Dekor / Otthon

A legszebb őszi dekorációk dísztökökből

A legszebb őszi dekorációk dísztökökből

Az őszi szezon egyik leghagyományosabb jelképe a dísztök, amit manapság számtalan típusban, formában és méretben beszerezhetsz. Ennek a változatosságnak köszönhetően a dekorációs lehetőségek egy új dimenziója nyílhat meg előtted is. Íme a kedvenc inspirációink!

Egymásra halmozva

Ebben a dekorációban az a legjobb, hogy nincs szükség hozzá kézügyességre, csupán némi szépérzékre.

Vásárolj legalább három tököt, ahogy a képen is láthatod, eltérő méretekben. Ezután állítsd össze a dísz alapját: hóember formában halmozd egymásra a tököket, tehát alulra kerüljön a legnagyobb.

Ha nem tartanak biztosan, ingatagnak tűnnek, érdemes őket kicsit megfaragnod, összeillesztened, úgy garantáltan a helyükön maradnak majd.

Ezután jön a díszítés, ami teljes egészében a fantáziád függvénye. Amennyiben hasonló eredményre vágysz, őszi levekre, bogyós ágakra és széles szalagokra lesz szükséged.

Ezeket egyszerűen tűzd a rétegek közé – nem baj, ha kicsit össze-vissza állnak, sőt – és már el is készült a csodaszép tökös díszed.

Különleges vázának

Amennyire színes és bohókás volt az előbbi dekor, a következő annál egyszerűbb és letisztultabb.

Ennél a tökös dísznél a halvány barnák, pasztelles színek dominálnak, ám ez mit sem von le aktualitásából és szépségéből.

Szerencsére ezt a díszt is nagyon könnyen elkészítheted: válassz egy méretesebb tököt, olyat, ami biztosan „áll”, és nem dől el.

Vájd ki a felső, középső részét, majd rejts el benne egy konzervet.

Ezután szárított virágokkal, buzogányokkal, búzakalászokkal és mákgubókkal töltsd meg, majd rendezd el őket ízlésesen.

Természetesen bármilyen más őszi alapanyagot is felhasználhatsz a célra, egész nyugodtan készíthetsz színes csokrot is üdítő árnyalatok segítségével.

Vázába másként

Nem csupán a tök szolgálhat vázaként, a kisebb darabokat bátran felhasználhatod az átlátszó terráriumok, üvegedények díszítésére.

Ez a jól bevált praktika nyáron csodásan működik a felszeletelt gyümölcsökkel, ősszel pedig az apró dísztökökkel.

Válassz egy széles vázát, majd tedd bele a tököket – még ne öntsd fel vízzel, hiszen ha nem feszülnek teljesen az üveghez, akkor fel fognak jönni a felszínre.

Inkább töltsd meg a váza felső részét is, használj a célra bogyós ágakat és sok-sok színes, őszi virágot.

Gondosan szorítsd őket bele a vázába, így a tököknek esélyük sem lesz arra, hogy elmozduljanak.

Utolsó lépésként engedd fel a vázát vízzel, ha gondolod, a virágok közé is tegyél egy-egy kisebb méretű tököt. Már el is készültél!

Ültethetsz is bele

Ismét visszakanyarodunk a tökök tartó funkcióihoz, ám ezek a dekoratív elemek ezúttal nem vázaként, hanem kaspóként funkcionálnak majd.

Az elkészítési mód azonban nagyon hasonló, helyet kell csinálnod az aprócska cserépnek vagy konzervdoboznak a tökben.

Bár ez a megoldás rendkívül látványos, sajnos nem túl tartós. Aggodalomra azonban semmi ok!

Ha ezeket a csodás pozsgásokat egy könnyen hordozható dobozkába töltöd, akkor bármikor új kaspót készíthetsz a számukra – akár szezonálisan is variálhatod a tartókat.

Arra ügyelj, hogy a konzervek, cserepek száját mindig gondosan rejtsd el (földdel, levelekkel, vagy éppen egy kis mohával), hiszen így lesz igazán teljes és látványos az összkép.

Edénybe, tálra halmozva

Ha tudod, hogy abszolút nem rendelkezel kézügyességgel, akkor sincs veszve minden, neked is lehet otthon csodás őszi díszed.

Ehhez először is szükséged lesz egy látványos tartóra, tálra, ami lehet üveg, bambusz, vagy akár fa.

Ha az alap megvan, már csak meg kell töltened: ősszel természetesen dísztököket, tökféléket, terméseket, virágokat, göcsörtös ágakat használj, de a tálat évszakról évszakra testre szabhatod.

Amennyiben van rá kapacitásod, és valami különlegesebbre vágysz, a tököket lefújhatod spray segítségével, esetleg csillámmal is megszórhatod.

Bármelyik formát választod, biztos, hogy segítségével látványos, és nem utolsó sorban nagyon könnyen elkészíthető díszt varázsolhatsz az otthonodba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást