Középkorú vagy? 7 tipp, hogy ne csúful öregedj meg

Középkorú vagy? 7 tipp, hogy ne csúful öregedj meg

Címlap / Életmód / Egészség / Középkorú vagy? 7 tipp, hogy ne csúful öregedj meg

Az élet múlandó, és bár napjainkban a fiatalság kultuszát dicsőítjük, az igazság az, hogy minden életszakasznak megvan a maga szépsége, még akkor is, ha az öregedésben sokan csak a lejtőt látják. Tetszik vagy sem, ezt az állapotot nem úszhatjuk meg, de rajtad is múlik, mennyire szépen öregszel meg. Ha úgy érzed, elérted a középkorúságot, érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat, hogy az eljövendő években is a szépséget találd meg.

Legyenek elvárásaid!

Egy bizonyos kor fölött már nem fogsz hajnalig mulatni, mielőtt munkába mész, valószínűleg bárhogyan is próbálod, nem fogsz olyan jól mutatni a bikinidben, mint húsz évesen, és ha eddig nem tetted, valószínűleg már nem kezded el az orvosi egyetemet, hogy azután feltaláld a rák ellenszerét.

Terveid azonban mindig lehetnek, és ezeket érdemes olyan magasan tartani, amennyire az csak lehetséges: ne elégedj meg a napi 10 perc sétával, menjetek rendszeresen kirándulni, vagy tervezz nyaralást. 
Ne csak a mai napban gondolkodj, noha igyekezz annak az örömeit is kiélvezni.
Tervezz előre és törekedj a vágyaid megvalósítására, hiszen ez olyan igény, amire az embernek élete végégig szüksége van.

Készülj fel a krízisre!

Gyakran beszélünk a biológiai óráról, de kevesebb szó esik a szociális óráról: amikor elérsz arra a pontra, hogy visszatekintesz az életedre, és úgy érzed, nagyon kis nyomot hagytál, és talán már nincs elég időd arra, hogy változtass ezen, szinte biztos, hogy átélsz egy krízishelyzetet.

Pedig biztosan van olyan, amire büszke lehetsz, és még egyébként sincs késő valami maradandót alkotni: még mindig elmehetsz önkéntesnek egy jótékonysági szervezethez, írhatsz egy könyvet, vagy szervezhetsz egy klubot.
Bármit, amiben örömödet leled – gondolj az első pontra!

Keresd a bölcsességet!

Az első nyugdíjjal együtt nem küldik meg az idős korral járó bölcsességet, ahogyan az ősz hajszálak sem hozzák meg azt.

A tapasztalat azonban segít megtalálni, feltéve, hogy elfogadod a saját korlátaidat, és felismered, hogy ma már másban vagy jó, mint régen. 

Ne próbálj csinosabb lenni a tiniknél, vagy lépést tartani az élsportolókkal, esetleg lekörözni az új technika ismeretében a fiatal kollégákat.
Minderre megvolt a magad ideje, most egy másik, de hasonlóan értékes korszak jön, és ha ezt elfogadod, meg fogod találni az ebben rejlő kincseket.

A változás nem kötelező

Új dolgokkal megismerkedni, új dolgokat kipróbálni mindig jó, és mindig segíthet új perspektívát, új motivációt találni, de azt is nyugodtan beismerheted, ha ehhez már nincs kedved. 

Azonban nagyon fontos különbség van a megszokás és a megkeseredés között: ne azt próbáld elhitetni magaddal, hogy azért nem változtatsz, mert minden úgy a legtökéletesebb, ahogy van, hanem ismerd be és fogadd el, hogy azért, mert már nincs kedved hozzászokni egy új dologhoz.

Ne keseregj a múlton!

Neked nem kötelező változni, a világ azonban fog, és ezt jobb, ha elfogadod. Volt időszak, amikor te is az újdonságok megszállottja voltál.

Ne tégy most úgy, mintha az lett volna az utolsó időszak, amikor pozitív változások jöttek, és azóta minden csak rosszabb lett. 

A világ nem áll meg, és ha ezt elfogadod, sokkal kevesebb bosszúság ér majd.

Légy hálás!

Igen, persze, az öregedés, bárhogy is szépítjük, hoz majd néhány kellemetlen tünetet.

A ráncok fölött azonban lehet keseregni, vagy pityeregni azért, mert már komoly kihívást jelent megmászni a lépcsőt, azonban – bármilyen morbidul hangzik is, de igaz – ez még mindig jobb, mint fiatalon meghalni.

A hosszabb élet több tapasztalatot, több lehetőséget, több boldog pillanatot jelent, ennek azonban ára van, de ezt megéri megfizetni. Ne felejts el hálásnak lenni minden ősz hajszálért, amit volt időd megnöveszteni.

Fogadd el!

És végül: mindaz a sok dolog, amiről annak idején megfogadtad, hogy nem teszed majd, amikor öreg leszel – fogadd el, hogy megteszed. 

Te is százszor meséled majd el ugyanazt a történetet, az unokáidat hívod segítségül az új masinák beüzemeléséhez, és talán kétszer is meggondolod, hogy elhagyd-e a lakást.
De tudod mit? Mindezzel egyáltalán nincs semmi baj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást