Egészség / Életmód

Koronavírus: Mégis van köze a hidegnek a járvány alakulásához

Koronavírus: Mégis van köze a hidegnek a járvány alakulásához

Az influenzáról először Hippokratész számolt be Kr. e. 400-ban, leírta a tüneteit, valamint azt is, hogy a nyári és téli betegségek között valóban van különbség. Így ez az első említése annak is, hogy a betegségek szezonálisan váltakoznak. A kutatókat azonban még ma is érdekli, mi pontosan az oka annak, hogy a patogének, a környezet és az emberi szervezet változása ilyen hatással van arra, hogy valaki elkap-e egy adott vírust vagy sem.

A hippokratészi felfedezések óta a tudomány már rájött, hogy mind a vírus változása, mind a szervezet természetes védekezőrendszerének gyengülése okozhatja azt, hogy a hidegben nagyobb eséllyel kapjuk el a betegségeket. Ez pedig hatással lehet a koronavírus-járvány alakulására is.

Mi a helyzet a koronavírussal?

Ami a koronavírust illeti, úgy tűnik, hogy az alacsonyabb hőmérséklet és az extrém alacsony és extrém magas páratartalom mind stabilabbá teszik a vírust. Ez az oka annak, hogy télen sokkal tovább fertőzhet. Az alacsony hőmérséklet lelassítja azokat a kémiai reakciókat, amelyek a vírus lebomlását okozzák.

Az alacsony páratartalom miatt a levegőben található nyálcseppek kisebbek, a bennük található természetes sók pedig tovább tartják magukban a vírusrészecskét. Valószínűleg az összes légúti betegség vírusa pontosan ugyanígy viselkedik a téli időszakban – akkor, amikor jellemzően alacsony a hőmérséklet és a páratartalom is.

A hideg idő közrejátszik

Arról nem is beszélve, hogy a szervezet sincs a toppon a hideg hónapokban. A hideg levegő belélegzése szakértők szerint megváltoztatja az immunrendszer működését. Egy 2015-ös kísérlet egereken kimutatta, hogy a hidegebb levegő miatt az állatok légútjaiban kevesebb interferon nevű molekula termelődik. Ez egy olyan fehérje, amelyet a különböző patogének (vírusok, baktériumok, paraziták vagy akár tumorsejtek) által megtámadott szervezet sejtjei bocsátanak ki.

Többek között ezért is segíthet a mostani helyzetben a maszk: mivel a levegő a száj és az orr körül melegebb marad, ez a jelenség annyira nem mutatkozik.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást