Ezek lehetnek az okai, ha a bőröd fakó és élettelen

Ezek lehetnek az okai, ha a bőröd fakó és élettelen

Címlap / Stílus / Arc / Ezek lehetnek az okai, ha a bőröd fakó és élettelen

Mindegy, milyen minőségi termékeket használsz, mennyire figyelsz a bőröd állapotára, az igazság az, hogy előfordulhat: még ennek ellenére is fakó, színtelen, élettelen lesz a végeredmény. Könnyen lehet, hogy az egésznek semmi köze a bőrápolási rutinodhoz, de az is előfordulhat, hogy mégis ezen kellene változtatnod egy kicsit. Az alábbi okok állhatnak a megfáradt bőr hátterében.

Túl száraz a bőröd

Elég, ha arra gondolsz, hogy néz ki egy száraz, szottyadt alma egy egészséges, fényes gyümölcshöz képest – ilyen különbségre kell gondolnod a bőröddel kapcsolatban is. Mindegy, hogy kívülről vagy belülről hiányzik neki a hidratálás, a lényeg, hogy a vízhiány meg fog mutatkozni rajta.

A bőrszárazság ráadásul a ráncokat is jobban kihozza, így duplán érdemes figyelned a megfelelő hidratálókrém használatára, és az elegendő vízfogyasztásra is.

Kérdezd meg a kozmetikusodat, hogy a bőrödnek elegendő-e az a krém, amit használsz, és ha minden jónak tűnik, akkor egész egyszerűen igyál többet napközben.

Túl sok az elhalt hámsejt a bőrödön

Nem véletlen, hogy szakértők heti-kétheti radírozást szinte minden bőrtípusra javasolnak: ez segít eltüntetni a bőr felszínén felhalmozódott elhalt hámsejteket, amelyektől élettelennek és fakónak tűnhet a bőröd, sőt, még a pattanások kialakulását is elősegíthetik.

Ahogy öregszik az ember, a bőr természetes hámsejtvedlése lelassul, ezért lehet szükség extra segítségre.

Figyelj arra, hogy a bőrtípusodnak megfelelő radírt használj, és ha érzékeny a bőröd, akkor ritkábban nyúlj érte – az sem jó, ha túl sok terméket kensz rá, és ezzel irritálod.

okkijan/depositphotos.com

Egyszerűen öregszel

Persze ezt rossz hallani, de az öregedés is lehet az oka annak, hogy egyszerűen nem olyan élettel teli a bőröd, mint fiatalabb korodban: ahogy az éveid száma növekszik, úgy csökken a bőr természetes hidratáltsága és a kollagéntermelés is, mindkettő az üde, egészséges bőrért felel.

Ezzel együtt a melanintermelésed megnövekszik, ami több sötét foltot, azaz egyenetlen bőrszínt eredményez.

Mindez persze az elegendő folyadékfogyasztással, egészséges étrenddel és rendszeres mozgással mérsékelhető, de érdemes elfogadni: nem lesz mindig olyan bőröd, mint húszévesen volt.

yakobchuk1/depositphotos.com

A környezet is tehet róla

A túl sok napozás (még akkor is, ha csak fényvédő nélkül kinn vagy a szabadban, nem is kell kifeküdnöd a nnapra), valamint a légszennyezés, a városi por is ronthat a bőröd minőségén. Ezek hatására a bőrben olyan szabadgyökök jönnek létre, amelyek felhalmozódott pigmenthez vezetnek, ez pedig ugyanúgy, mint az előző pontban, egyenetlen bőrszínt jelent.

Ami még rosszabb: a kollagéntermelésre is hathatnak a szennyeződések, így jobb, ha minél tisztább levegőn élsz, vagy gyakrabban tisztítod az arcbőrödet.

Persze itt is érvényes, hogy a bőrtípusodnak megfelelő tisztítót válassz, és ha érzékeny a bőröd, inkább kérd ki a kozmetikusod tanácsát arról, mit tegyél a szennyeződés okozta bőrproblémákkal.

Stressz

Jó tudni, hogy a krónikus, azaz hosszú ideig tartó, szűnni nem akaró stressz még a bőrödre is kihathat: a kortizol nevű stresszhormon megnövekedett mennyisége extra gyulladást okozhat a szervezetben, így a bőrön is – nem csoda, hogy vannak olyanok, akik stressz hatására pattanásosodnak.

Ilyenkor ráadásul sokan többet is nyúlunk az arcunkhoz, ami plusz fertőzéseknek adhat helyet.

Aki a puklikat megússza, annak is jelenthet az állandó stressz egyenetlen bőrtónust és fáradt, fakó színt.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!