Bárhol is élsz az országban, az elmúlt években a tojás árak az egekbe szöktek. Akár ebben a helyzetben, akár másban találod magad, a tojáshelyettesítők iránti igény sosem volt ilyen magas a mindennapi főzésben. Következzenek azok a készítmények amelyek nemcsak jó alternatívák, hanem egészségesek is.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
„A tojások számos esszenciális tápanyagot biztosítanak, többek között fehérjét, D-vitamint, kolint, B12-vitamint, folsavat, riboflavint és szelént, amelyek mindegyike fontos szerepet játszik az agyműködésben, az anyagcserében és az immunitás támogatásában” – magyarázza Sapna Peruvemba, dietetikus. „A kolin különösen fontos az agyi fejlődéshez és az idegrendszer egészségéhez, míg a D-vitamin támogatja a csontok egészségét.”
A tojás emellett kiváló A-vitamin- és luteinforrások, amelyek jótékony hatással vannak a szem egészségére, valamint gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdagok.
Azonban a tojásokkal kapcsolatban néhány táplálkozási aggály is felmerül, nevezetesen a telített zsírok és a diétás koleszterin tartalmuk. „Egy nagy tojás körülbelül 190 mg koleszterint tartalmaz, és a sárgájában 1,6 gramm telített zsírt is találunk” – magyarázza Peruvemba. Míg néhány kutatás nem talált erős összefüggést a telített zsírbevitel és a szívbetegségek kockázata között, világosabb kapcsolatot mutat a LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a rossz koleszterin) szintjének növekedésével, amely hozzájárul a szívbetegségekhez.
Az Amerikai Szív Társaság azt javasolja, hogy a telített zsírok bevitelét napi kalóriabevitelünk kevesebb mint 6 százalékára korlátozzuk, így a tojások gyakori fogyasztása figyelmet igényel, különösen azok számára, akiknél fennáll a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Szerencsére rengeteg tojáshelyettesítő áll rendelkezésre, amelyek nemcsak könnyen beszerezhetők és megfizethetők, hanem egészségesebbek is lehetnek, mint a tojások. Olvass tovább, és fedezz fel 7 tojáshelyettesítőt, amelyek nemcsak finomak, de tápanyagban gazdagok is, és felveszik a versenyt a tojásokkal.
1. Tofu

Mielőtt a tojás ára az egekbe szökött volna, én személy szerint már akkoriban is nagy tofu rajongó lettem, mivel rendkívül gazdag ízvilága van. „A tofu remek fehérjeforrás, és gazdag foszfatidil-szerinben. A foszfatidil-szerin támogatja az egészséges sejtmembránokat, és létfontosságú az agyműködés fenntartásához” – mondja Tami Best, dietetikus. Emellett bővelkedik rostban, A-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, szelénben, cinkben, vasban, és szinte semennyi telített zsírt vagy diétás koleszterint nem tartalmaz, így egészséges tojáshelyettesítő, amely támogatja a bélflórát, a szöveteket, az immunrendszert, a csontokat és az anyagcserét.