A legpazarlóbb országok: TOP 10 ország, ahol a legtöbb élelmiszert dobják ki

A legpazarlóbb országok: TOP 10 ország, ahol a legtöbb élelmiszert dobják ki

Címlap / Hírek / A legpazarlóbb országok: TOP 10 ország, ahol a legtöbb élelmiszert dobják ki

Különösen szomorú ez a tény annak tudatában, hogy az élelmiszerpazarlás a bolygónk egyik legégetőbb kérdése. Nagymamám mondata, miszerint „kenyeret soha nem dobunk ki” sokszor cseng a fülemben. Nem is sejtette, mennyire fontos dologra tanított meg!

Manapság az élelmiszerpazarlás minden szinten jellemző a társadalmunkra: otthon, a gazdaságokban, az ipari létesítményekben egyaránt megtalálható ez a globálisan is hatalmas probléma. A Trendrr Magazin összegyűjtötte, mely országokban dobták ki a legtöbb élelmiszert (2 éves statisztika):

10. Norvégia

A nemzeti statisztikák szerint fejenként több mint 620 kilogramm élelmiszer kerül a hulladékba Norvégiában egy év alatt, ami összesen 335 000 tonna élelmiszert jelent. Mindez annak fényében különösen fájó, hogy többnyire importált élelmiszerekről van szó, tehát a pazarláshoz a szállítás során keletkezett károsanyag-kibocsátás is csatlakozik.

9. Kanada

Az élelmiszer-pazarlásban a kilencedik helyet foglalja el Kanada. Becslések szerint az országban minden ember átlagosan 640 kg ételt pazarol el, ez tehát azt jelenti, hogy összességében a nemzet 17,5 millió tonna hulladékot termel.

A háztartási konyhák szerepelnek a pazarlás listavezetőjeként, őket a szállodák és az egyéb éttermek követik.

8. Dánia

A statisztikák szerint Dániában minden ember átlagosan 660 kg ételt pazarol el évenként, ez azt jelenti, hogy több mint 700 000 tonna, még fogyasztható, vagy részben fogyasztható étel landol a kukában. A szörnyű statisztikához hozzájárul az ország magas élelmiszerimportja is.

Élelmiszerpazarlás a világ különböző pontjain
Eivaisla/istockphoto.com

7. Ausztrália

Magas népességével Ausztrália szintén hatalmas élelmiszerpazarlással küszködik. Szomorú tény, hogy nem csak friss, fogyasztható, hanem kibontatlan, csomagolt ételek is nagy arányban kerülnek a kukába. Olyan súlyos a helyzet, hogy a kormány körülbelül 8 millió dollárt költ az élelmiszer-pazarlás kezelésére.

6. Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államok a világ legnépesebb országa, és egyúttal az egyik legnagyobb élelmiszer-termelője, valamint importőre is egyben. Becslések szerint az országban előállított élelmiszerek csaknem fele a hulladékba kerül, tehát minden egyes személy körülbelül 760 kg ételt pazarol el, ami átszámítva 1600 dollárnak felel meg. 

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»