Milyen színű a hurut? Ilyen betegséget jelent

Milyen színű a hurut? Ilyen betegséget jelent

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen színű a hurut? Ilyen betegséget jelent

Áttetsző hurut

A tiszta, áttetsző nyálka teljesen normális és a lehető legjobb visszajelzés a szervezetedtől. A nyák természetes módon és folyamatosan termelődik a szervezetben, hiszen nedvesen kell tartani az érzékeny felületeket ahhoz, hogy azok megfelelően el tudják látni a feladataikat. A nyálka azonban nem csak a kiszáradás ellen véd és hidratál, hanem segít távol tartani a baktériumokat és a vírusokat egyaránt.

A kívánatos állapot megőrzéséhez arra kell ügyelned, hogy elegendő folyadékot fogyassz, de azért figyelned kell a nyálka mennyiségére. Ha nagyon megnő, az utalhat arra, hogy valamire allergiás vagy, esetleg valamilyen betegség kiinduló szakaszába léptél.

Fehéres hurut

Ha a nyák színe fehéressé válik, akkor általában arra kell gondolnod, hogy valami irritálta a nyálkahártyádat, amitől az kiszáradt, megduzzadt, és ennek hatására korlátozódik a nyálka áramlása.

Ennek a hátterében valamilyen megfázás, vagy orrfertőzés is állhat, de ételallergia sőt, az egyszerű dehidratáltság jele is lehet a fehéresen elszíneződött hurut.

Sárga hurut

A sárga hurut egyértelműen fertőzésre utal. Akár baktérium, akár vírus a kiváltó ok, az immunrendszered támadásba lendült: a fehérvérsejtek a helyszínre érkeznek azzal a céllal, hogy megsemmisítsék a betolakodókat.

Miután elvégezték a feladatukat, elhalnak, és a nyák társaságában kiürülnek a szervezetedből – így festik meg sárgás színűre a hurutot. Mindez nem jelenti azt, hogy rohannod kell az orvosodhoz antibiotikumért, ugyanakkor rávilágít arra, hogy valamilyen fertőzéssel, megfázással küzd a tested, ami – természetes körülmények mellett – akár két hétig is eltarthat.

Zöld hurut

A zöldre színeződő hurut már nem a legjobb jel, ez a tünet ugyanis akkor fordul elő a leggyakrabban, amikor a fehérvérsejtek már jóval nagyobb számban vannak jelen a szervezetben. A tested komolyan fellépett a fertőzés ellen, próbálja leküzdeni és a zöldre színeződő váladék már utalhat arra, hogy valószínűleg külső segítségre lesz szükséged. Ez különösen igaz akkor, ha a nyálka már legalább egy hete zöldes színű, illetve láz, gyengeség, vagy egyéb tünetek is fellépnek.

A zöld nyák jellemzően nehezen ürül ki a szervezetből és sokszor kíséri hurutos köhögés. Ilyen esetben érdemes támaszkodnod az akár vény nélkül is beszerezhető nyákoldókra. A nyákoldók a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás társaságában segíthetnek gyorsabban és könnyebben átesni a megbetegedéseken.

Pirosas hurut

A pirosra, rózsaszínre színeződő nyálka azt jelzi, hogy a szövetek megsérültek. Ennek a hátterében állhat külső, fizikai trauma, de akár egyszerű dehidratáltság, valamilyen irritáció, esetleg allergia is.

Sokszor véres a hurut a túlerőltetést követően, tehát ha túl sokat fújtad, dörzsölted az orrodat, esetleg éppen most esel, estél át egy komolyabb betegségen.

Barna hurut

Barnás színűre változhat a hurut, ha megszárad a vér, összekeveredik a nyálkával – ez bár ijesztő lehet, valójában teljesen normális jelenség, és a háttérben a korábban felsorolt tünetek állhatnak.

Kívülről érkező szennyeződés, por is okozhatja a barnás nyákot, azonban ha barna színű hurutot köhögsz fel, akkor orvoshoz kell fordulnod.

Fekete hurut

A fekete hurut nagyon ijesztő dolog lehet, azonban általában csak egyszerű, kívülről érkező szennyeződésről van szó. A fekete hurut legtöbbször akkor üti fel a fejét, ha nagyon koszos, poros levegőt lélegeztél be, amit a szervezeted próbál kidolgozni magából.

Ha azonban nem tudod semmilyen külső tényezőre visszavezetni az elszíneződést, mindenképpen keresd fel az orvosodat, mert akár súlyos gombás fertőzés is állhat a háttérben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást