Míg számos, fejlett, nyugati országban a túlsúly, az elhízás okoz komoly egészségügyi kockázatot, addig a Föld másik felén rendszeresen az éhezésbe halnak bele az emberek.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
5. Hollandia
Az Unióban átlagosan 88 millió tonna, fejenként 173 kg ételhulladékkal számolnak a szakértők évente. A toplistás pazarló Hollandia, itt fejenként 541 kg hulladékkal kell kalkulálni. A kidobásra ítélt élelmiszerek több mint fele a háztartásokban keletkezik, ehhez csatlakozik a korábban is említett gazdasági, ipari ételhulladék.
4. Finnország
Finnország az ötödik helyet foglalja el az ételpazarló országok között. Becslések szerint az ország minden egyes embere átlagosan 550 kg ételt pazarol el. Ez magában foglalja a csomagolt, bontatlan és a friss termékeket egyaránt. Az éttermek és a szállodák a legnagyobb hulladéktermelők, őket követik a háztartások.
3. Szingapúr
Szingapúr élelmének jelentős részét import révén szerzi be, de a megbecsülésnek igazán kicsi hely jut, ráadásul a kutatások szerint az élelmiszerpazarlás mértéke évről évre folyamatosan növekszik. A kidobott ételek magas aránya miatt a kormány új rendeleteket hozott, azonban egyelőre csak az élelmiszereknek 13%-át sikerül újrahasznosítani.
2. Malajzia
Malajzia jelentősrészt a mezőgazdaságra támaszkodik a gazdaságot tekintve, ennek ellenére az országban óriási probléma az élelmiszerpazarlás. A statisztikák azt mutatják, hogy minden polgárra átlagosan 540–560 kg kidobott étel jut évente.
1. Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyság termelésének több mint 60%-át teszi ki az import. A rendelkezésre álló élelmiszerből az ország hulladékmennyisége meghaladja az évi 6,7 millió tonnát, ami évente 10,2 milliárd extraköltséget jelent.
A veszteségek visszaszorítása érdekében az ország a fogyasztókat célzó oktató kampányokba kezdett, aminek köszönhetően eddig 137.000 tonnával tudták csökkenteni a pazarlást.