Nem túl kutyabarát a kerted? 4 kertrendezési tipp gazdiknak

Nem túl kutyabarát a kerted? 4 kertrendezési tipp gazdiknak

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Nem túl kutyabarát a kerted? 4 kertrendezési tipp gazdiknak

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, és ezzel együtt a kerti munkák ideje is. Ha az ember vonzó, virágokkal teli és rendezett zöldövezetet szeretne a háza körül, ugyanakkor van egy imádnivaló, bohókás kutyája, előáll a dilemma. Tündérkertet szeretnénk vagy boldog kutyát? Megmutatjuk, hogyan érdemes kertet rendezni úgy, hogy a gazdi esztétikai élménye és a kutyus jóléte is megvalósuljon.

Egyensúlyt teremteni

A kutyatartóknak természetesen valamilyen szinten le kell mondaniuk a franciakert jellegű álmokról a házi kedvencük érdekében. A négylábúak számára ideális kert olyan megoldásokat is jelent, amelyek az állatok komfortját biztosítják. Ilyen az, ha saját futópályája van az ebnek, és a mancsát irritáló kő vagy betonjárdák helyett környezetbarát mulcson futkározhat.

Fontos, hogy az állat egészségére veszélyes növények ne legyenek a kertben, ám rendelkezésére álljon például egy „jelölőoszlop”, amellyel kifejezheti a védelmet és a határokat.

Első lépésként azonban meg kell próbálnunk a kutya fejével gondolkodni. Minden fajtának más-más igénye van, így akár az állatorvosnál is érdemes utánajárni, hogy mi az, amit a saját kutyánk preferálna és boldoggá tenné őt a ház körüli zöld területen.

Kutyakert a kertben

Nyilván mindenki akkor boldog, ha saját, kijelölt territóriummal rendelkezik, és igaz ez a kutyákra is. Akár ki is lehet alakítani számukra egy külön kis kertet a területen belül, amely ideális esetben érintkezik a kerítéssel. Ezzel az állat őrző-védő ösztöneit is ki lehet elégíteni, a számára fenntartott járatokat pedig tudatosan elhatárolni a gazdik részétől. Ha a kutyának saját ösvénye van, azt jelölheti például tompa- vagy aprókavicsos rész.

Nem szükséges, hogy a gyep vagy a virágágyás legyen az a hely, ahol a kedvenced könnyít magán. Kerítsd el az udvar egyik sarkát ritkább növésű, félmagas cserjékkel vagy kutyabarát virágokkal teli konténerekkel. Egy kölyökkutyát nagyjából három hétig tart betanítani arra, hogy csak a számára kijelölt területen végezze a dolgát. Felnőtt kutyánál ez akár dupla ideig is eltarthat, de mindenképpen kifizetődő vállalkozás a kert higiéniája és szépsége szempontjából.

Védelem növénynek és állatnak is

A frissen ültetett virágpalántákat és facsemetéket érdemes könnyű műanyaghálóval körbevenni, ami mintegy tiltó határként szolgál a kutya számára.

A konyhakert és a zöldségek nem állatoknak valók, ezeket minden esetben el kell szeparálni.

Ha van lehetőség rá, a kerti járatokat javasolt természetes anyaggal beszórni. Ilyen a vörös cédrus forgácsa, a fenyőkéreg vagy az egyéb, környezetbarát mulcsfélék. A kutya számára fenntartott járatokat el lehet különíteni kerítésként funkcionáló uszadékfával, amelyből egy-egy nagyobb darab a kutya jelölőfája is lehet. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is élvezik a napsütést, de könnyen túlmelegednek. Az árnyékolókban és a pergolákban számukra is legyen kijelölt hely.

Válogasd meg a növényeket

Bár a legtöbbjük kimondottan mutatós virágokat hoz, a tüskés és szúrós növényeket kerüld el, mert mancs- és szemkárosodást is okozhatnak. Emellett figyelj arra is, hogy a kutya egészségére ártalmas növény az azálea, a tulipán, a leander, az őszi kikerics, a borostyán és a tiszafa is.

Másfelől a legtöbb növény nem éli túl a kutyák támadását, így a szép kert érdekében célravezető olyan fajtákkal kísérletezni, amelyek ellenállóbbak. Ilyen a bazsarózsa, a kasvirág, a margaréta, a lángvirág vagy a ligetszépe. Cserjék közül a som, a nyári orgona és a fanyarka ajánlott.

Képek forrása: phase4studios/Depositphotos.comKlanneke/Depositphotos.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!