Egészség / Életmód / Hírek

Nem hinnéd, de összefügg a légszennyezettség és a bélrendszered egészsége

Nem hinnéd, de összefügg a légszennyezettség és a bélrendszered egészsége

Az alapokkal mindannyian tisztában vagyunk lassan: ha jól eszünk, a bélrendszerünk baktériumai a megfelelő összetételben és arányban maradnak, és az emésztés megfelelő, a bélrendszer pedig egészséges lesz. Egyre többet tudunk meg azonban arról, hogy mi minden befolyásolhatja még a beleinket. Ahogy arról is, hogy a rossz baktériumösszetétel mennyi mindenre kihat az életünkben. Befolyásolhatja például a hatékonyságunkat a munkában, a memóriánkat, de még az alvásunkat és a cirkadián ritmusunkat is.

A Kolorádói Egyetem kutatása most kimutatta, hogy a rossz levegőminőség felboríthatja az emberi szervezet mikrobiomját, vagyis a természetesen benne található baktériumok és egyéb mikroszkopikus életformák egyensúlyát. Ezzel pedig rossz hatást gyakorol az emésztésre, és úgy egészében a bélrendszer egészségére. Az egyetem Environment International tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya az első, ami a légszennyezést az emésztés egészségével köti össze.

A kutatást végző szakértők szerint ezek az eredmények megmagyarázzák azt is, hogy korábban a légszennyezettséget miért kötötték össze a 2-es típusú cukorbetegséggel, a gyulladásos bélbetegségekkel és az elhízással. 

Érdemes megjegyezni azonban, hogy a kutatás nem túl nagy számú alanyon zajlott, összesen 101 fiatal dél-kaliforniai embert vizsgáltak meg. Szekvenálták a génjeiket azért, hogy megállapíthassák, a bélbaktériumok összetételéből és a később esetleg kialakuló betegségekből melyik a genetikai eredetű, és melyiket okozhatja esetleg a légszennyezés. A megfigyelt fiatalok közelében mérőállomásokat állítottak fel, és folyamatosan monitorozták a levegő ózon-, szállópor- és dinitrogén-oxid-szintjét.

travelview/istockphoto.com

Az eredmények

A vizsgált vegyületekből és elemekből egyértelműen az ózon volt a legnagyobb hatással a vizsgált alanyokra. 11 százalékos különbséget mutatott ahhoz képest, mennyi volt a légkörben. A szakértők szerint a légszennyezés sokkal többet nyomott a latban, mint az életkor, a rassz vagy az étrend. Azoknak, akik több ózonnak voltak kitéve napi szinten, sokkal kevésbé volt változatos a bélmikrobiomjuk, mint azoknak, akiket nem ért ennyi a gázból.

A kutatók szerint az lehet a helyzet, hogy az ózon megváltoztatja a bélrendszered „ízlését”, vagyis néhány baktériumot favorizálni fog a többihez képest. Emiatt ezek a baktériumok rendkívül elszaporodnak.

Mivel a mikrobiom nagyon sérülékeny, és muszáj, hogy a baktériumok pontosan a megfelelő arányban és mennyiségben legyenek meg az emésztőrendszeredben. Ez viszont szépen felboríthatja az egyensúlyt, ami azt eredményezi, hogy a mikrobiom egyoldalúbb, az emésztés pedig rosszabb lesz.

A szakértők most azon dolgoznak, hogy megismételhessék a kutatást nagyobb résztvevőszámmal, és igazán kicsi babákat is meg fognak figyelni. Ebből ugyanis rengeteg mindenre lehet következtetni, többek között arra is, hogy felnőve a gyerekek milyen bélmikrobiommal rendelkeznek.

A kutatók elismerik, hogy az egyértelmű kijelentésekig még nagyon sok mindent meg kell vizsgálniuk, de az biztos, hogy az eredmények érdekesek. Azt mindenképpen bebizonyítják, hogy van kapcsolat a bélrendszer egészsége, valamint a légszennyezés mértéke között.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást