Különösen szomorú ez a tény annak tudatában, hogy az élelmiszerpazarlás a bolygónk egyik legégetőbb kérdése. Nagymamám mondata, miszerint „kenyeret soha nem dobunk ki” sokszor cseng a fülemben. Nem is sejtette, mennyire fontos dologra tanított meg!
Manapság az élelmiszerpazarlás minden szinten jellemző a társadalmunkra: otthon, a gazdaságokban, az ipari létesítményekben egyaránt megtalálható ez a globálisan is hatalmas probléma. A Trendrr Magazin összegyűjtötte, mely országokban dobták ki a legtöbb élelmiszert (2 éves statisztika):
10. Norvégia
A nemzeti statisztikák szerint fejenként több mint 620 kilogramm élelmiszer kerül a hulladékba Norvégiában egy év alatt, ami összesen 335 000 tonna élelmiszert jelent. Mindez annak fényében különösen fájó, hogy többnyire importált élelmiszerekről van szó, tehát a pazarláshoz a szállítás során keletkezett károsanyag-kibocsátás is csatlakozik.
9. Kanada
Az élelmiszer-pazarlásban a kilencedik helyet foglalja el Kanada. Becslések szerint az országban minden ember átlagosan 640 kg ételt pazarol el, ez tehát azt jelenti, hogy összességében a nemzet 17,5 millió tonna hulladékot termel. A háztartási konyhák szerepelnek a pazarlás listavezetőjeként, őket a szállodák és az egyéb éttermek követik.
8. Dánia
A statisztikák szerint Dániában minden ember átlagosan 660 kg ételt pazarol el évenként, ez azt jelenti, hogy több mint 700 000 tonna, még fogyasztható, vagy részben fogyasztható étel landol a kukában. A szörnyű statisztikához hozzájárul az ország magas élelmiszerimportja is.
7. Ausztrália
Magas népességével Ausztrália szintén hatalmas élelmiszerpazarlással küszködik. Szomorú tény, hogy nem csak friss, fogyasztható, hanem kibontatlan, csomagolt ételek is nagy arányban kerülnek a kukába. Olyan súlyos a helyzet, hogy a kormány körülbelül 8 millió dollárt költ az élelmiszer-pazarlás kezelésére.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!