Közösségi média és ukrajnai háború – A posztok pozitív és negatív hatásai

Közösségi média és ukrajnai háború – A posztok pozitív és negatív hatásai

Címlap / Életmód / Lélek / Közösségi média és ukrajnai háború – A posztok pozitív és negatív hatásai

Hogyan hatnak a posztok és a közösségi oldalak a háborúra? Rengeteg érdekes szempontot vázoltak fel szakértők, amik elgondolkodtatóak a jövőre nézve. Hiszen ez az első olyan háború, aminek eseményeit szinte élőben követheti bárki a közösségi oldalakon. Emiatt sokan érzik azt, hogy részesei az Ukrajnában folyó eseményeknek. De nézzük inkább, mik a legfontosabb meglátások ezzel kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij 

Az ukrán elnök bejelentkezései és bátorító üzenetei az egész világot körbejárták már. A New York Times például így írt a jelenségről:

Zelenszkij úr lépései és az ukrán civilek kemény ellenállása – az orosz csapatok feltartóztatása és önkéntes részvétel a háborúban – fontos hatással volt Európa véleményére, több európai vezető szerint is, hiszen ezeknek is köszönhető, hogy az országok vezetői bátrabbak, illetve megkönnyítik a határátkelést a menekülők számára.” 

Zelenszkij okosan használja a közösségi oldalakat, hiszen a szenvedélyes beszédei Kijev utcáiból milliókhoz jutottak el. Egyedi jelenség az is, hogy az elnök szelfi-módban, zöld pólóban készít videókat, amitől az egész üzenet sokkal közvetlenebb és személyesebb (hiszen te is beszélsz FaceTime-on a családoddal). Ahogy feljebb írtam, ez tovább erősíti az emberekben az érzést, hogy – bárhol is legyenek éppen a világon – ők is részesei a háborúnak. 

A civilek

Szintén elképesztő az a rengeteg különféle tartalom, amit a civilek osztanak meg Ukrajnából. Sokan megrázó képsorokat tesznek közzé TikTokon, amin a lebombázott otthonukba térnek vissza az óvóhelyről néhány holmijukért, mások az óvóhelyről jelentkeznek be, illetve rengeteg elkeserítő felvétel készül a támadásokról is.

@valerisssh Living my best life 🥰🥰🥰 Thanks Russia! #ukraine #stopwar #russiastop ♬ Che La Luna – Louis Prima

Sok ukrán tartalomkészítő döntött úgy, hogy a megszokott posztjai helyett megmutatja a háború húsbavágó valóságát. Többen is arra kérték követőiket, hogy imádkozzanak értük, támogassák a katonákat, illetve az orosz nézőiket arra biztatták, hogy vegyenek részt a háborúellenes megmozdulásokon.

DIY Molotov-koktél, tanklopás és Kalasnyikov

Másfajta tartalmak is népszerűek lettek, például, hogy hogyan kell Molotov-koktélt készíteni, tankot vezetni, vagy védekezni a lövésekkel szemben. Sokan tettek közzé fotót arról is, ahogy fegyverrel állnak, ezzel is jelezve, hogy a végsőkig kitartanak. Kira Rudik, ukrán parlamenti képviselő fotóját bizonyára te is láttad:

Az egykori szépségkirálynő egy Kalasnyikovot tart a fotón, melyhez a következő szöveget írta: 

„Megtanultam Kalasnyikovot használni és felkészültem a harcra. Szürreálisan hangzik, hiszen néhány nappal ezelőtt ilyesmi meg sem fordult volna a fejemben. Az ukrán nők éppen úgy védelmezik a hazánkat, mint a férfiak. Gyerünk, Ukrajna!” 

Sok olyan poszttal is lehet találkozni, ami a kisebb-nagyobb katonai sikerekről számolnak be, illetve amikben az orosz katonákból űznek gúnyt, például ott a híres traktorral orosz tankot vontatós felvétel:

Az ilyen jellegű, rekordsebességgel terjedő posztok között viszont volt néhány olyan videói is, amiről csak később derült ki, hogy valójában sokkal korábban, vagy nem is Ukrajnában készült. Pont ezért fontos, hogy elsősorban hiteles forrásokból tájékozódj, illetve ha egy népszerű poszt felkelti a figyelmed, nézz egy kicsit jobban utána.

Összefogás

Részben szintén a közösségi oldalaknak köszönhető az a hatalmas összefogás, amivel a menekülőknek próbálnak segíteni. Itthon is több olyan Facebook-csoport működik (például ez az oldal), ami összeköti a segítséget kérőket a segítőkkel, emellett naprakészen tájékoztatnak arról, mire van éppen a legnagyobb szükség.

Akár egy fuvarról, akár szállásról, vagy adományokról van szó, ezek az információk rengeteg emberhez jutnak el. Így jóval nagyobb az esély arra, hogy viszonylag gyorsan kapnak segítséget a menekülők. Olyan Instagram-posztot is találni, amin például ukrán márkák, illetve kisvállalkozások szerepelnek, akiket a tőlük való vásárlással lehet támogatni, ha valaki így szeretne segíteni. 

Ahogy a fentiekből látszik, ezek a bejegyzések megmutatják, mi zajlik éppen az országban, bátorságot adhatnak azoknak, akik harcolnak, illetve az orosz emberekhez eljutva tovább növelhetik azok számát, akik ellenzik a háborút – hiszen sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, valójában mi történik, mivel a propaganda egészen mást állít.

A negatívumokról sem szabad megfeledkezni

De! Mindezek ellenére nem csak pozitív hozadéka lehet annak, hogy ennyire szorosan követhetőek az események a közösségi platformokon. Egyrészt ott vannak a kisgyerekek, akik olyan tartalmakat láthatnak, amiket még felnőttként is nehéz kiverni a fejünkből. Arról nem is beszélve, hogy több YouTube-csatorna a nap 24 órájában élőben mutatja Kijev különböző részeit, amihez bárki becsatlakozhat, így szembejöhet a gyerekekkel is. Egy esetleges támadást élőben végignézni pedig szintén traumatikus élmény.

Olyannyira, hogy kutatások szerint nagyobb eséllyel jelennek meg náluk a PTSD tünetei, ha bármilyen háborús tartalmat látnak. (Ez lehet egy fotó egy lebombázott épületről, a lövések, robbanások, szirénák hangja, a fekete füst is). Ugyanebből a kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a középiskolásokra is érdemes figyelni, hiszen náluk is kialakulhat szorongás, rosszabb esetben pedig akár valamilyen szerhasználat is. 

Természetesen a legtöbb platform igyekszik eltávolítani az erőszakos, vagy erőszakra buzdító posztokat, azonban a levételükig ezek könnyen elterjedhetnek, mindössze néhány perc alatt. 

Másrészt rengeteg álhír is terjed mind ukrán, mind pedig orosz oldalról, így különösen fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódj. Persze ott van az is, hogy sokkal könnyebb kiszivárogtatni különböző stratégiailag fontos adatokat, dokumentumokat a neten keresztül – még ha valakinek nem is áll szándékában, pusztán meggondolatlanul oszt meg ilyen információt.

Tehát, mint minden éremnek, az ukrajnai háború közösségi oldalakon való dokumentálásának is két oldala van. Azt viszont senki nem gondolta volna, hogy eljön az idő, amikor TikTokon értesülünk a legfrissebb háborús hírekről – de azért csak óvatosan!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást