Az ukrajnai gyermekek helyzete percről-percre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb

Az ukrajnai gyermekek helyzete percről-percre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb

Címlap / Életmód / Család / Az ukrajnai gyermekek helyzete percről-percre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb

„Riasztó hírek érkeznek Ukrajnából. Kórházak, iskolák, árvaházak, víz – és csatornahálózatok rongálódtak meg. A lakott területeken található robbanószerek és azok maradványai valós veszélyt jelentenek az ukrajnai gyermekek számára. Ukrajna gyermekeinek békére lenne szükségük.” – mondja Catherine M. Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója. 

Az UNICEF 1997 óta van jelen Ukrajnában és támogatja a gyerekeket, 2014 óta pedig humanitárius segítségnyújtást folytat az országban. Az azóta is folyamatosan dúló kelet-ukrajnai konfliktus súlyosan megviselte a polgári lakosságot. A fegyveres összecsapások pusztító hatását az elmúlt két évben tovább súlyosbította a COVID-19 világjárvány, amely jelentős terhet rótt a legkiszolgáltatottabb családokra és gyermekekre. A közelmúltban Nyugat-Ukrajnában kitört gyermekbénulás járvány pedig további kihívások elé állította az ország amúgy is törékeny egészségügyi rendszerét. A gyermekszegénység nőtt, a szociális juttatásokhoz és ellátásokhoz való hozzáférés azonban korlátozott. 

A 8 éves Dasha és 6 éves húga, Katia gyűjti össze kannákba a családjuk számára elengedhetetlenül szükséges vízmennyiséget, Kelet-Ukrajna Pavlovi nevű településén, ahol az UNICEF 2019 óta segíti a családok vízhez jutását.

Az UNICEF 5 irodát működtet az országban, 140 munkatársával és 27 partnerszervezettel eddig is élen járt a humanitárius segítségnyújtásban és továbbra is mindent megtesz, hogy elérje az erőszak következményeinek leginkább kitett, kiszolgáltatott gyermekeket. Biztonságos ivóvizet, higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket és kötszereket biztosít, meleg ruházatot és takarókat juttat el a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült családoknak. 

Az Ukrajnában folyó harcok közvetlen veszélyt jelentenek az ország 7,5 millió gyermekének életére és jólétére.

Az erőszak egyre közelebbről érinti a polgári lakosságot. Az elmúlt napokban házak százai rongálódtak meg és váltak lakhatatlanná. Az infrastruktúrában keletkezett károk következtében több százezer ember maradt biztonságos ivóvíz, áram és vízellátás nélkül. A légitámadások következtében számos helyen oktatási intézmények és egészségügyi létesítmények váltak használhatatlanná. A gyerekek rémültek, sokkos állapotban vannak és kétségbeesetten vágynak a biztonságra. Százezrek kénytelenek elhagyni otthonaikat, családok szakadnak szét. A menekültek többsége nő és gyermek. A Kijevben maradók számára az élet az óvóhelyeken folytatódik. 

Segítséget kapnak a Moldovába átjutott családok és a Lengyelország felé menekülők, Lvivben. Az otthonukat elhagyni kényszerülők mindenhol segítségre szorulnak. 

Az UNICEF ügyvezetője nyilatkozatában kiemelte, hogy az UNICEF azon dolgozik, hogy a gyermekek számára további életmentő programokat indítson. Eddig 13 mobil, szakértőkből álló csapat biztosított gyermekvédelmi és pszicho-szociális támogatást az elhúzódó bizonytalanság miatt traumatizált gyerekek számára. Az elmúlt napokban emellett az UNICEF az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban újraindította úgynevezett „Kék Pont” szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak. A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek a gyakran férfi kíséret nélkül utazó anyáknak és gyermekeiknek, ahol az UNICEF munkatársai információval látják el őket, pszhichológiai segítséget nyújtanak és gondoskodnak a kísérő nélküli gyerekek azonosításáról és védelméről. 

A növekvő biztonsági kihívások ellenére az UNICEF nem evakuálja a munkatársait, továbbra is elkötelezett amellett, hogy a helyszínen maradjon. Kollégáink folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél hatékonyabban eljuttassák a humanitárius segítséget a leginkább érintett területekre. A magyar lakosság segítségét ahhoz kérjük, hogy minél többet tudjunk tenni, ott, ahol erre a legnagyobb szükség van.” – tette hozzá Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezetője.

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást