Itt az ősz és közeleg a tél, ami nemcsak az ünnepek, a hűvösebb idő és a melegebb ruhák szezonja, hanem az olyan különleges, tartalmasabb forró italoké is, amelyeket nyáron annyira nem kívántunk. Jöhet az extrán édes, a sós, a karamellás, a fűszeres vagy akár a sütőtökös finomság forrón a bögrénkbe – mutatunk néhány receptet!
3/3 Sós-karamellás kávé
A sóskaramella az utóbbi években szintén hódító útjára indult, immár sütiben, fagyiban és kávéban is találkozhatunk semmihez sem hasonlítható, édesen krémes és mégis sós ízével. Nemcsak magát a kávét, de a hozzávaló sós-karamellát is érdemes otthon elkészíteni, így bármikor előkaphatjuk a kamrából ezt a sütemények, kekszek mellé is remekül passzoló finomságot.
Hozzávalók:
1 evőkanál karamell öntet
Az öntethez: 250 g cukor, 100 g vaj, 200 ml tejszín, só
1 csipet só
egy presszókávé
20 ml habosított tej
Elkészítés:
Ha egyszerűen és gyorsan akarunk hozzájutni a karamellás latténkhoz, kész öntetet is használhatunk, amely boltban kapható, de a legjobb, ha egyszerűen összedobunk egy karamellszószt, amely üvegben akár hetekig, hónapokig is eláll. Ehhez 250 g cukrot egy lábosban karamellizálni kezdünk, amikor már barnul, hozzáadunk 100 g felkockázott vajat és addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Hozzáadunk 200 ml tejszínt, egy kevés sót és kevergetjük, míg rotyogni nem kezd. Az öntetből egy evőkanálnyit egy magasfalú pohárba teszünk, attól függően, hogy saját gyártásút, vagy boltit használunk, adunk hozzá egy kevés sót (a sajátba nem feltétlenül kell, ha eleve sósan készítettük), majd ráöntjük a forró presszókávét és a felhabosított, még meleg tejet is. A hab tetejét csokiforgáccsal, fahéjjal vagy akár csurgatott karamellel is díszíthetjük.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!