Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a diétám alatt túrógombócot fogok uzsonnázni, lehet, hogy jót nevettem volna. Ma viszont csak azon bosszankodom, hogy miért nem találtam rá előbb erre a gombócra (na meg persze, hogy miért nem csinálja meg nekem valaki nap, mint nap.)
Ha őszintén belegondol az ember, a túrógombóc is csak olyan, mint a pörkölt, vagy a rakott kel, ha megfelelő alapanyagokat használunk, pici fantáziával tökéletesen clean (és diétás) ételt kapunk.
Alapvetően itt is a kötőanyagot (liszt) kellett kiváltani, plusz a pirított zsemlemorzsát. Utóbbi, bár nem olcsó, de szerintem az eredetinél sokkal finomabbra sikerült. És ez nem másnak, mint a pirított mandulának köszönhető (bár pirított zabkorpával is készíthető, és úgy is nagyon finom)!
Hozzávalók:
- 450 g zsírszegény túró (a hagyományos, nem krémes fajta);
- 2 tojás;
- 3 evőkanál zabpehelyliszt;
- 1 csipet só;
- édesítő ízlés szerint (nálam eritrit);
- vanília őrlemény;
- mandulaőrlemény vagy apró szemű zabpehely a forgatáshoz
Elkészítés:
- A túrót keverd össze egy villa segítségével a tojással, édesítővel, sóval és vaníliával.
- Add hozzá a zablisztet.
- Keverd addig, míg az egészet jól össze nem dolgoztad és minden szépen el nem keveredett.
- Tedd hűtőbe egy órára.
- Közben tegyél fel egy nagy lábasba vizet forrni.
- Ha forr a víz (fontos, hogy lobogó víz legyen) mehetnek bele a kézzel formázott gombócok.
- Annyi gombócot tegyél a lábasba egyszerre, hogy ne érjenek össze, mert akkor összeragad.
- Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, várj pár percet, majd vedd ki őket egy szűrős edénybe, hogy a víz le tudjon csöpögni róluk.
- Közben száraz serpenyőben pirítsd meg a mandulát vagy a zabkorpát.
- Végül, ha már lecsöpögtek a gombócok, forgasd őket a pirított morzsába.
Megjegyzés:
Vaníliás proteinből készült öntettel, vagy édesítővel és vaníliával ízesített joghurttal tálalhatod, de ehetsz hozzá mindenmentes lekvárt is.