A legszebb tetoválási stílusok

A legszebb tetoválási stílusok

Címlap / Stílus / Test / A legszebb tetoválási stílusok

Ez az önkifejezési mód napjainkban is igen népszerű, stílusirányzatai mindenki számára elérhetőek. Válogathatunk tradicionális minták között, de ha szeretnénk, akkor modern alakzatokat is varrnak a bőrünkbe, ez már csak az ízlésünkön múlik.

Japán stílus

Igen régre nyúlik vissza a stílus eredete. Először a társadalmi rang kifejezésére szolgált, később a bűnözőket jelölték meg a tetoválásokkal, még később pedig az egész testet borították velük, mert védelmi erőt tulajdonítottak a mintáknak.
A japán tetoválásokat csak úgy érdemes készíttetni, hogy utánajárunk, mit is varratunk magunkra, mert minden formának és alaknak jelentése van. Jellemzően színes, gazdagon díszített és aprólékosan kialakított, gyönyörű alkotásokról van szó.

Haida stílus

A Haida stílus Észak-Amerikában alakult ki, a haida indiánok voltak a terület leggazdagabban díszített lakói. Ezek a tetoválások sem csak a szépérzék követelése miatt készültek, minden esetben komoly jelentéssel bírtak. Ez a stílus tulajdonképpen címereket használ, totemállatokat jelenít meg a testen, ezzel kifejezve az ember hovatartozását.
Az állat felvarrásával a viselője védelemhez és erőhöz jutott hozzá. A minták határozottak, fekete-piros színűek, állatokat vagy egyéb, totemszerű figurákat ábrázolnak.

Maori stílus

A maori mintákat könnyű megkülönböztetni a többitől, mivel formáik íveltek, és jellemzően fekete színűek. A spirális formájú minták mellett jellemző volt egy másik bőrdíszítési mód alkalmazása is, a Ta Moko. A lényege, hogy a bőrt egy éles szerszámmal bemetszik, így az elkészült mű nem sima felületű lesz, hanem kiemelkedik a környezetéből.
Hagyományosan rangot és társadalmi státuszt jelölt a férfiakon, arcon, hason, háton, lábfejen, combon és fenéken. Emellett a nők is szebbnek tartották a tetovált férfiakat, sőt, ők maguk is viseltek ílyen díszítést az állukon és az ajkukon.

Kínai stílus

Annak ellenére, hogy napjainkban is rengeteg írásjel-tetoválást láthatunk, a tradicionális kínai díszítés nem jellemző. Ennek az az oka, hogy ebben az országban a tetoválás tiltott dolog volt, csupán a bűnözőket jelölték meg vele az arcukon.
Amikor ilyen mintát csináltatunk, több forrásból is győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott jelnek mi a pontos jelentése. Mivel az európai szem számára idegenül néznek ki a jelek, nehogy véletlenül valami oda nem illőt varrassunk magunkra.

Samoai stílus

Nagyon mély és elvont jelentéssel bíró minták. Ezeket hagyományos eljárással készítik, amely kifejezetten erős fájdalommal jár.
A mester két pálcát használ, melyek közül az egyiken éles fémlemezt, vagy csontok vannak. A segéd kifeszíti az adott felületet, a tetováló pedig az egyik pálcát a másikkal ütögetve viszi fel a mintát.

Borneói stílus

A mai napig hagyományos módszerekkel készített, védelmező és mesélő minták a borneói stílus jellemzői.
A viselőjük életét, hősi tetteit regélték el, valamint különböző védelmi funkciókat láttak le. Az ábrák feketék, és elég bonyolultak.

Kelta stílus

A kelta stílusú tetoválások jellegzetes sajátossága a szalagminta, mely csavarodik, és hurkokat képez, egyesek misztikus jelentéssel ruházzák fel, de az önmagába visszatérő motívum az állandóságot, örökkévalóságot is jelképezi. Többnyire állatok, nap, virágmotívum, vagy kereszt a minták alapja.

Old school stílus

A tengerészek tetoválásai. A kezdetben törzsi tetoválások európai terjedésével jelent meg a stílus. A minták személyes jelentéssel bírtak, horgonyt, kést, hajót, pin-up lányokat ábrázoltak a legtöbbször. Napjainkban is igen népszerű ez a stílus.

Nonfiguratív stílus

Hasonlít a törzsi mintákra, de nem rendelkezik jelentéssel, csak vonalak és alakzatok halmaza.
Népszerűsége egyediségének köszönhető, de hiányzik belőle a tetoválások alapvető jellegzetessége, az üzenet. Kiváló takaró minta, a régi alakzatok fedésére előszeretettel használják.

Biomechanikus stílus

Az ember és a gép összedolgozásából született, különleges megjelenésű stílus. A fém, inak és szövetek szövevénye, a megbontott, elszakított bőr alatt. Színes és fekete-fehér kivitelben is remekül mutat, kedvelt stílusirányzat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást