A 7 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz az aknék ellen

A 7 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz az aknék ellen

Címlap / Stílus / Arc / A 7 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz az aknék ellen

Az akné nemcsak szépséghiba, hanem betegség is egyben. Éppen ezért koránt sem mindegy, milyen megoldást választasz a kezelésére – lehetőleg a bőrgyógyászoddal közösen. Íme, a leggyakoribb hibák, amelyeket a bőröd ellen elkövethetsz!

Nem adsz elég időt a kezelésnek

Érthető, hogy minél hamarabb szeretnél megszabadulni a bőrödet elcsúfító gyulladástól, ez viszont sajnos nem működhet egyik napról a másikra. A bőr alapvetően lassan reagál a terápiára, ennélfogva általában 6-12 hétig tart, mire a terápia látható eredményt produkálhat.
Éppen ezért minden kipróbált terméknek vagy gyógyszernek legalább egy hónapot kell adnod, mielőtt következtetést vonsz le az eredményességét illetően. Bizonyos esetekben még az is előfordulhat, hogy ideiglenesen romlik az állapotod, mielőtt javulna!

Túl sok módszerrel próbálkozol egyszerre

Az aknésok gyakran kétségbeesetten halmozzák a bőrökre a különböző kencéket a felgyorsuló javulás érdekében. Ez sajnos szélsőségesen nagy stresszt ró a bőrre, amire válaszreakcióként akár a gyulladás erősödését is előidézheti a szervezet.
Az érintett részek területe kiterjedhet, illetve élénkebbé válhat a bőrpír, nőhet a pattanások mérete – ezt pedig tényleg szeretnéd elkerülni, ugye?

Túldörzsölés és túltisztítás

Mivel a pattanások fokozott jelenléte egyfajta szennyezettség-érzettel jár, kézenfekvőnek tűnik a megoldást, hogy mosás, dörzsölés és radírozás segítségével szabadulj meg tőle. Amennyiben viszont leöblíted a hámszövetek természetes védőrétegét, ugyancsak negatív következményekkel kell szembenézned.
A bőrgyógyászok erre csak annyit szoktak mondani, hogy ha valóban a kosz eredményezné az aknét, akkor a talpadon jelentkezne, nem pedig az arcodon… Napi egy-két mosás, illetve heti egy-két radírozás bőven elég!

Nem a megfelelő kozmetikumok használata

Mindenképpen „nem komedogén” jelzővel ellátott arcápolási és dekorkozmetikai termékeket kell választanod, ha a bőröd aknéra hajlamos. Ez azt jelenti, hogy az összetevőknek nincs olyan tulajdonságuk, ami miatt eltömíthetnék a pórusaidat. Az erős, alkohol alapú tisztítószerekkel nagyon rosszul járhatsz, mert fokozhatják a gyulladásodat!
Az „isopropyl” és a „butyl” kifejezések a címkén baljóslatúak, de sokaknál a kakaóvaj vagy a lanolin is előidézhet gondokat.

Nyomkodás és piszkálás

Nyilvánvaló, hogy szeretnél mielőbb megszabadulni a bőrödön feltűnő csúfságoktól. Ennek azonban nem az állandó nyomkodás és piszkálás a legjobb módja, sőt! Növelheted vele a hegesedés veszélyét, vagy akár mélyebbre is taszíthatod a szövetekben a gyulladás nyomán keletkező gennyet – aminek még méretesebb duzzanat lesz végül az eredménye.
Semmi szükség nincs napi szintű nyomkodásra, inkább bízd a projektet szakképzett kozmetikusra!

A bőrgyógyász kihagyása

Az akné nemcsak szépséghiba, hanem betegség is egyben – ennélfogva ne akarj kitérni a tény elől, hogy orvosi kezelésre van szükséged! Minél tovább halogatod az orvoslátogatást, és minél huzamosabb ideig kísérletezel mindenféle vény nélkül kapható szerekkel meg kencékkel, annál tovább romolhat az állapotod, mire végül hozzájutsz a szakértői segítséghez.
Kérj időpontot még ma, ha lehet! A doktor előtt egészen biztosan nem kell szégyellned a helyzetet.

A gyógyszer nem rendeltetésszerű használata

Előfordulhat, hogy miután bőrgyógyászhoz fordultál az aknéddal, valamilyen gyógyszeres kezelést kapsz. Ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy ütősebb dózist vegyél magadhoz, vagy éppen ritkítsd az alkalmazást, amikor a bőröd egy kicsit is tisztul. Nos, a felírt adagolás nem véletlen – és ha nem tartod magad hozzá, annak rendkívül káros következményei lehetnek!
Szerencsés esetben csak a bőrgyulladás újul ki, de akár a májad is megihatja egy esetleges túladagolás levét…
Jó, ha szem előtt tartod, hogy nincs olyan életkor, amikor az akné „normálisnak” tekinthető. Tehát tizenévesen is terápiára van szükség, amennyiben valakinek a bőre „lángra gyúl”!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást