Ha van bármilyen ételérzékenységed, vagy speciális, például vegán étrendet követsz, akkor te is tudod, mekkora kihívást és lelki megterhelést jelenthet, hogy egy rendezvényen nyugodt szívvel ehess olyan ételt, ami biztosan nem tartalmaz olyan összetevőket, amiket kerülsz.
Erre kínál megoldást Pólya Tünde és Pólya Zsombor, akik 2019 óta glutén- és tejmentes lángost és fánkot sütnek különböző, folyamatosan változó helyszíneken.
A testvérpár híres mentes ételeiről az elmúlt időszakban sokszor hallottam, nemrég pedig személyesen is volt lehetőségem megkóstolni az általuk sütött vegán lángost, „tejfölös-füstölt sajtos” feltéttel, ami ételérzékenyként sokat jelentett. A gondos, körültekintő tájékoztatásnak és a kedves kiszolgálásnak köszönhetően nyugodtan haraptam bele a frissen sült, finom lángosba, és egyből el is határoztam, hogy megkérdezem Tündét arról, hogyan alakult meg a vállalkozásuk, és mi mindent foglal magában az egyedi kínálatuk.
Mikor és minek a hatására döntöttetek úgy, hogy megalapítjátok a Láng Fánkot?
2016-ban Zadarban sétáltunk, amikor gyerekem, Máté éhes lett, és semmit nem tudtunk neki venni. Ekkor jött az ötlet, hogy Horvátországban áruljunk lángost. Végül ezt a tervünket nem tudtuk megvalósítani, így Magyarországon kezdtünk bele 2018-ban.
Miért döntöttetek úgy, hogy gluténmentes és vegán kínálatotok is lesz?
2019 tavaszán kaptunk egy felkérést, hogy vegyünk részt egy mentes rendezvényen. Nagyon megtetszett az ötlet, így elkezdtem kikísérletezni a lángos és fánk tésztáját. Kipróbáltam 4-5 mentes lisztet, mindegyiknél több arányt kipróbálva, végül elértem a jelenlegi lángos és fánk állagot, aminek nagyon megörültem. A rendezvény meglepően jól sikerült, a vásárlók szerették, és a pozitív visszajelzések hatására a mentes lángos és fánk is bekerült a termékpalettánkba.
Miért éppen a lángos és a fánk lett a fő profilotok?
Mindenképpen egy klasszikus magyar ételt szerettünk volna, illetve ugye Horvátországban találtuk ki, mert ott nem volt lángos. A fánk kézenfekvő volt, mivel hasonló a tésztája és szerettünk volna édességet is adni.
Minden gluténmentes ételetek elkülönítve készül?
Tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb kérdés minden érzékenységgel élő számára, ezért erre már a legelején nagyon odafigyeltünk. Természetesen külön olajban sütjük a lángost és a fánkot, fémlappal választjuk el a másik sütőtől, mindent külön tárolunk (színkódot is bevezettünk a feltéteknél, hogy még véletlenül se keverhessük össze a hagyományost a laktózmentessel vagy a vegánnal), külön eszközöket használunk.
A kész tésztát lezárva tároljuk, és mindig csak annyit veszünk ki, amennyire szükségünk van. Külön hűtőben tartjuk a feltéteket, külön reszelőt, kést, csipeszt használunk mindenhez. Sőt még arra is figyelünk, hogy a szalvétát a gluténos oldalról ne adjuk ki a gluténmentes oldalra. Az érzékenység nem játék, ezzel tisztában vagyunk, így mindenre odafigyelünk.
Az összes mentes alapanyagunk összetevője megtalálható a kocsink mellett egy 2×1 méteres molinón, így sorban állás közben mindenki átolvashatja, hogy milyen anyagokat használunk. Ez azért is fontos, mert nemcsak gluténra, vagy tejre allergiások a vásárlóink. Volt olyan, aki az egyik öntet tartósítószerére allergiás volt, de a másikra nem, így azt választotta. Illetve 2 hónapja már egyetlen termékünkben sincs szója.
Hány kalóriát tartalmaz egy glutén- és tejmentes vegán lángos és fánk, illetve hány gramm szénhidrát van benne?
Nagyjából egy glutén- és tejmentes vegán lángosunk 18-20 dkg, amiben 710-780 kcal van, illetve 60-67 gramm szénhidrát van. A glutén- és tejmentes vegán fánkunk 6-7 dkg, amiben 236-276 kcal van, amiben 21-25 gramm szénhidrát van. Külön kérésre lemérjük a kisült lángost, fánkot és pontos adatot tudunk mondani a helyszínen.
Hogyan viszonyultok a környezetvédelemhez?
Megpróbálunk a lehetőségeinkhez képest minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, így újrahasznosított dobozokban tálaljuk a lángosainkat és fánkunkat, nem használunk műanyag poharakat és szívószálat, hanem papírpoharat és papírszívószálat. Ősztől tavasz kezdetéig, amikor kapható nálunk forró tea, ahhoz fa pálcikát adunk a keveréshez, illetve szelektíven gyűjtjük a szemetet.
Mik voltak az eddigi legemlékezetesebb visszajelzések, amiket a vásárlóktól kaptatok?
Nehéz választani, mert több volt, de elsőre talán azt mondanám, amikor Hannával a Jókai téren találkoztam. Nagyon aranyos kislány, és az anyukájával sokszor visszajárt hozzánk. Karácsonyra kaptam tőle egy rajzot is, ezen nagyon meghatódtam. Felemelő érzés volt, amikor 2020-ban egy rendezvényen az ott fellépő zenekar a vegán lángosról énekelt. Egy másik fellépő megkérdezte a közönséget, hogy ki éhes, ő maga pedig azt mondta, hogy vegán lángost fog enni. Most decemberben is több vendégemtől kaptam karácsonyi ajándékot, ezek mind nagyon kedves pillanatot idéznek.
Rengetegszer előfordul, hogy a vásárlóink szinte meghatódnak, amikor beleharapnak a mentes lángosunkba, mivel akár több évtizede nem ehettek lángost. A Facebookon vagy az Instagramon megosztott fotókat mindig gyűjtjük, nagy örömet és biztatást kapok belőlük. Ezeket feltöltjük a honlapunkra, és a közösségi felületeinkre.