Pénz és hivatás

A 7 legdurvább pénzügyi hazugság, amit Te is elhitetsz magaddal

A 7 legdurvább pénzügyi hazugság, amit Te is elhitetsz magaddal

Hajlamosak vagyunk becsapni saját magunkat, ha pénzről van szó. A leggyakoribb füllentések közül néhány azonban nemcsak a bukszádra hat károsan, hanem a jövődre is. Ha átgondolod, jellemzőek-e rád a következő füllentések, máris jelentős lépést teszel a fejlődés útján!

Utálhatod a munkád, ha jól fizet?

Oké, hogy manapság rendkívül nehéz jól fizető melót találni. De mi lesz a boldogságoddal, az ambícióiddal és a lelki harmóniáddal? Nincs az az összeg, amiért érdemes volna ezeket feláldozni.
Szó sincs róla, hogy minimálbérért kellene hajszolnod az álmaidat, ám létezik egy egészséges középút, amelynek megtalálására mindenképpen érdemes törekedni. Ne add el magad a havi fixért!

Kit érdekelnek a kivonatok és a számlák?

Nem kell a számok barátjának lenned ahhoz, hogy megfelelően értelmezd a bankszámlakivonatokat, a bérpapírokat és a számlákat. Óriási hibát követsz el, ha „kínainak” bélyegzed őket, hiszen havonta több tízezer forintot dobhatsz ki az ablakon a gondatlanságod miatt.
Az okos pénzügyi döntésekhez először is tisztában kell lenned a jelenlegi helyzeteddel, ami ezzel a hozzáállással lehetetlen.

Nyugodtan mínuszba lehet csúszni?

Olyan bank- vagy hitelkártyád van, amivel aránylag kedvező feltételek mellett csúszhat mínuszba az egyenleged a hónap végén, a következő fizetésből meg úgyis bőven kitelik a törlesztés? Először is: tényleg olyan kedvezőek azok a feltételek?
Nem árt utánuk nézned, mivel akár havonta is változtathatják őket! Másodszor pedig ez olyan fogyasztói magatartást jelent, ami gátolja a megtakarítást, tehát nem érdemes hosszú távon fenntartani.

Kötelező a lakáshitel?

Sajnos szinte lehetetlen önerőből saját lakásban kezdeni az életet. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy rögtön el kellene adósodnod, méghozzá nyugdíjas korodig. Mindenképpen nézz utána a feltételeknek, az előtörlesztési lehetőségnek, a futamidő rugalmasságának és az apró betűs résznek, amikor lakáshitelért folyamodsz!
Arról nem is beszélve, hogy tényleg csak arra az ingatlanra érdemes felvenni, amiben szívesen leélnél néhány évtizedet.

A megtakarítás arra van, hogy hozzányúlj?

Nyugodtan mondhatod, amíg még bőven akad pénz a számládon. Ha azonban a fenti mondat állandó ismételgetésének nyomán gyakorlatilag kimerítetted a tartalékaidat, sürgősen gondold át a hozzáállásod!
Segít, ha több különböző futamidejű betétben, értékpapírban vagy alapban tárolod a pénzed, így eleve kevesebb kísértést érzel majd a feltörésre.

Korai még a nyugdíj-előtakarékosság?

A nyugdíj-előtakarékossági számla rendkívül kedvező megtakarítási lehetőséget jelent, hiszen hosszú futamidejénél fogva mentesül a kamatadó megfizetése alól.
Akár tinédzserkorban is megnyithatod kisebb összegek félretételével, mert egyáltalán nem korai! Minél több időt adsz magadnak a tőke gyarapítására, annál nagyobb biztonságban tudhatod a jövődet.

Amiből más meggazdagodott, neked is jó lesz?

Közhelynek számít a mondás, miszerint ahányan élünk ezen a világon, annyifélék vagyunk – de igaz! Attól, hogy az egyik családtagod, barátod vagy ismerősöd szuper jól járt egy pénzügyi tippel, nem kell vakon követned a példáját, hiszen sok tényezőn múlik egy vállalkozás vagy befektetés sikere.
Persze, megfontolhatod az ötletet, de csak ésszel! Amennyiben laikusnak érzed magad a pénzügyekben, mégis szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a büdzsédből, bátran kérd szakképzett, releváns tapasztalattal rendelkező tanácsadó segítségét az ügyben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást