Ha valaha is érezted már elveszettnek magad a szupermarketek olajkínálata között nem vagy egyedül. A sok lehetőség között az ételek sütéséhez szükséges olaj vásárlása zavaros üggyé válhat. És bár csábító lehet, hogy mindenre ugyanazt olajat használd, és közben csak reméld a legjobbat, ez nem a legjobb megközelítés. Fontos ugyanis a folyamathoz megfelelő olaj kiválasztása. Nem minden olaj és sütési mód egyforma – és ha nem vigyázunk, a rossz olaj használata füstös konyhát és égetett vacsorát eredményezhet. Eric Deckerrel, Ph.D.-vel, a Massachusettsi Egyetem élelmiszertudományi professzora segít eligazodni az olajok világában.
2/4 Legjobb enyhe sütéshez és pároláshoz
Az enyhe sütés, amely magában foglalja a rántást és a pirítást is, sokoldalú és gyakori módszer, amelyet otthon is gyakran használunk a konyhában. „Az enyhe sütéshez nem kell olyan magas hőmérséklet" - mondja Decker. Pontosabban, a módszer közepesen magas hőt használ, gyakran 200 foknál is alacsonyabbat. Ezért a közepes vagy magas füstpontú olajok biztonságosan használhatók. Ilyenek példa az olíva-, avokádó-, repce-, kukorica-, pórsáfrány-, napraforgó- és szőlőmagolaj. A Harvard Health Publishing szerint olívaolajból a legjobb finomított változatokat használni, amelyek stabilabbak a főzéshez. Az extra szűz olívaolajok kevésbé erősek, és általában nyers alkalmazásokhoz, például vinaigrette-hez előnyösek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!