan rögzített fogassal, ezek ugyanis sosem árthatnak. 

Muszáj szelektálnod

Ahhoz, hogy a szekrényedben rend legyen, egyszerűen kihagyhatatlan lépés a szelektálás. Egy olyan szekrényben sem lehet használatlan holmi, aminek a gazdája szeretne gyorsan, csodás szetteket összeállítani. 
Ezt illetően van néhány aranyszabály: először is az a ruhadarab, ami már (vagy éppen még) egy éve nem volt rajtad, igen nagy eséllyel csak a helyet foglalja. 
Ezen felül nincs értelme egyszerre az összes ruhát a mindennap használatos szekrényben tartani. Teljesen felesleges elérhető helyen tárolni a téli kabátodat nyáron, és ha három-négyévente jutsz el jelentősebb alkalmakra, akkor a kosztümödnek sincs elöl helye. 

Ki a selejttel!

A praktikus pakolás mellett nagyon fontos, hogy a rossz minőségű ruháktól megválj. Nagy eséllyel ezeket egyébként sem hordod, csak sajnálod őket kidobni, de ha rosszul érzed magadat bennük, akkor szükségtelen még évekig tartogatni.
A rossz helyen kiszakadt nadrág, a kibolyhosodott pulcsi, vagy a megnyúlt kardigán már sosem fog annyi örömet okozni, hogy érdemes legyen tárolni. 
Ha bármilyen okból kifolyólag kötődsz ezekhez a ruhákhoz, képtelen vagy őket kidobni, akkor tedd egy nagy zsákba mindet és gyűrd be a beépített szekrénybe, vagy éppen vidd fel a padlásra a teljes adagot. 
Bár kis esély van rá, lehet, hogy néhány év múltán fel tudod őket használni, ám addig se foglalják feleslegesen a helyet.

Hogyan csoportosíts?

Több mód is van arra, hogy csoportosítsd a ruháidat, az életstílusodtól és a személyiségedtől függ, melyik válik be igazán. 
Tárolhatsz konkrét szetteket, amik inkább a hivatalos stílusnál válnak be, hiszen egy-egy kosztümhöz általában színben harmonizáló, egyszerű blúzokat társítunk. A hétköznapi viselet esetében nem igazán válik be ez a megoldás, hiszen ott sokkal fontosabb a változatosság. 
Átlagos szekrényben leginkább a színek és típusok szerinti csoportosítás a jellemző. Előbbi akkor lehet hasznos, ha nincs túl sok ruhád, ám változatos színeket használsz, hiszen így a fejedben lesznek a fazonok, s leginkább csak az árnyalatokat kell összehangolnod.
A legelterjedtebb és talán leghasznosabb rendszerezési praktika a típus szerinti csoportosítás. Bár ez kevésbé harmonikusan mutat, mint a színek szerinti pakolás, valójában e módszer segítségével lehet a leggyorsabban felöltözni. Csak végig kell nézned a nadrágokon, felsőkön, kardigánokon és már össze is válogathatod a tökéletes szettet.

Mi legyen a többi holmival?

Nagy gondot okozhat a többi holmi csoportosítása, így a lábbelik és táskák rendszerezésre. A cipők, szandálok számára az a legjobb, ha a szezonálisan használtakat az előszobában tárolod a cipős szekrényben. Így nem lesz zsúfoltság és mindig az lesz kéznél, amire szükséged lesz.

A többi cipőt érdemes a dobozában tartani, mégpedig vagy a szekrényed mélyén, vagy annak tetején, ha máshol nincs helyed. Egy dobozba több cipőt is tehetsz (mégpedig típusonként), ám érdemes ezt kívül jelölni, hogy mindig egyből megtaláld, amit keresel. 
Táskákat is tárolhatsz ily módon, illetve ezeket fel is lógathatod néhány egymásba akasztott fogas segítségével. Ugyanezt megteheted a kisebb és könnyebb cipőiddel is, cipőfogasok alkalmazásával.

És a kiegészítők?

A hosszú nyakláncok rendszerezésre tökéletes a szekrényajtó belső felén rögzített fa vagy fém rúd. Ezen áthurkolhatod, vagy csipesszel felcsatolhatod a nyakláncaidat, valamint az öveidet, így azok egymás mellett, tökéletes rendben fognak lógni. 

A fülbevalókat is rögzítheted ezzel a módszerrel, csak ekkor természetesen vékonyabb alapra, pl. gondosan kifeszített madzagokra lesz szükséged. Persze, már bármelyik szaküzletben szerezhetsz kedvező áron bizsutartókat, ezeket is bevetheted, de még olcsóbb és talán praktikusabb egy klasszikus szerszámos láda, sok-sok rekesszel. 
Ezt éppúgy elpakolhatod a saját kis birodalmadban, mint a cipős dobozaidat, így összegabalyodás nélkül, praktikusan tárolhatod a legszebb bizsuidat.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást