Élelmiszer-biztonsági szabályok a húsvéti tojásokhoz

Élelmiszer-biztonsági szabályok a húsvéti tojásokhoz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Élelmiszer-biztonsági szabályok a húsvéti tojásokhoz

Ha tervben van nálatok a tojásfestés és –evés idén húsvétkor, érdemes tisztában lenned néhány alapvető biztonsági szabállyal, amelyek hozzájárulnak, hogy az ünnep alkalmával biztosan ne dőlj szalmonellával ágynak.

Két külön pakk

Érdemes két különböző tartóba helyezned azokat a tojásokat, amelyeket evésre, s azokat, amelyeket dekorációs célra szánsz. Erre azért van szükség, mert jobb, ha az előbbieket a célnak megfelelő higiénés körülmények között tartod.

A kerti vadászathoz felhasznált tojásokat ugyanis akaratlanul is megfoghatod „piszkos” kézzel. Piszok alatt nem azt értjük, hogy tűrhetetlen állapotok uralkodnának a kertetekben; csupán azt, hogy állati ürülékkel szennyezett fűben is matathatsz a kezeddel – hiába, ilyen a természet!

Kézmosás előtte és utána

Amellett, hogy a konyhai munkafelületeket és eszközöket is minden használat után gondosan megtisztítod, a kezedre is érdemes hasonló gondot fordítanod.

Mosd meg meleg vízzel és szappannal a kezed legalább harminc másodpercen át, mielőtt és miután tojással bánsz! Ezzel elkerülheted az esetleges fertőzések nagy részét. Ne feledd, hogy az ovális csemege mégiscsak a baromfi hátsó feléből pottyan ki!

Ételfesték vagy sima?

Sokhelyütt szokás később megenni a szépen festett húsvéti tojást. Ebben az esetben válassz olyan színezőanyagot vagy dekorációs módszert, ami semmilyen emészthetetlen anyaggal vagy méreggel nem jár!

Még mielőtt azt hinnéd, hogy ez nyilvánvaló, szóval mi vesztünk meg, hogy leírtuk, csak szólunk: minden évben emberek tucatjai kerülnek kórházba ennek a figyelmen kívül hagyása miatt húsvétkor.

Hűtőben az utolsó pillanatig

A megevésre szánt kemény tojásokat a fogyasztás előtti utolsó pillanatig tartsd a hűtőben! A baj egyik leggyakoribb oka, hogy a húsvéti vendégváró hidegtálat sokan már reggel kiteszik az asztalra, ami így késő estig hűtés nélkül ott marad.

Sajnos ennek csúnya ételmérgezés lehet a vége mind a házigazdára, mind pedig a vendégekre nézve. Inkább tartsd külön a tojásokat a hűtőben, és 2-3 óránként vegyél ki annyit, amennyit megesztek!

Ellenőrizd a hűtő hőmérsékletét!

A tojások minőségének megőrzéséhez 5°C alatti hőmérsékletre van szükség. Ha ennél melegebb van a hűtődben, akkor előfordulhat, hogy a gondos tárolás ellenére elszaporodik benne valami kórokozó, aminek nem kellene.

Mindig tarts egy hőmérőt a frigóban, és győződj meg róla, hogy a készülék helyesen van beállítva! Sok hűtőnél ugyanis módosítani kell a beállításon a beltéri hőmérséklet változásával, tehát más fokozat kell tavasszal, mint a tél közepén.

Vegyél szalmonella-mentesített tojást!

Ha tojásfestéskor a kifújás módszerét alkalmazod, győződj meg róla, hogy az ajkad nem ér a nyers tojáshoz! Az is megoldás – ráadásul minden szempontból kényelmesebb –, ha eleve szalmonella-mentesített héjú tojásokat vásárolsz.

Természetesen azoknak a használatakor is szükség van a rendszeres kézmosásra és az általános higiéniai előírások betartására.

Dobd ki a repedtet!

Mielőtt bármilyen célra felhasználnál egy tojást, nézd át alaposan, hogy találsz-e rajta repedést vagy bármilyen más sérülést.

Még a legkisebb csorba is baktériumok elszaporodását teszi lehetővé az adott területen, ennélfogva az közegészségügyi szakemberek szerint a kukában a helye.
Figyelem: háziállatnak adni sem jó ötlet, mert a kutyának vagy a cicának is ugyanúgy baja lehet tőle!

Te jártál már esetleg pórul a tojásevés alkalmával húsvétkor vagy bármikor máskor? Várjuk a hozzászólásod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást