A 6 leggyakoribb hiba edzés után

A 6 leggyakoribb hiba edzés után

Címlap / Életmód / Egészség / A 6 leggyakoribb hiba edzés után

A valódi fejlődés azután történik, hogy magad mögött hagyod a futópályát, az edzőtermet vagy az otthoni fitnesz-szőnyeget – és ebben a sportszakemberek is egyetértenek. Az izmaid regenerálódási és újjáépülési fázisa ugyanis kulcsfontosságú az alakod meg az erőnléted szempontjából. Sajnos ezt kitartó mozgás mellett is elég könnyen alááshatod…

Elhagyod a lenyugvási szakaszt

A testednek időre van szüksége ahhoz, hogy a megterhelést követően helyreálljon a pulzusod és a vérnyomásod. Ezzel csökken minimálisra a sérülés és a károsodás kockázata.

A legegyszerűbb módszer, ha ugyanazt a gyakorlatsort végzed egyre lassabban, mielőtt teljesen leállnál: futásból először kocogásra, majd sétára váltasz, a step aerobicot pedig lépcső nélkül, egyre kisebbeket lépve fejezed be.

Elfelejtesz nyújtani

Fölösleges időpazarlásnak tűnhet, hogy edzés után még maradj egy kicsit, és nyakatekert mozdulatokat végezz – holott annyi más dolgod lenne!

Ezzel azonban megfosztod az izmaidat a formásabb és egészségesebb fejlődés lehetőségétől, valamint az ízületeidet sem tehermentesíted. 
Az időspórolásért ráadásul másnap kamatostul kell megfizetned, mivel az izomláz sokkal gyakoribb és intenzívebb a nyújtást hanyagolók körében.

Nem eszel

Írtunk már róla, hogy amennyiben az edzés több mint 3-4 órával étkezés utánra esik, érdemes 45 perccel hamarabb magadhoz venned egy könnyű és tápláló nasit

Az optimális anyagcsere-folyamatok érdekében viszont sportolás után is fehérje- és szénhidrát-pótlásra van szükséged. 
Egy pohár görög joghurt némi bogyós gyümölccsel meg egy kis marék dióval tökéletes, a futók pedig a káliumban gazdag banánra esküsznek a zsírszegény túró mellett.

Nem öltözöl át

Látszólag egyértelmű, mégis sokan megfeledkeznek róla, hogy edzés után azonnal le kell zuhanyozni, s tiszta, száraz ruhába bújni. 

A verejtékkel átitatott cuccok ugyanis magukban tartják a nedvességet, ami a megfázáson kívül akár gombás fertőzések forrása is lehet. 
Ha a külső hőmérséklet nem jelent gondot, természetesen 10-15 perctől még nem valószínű, hogy megbetegszel – de ennél tovább semmiképp se húzd a ruhacserét, ha lehet!

Itallal ünnepelsz

A cukorral telített smoothie-k teljesen alkalmatlanok arra, hogy velük jutalmazd magad egy kiadós edzés után. Sajnos hullámvasútra ültetik a vércukorszinted, de az alkohol hatása még ennél is károsabb, hiszen gátolja az izmok regenerációját a megterhelést követően. 

Sőt, kiszáradást is okozhat, továbbá hozzájárulhat az életveszélyes vérrögképződéshez. Ha teheted, igyál inkább színtiszta vizet
Néhány órával később persze lecsúszhat egy ital a barátokkal – de ne feledd, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naponta legfeljebb egy egységnyi szesz elfogyasztását javasolja a nőknek, ami egy pohár sörnek, bornak vagy egy rövidnek felel meg.

Nem alszod ki magad

Mi lenne a telefonoddal vagy a laptopoddal, ha egyszer csak úgy döntenél, hogy megfosztod a töltéstől, mert arra neked nincs időd? Ugye, milyen őrültségnek tűnik a dolog?
Pedig a szervezeted is hasonlóképpen működik – ha teljes kikapcsolástól hála az égnek nem is kell tartanod az akksi lemerülésekor, de rossz közérzettel és teljesítménycsökkenéssel muszáj számolnod. 
Edzésnapon semmiképpen se add hét óránál alább az alvásidőt: lehetőleg sem előtte, sem pedig utána!
Amennyiben bizonytalan vagy benne, milyen edzésprogram és milyen időzítéssel lenne a legjobb a testednek, bátran kérj szakértői segítséget sportorvostól, humánkineziológustól vagy személyi edzőtől!

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!