Az emberek nagyon sokféleképpen viselték a koronavírus okozta korlátozásokat: voltak, akik egészségtelenebbek, lustábbak, túlsúlyosabbak lettek, és olyan rossz étkezési szokásokat fejlesztettek ki, amelyekről nehéz lesz leszokni. Egy tudományos kutatás most ezeket vette sorra.
Tavaly márciusban olyan korlátozásokat vezettek be itthon is, amelyekkel a ma élő emberek nagyon nagy része még nem találkozott. Legutóbb talán háborús időszakokban tapasztalhatták azt az idősebbek, hogy nem mehetnek ki az utcára akkor, amikor akarnak, nem tudnak dolgozni menni. Sokan elvesztették a munkájukat is, és meredeken emelkedett mindenki stressz-szintje.
Bár vannak olyanok, akik könnyebben viselik a már egy éve tartó világjárvány okozta változásokat, azért a legtöbben megszenvedik az új, szokatlan és ijesztő helyzetet. Ők olyan megküzdési mechanizmusokhoz nyúlnak, amelyeket máskor nem alkalmaztak.
Nagyon sok ilyen megküzdési mechanizmus kapcsolódik az evéshez. A karantént rengetegen arra használták fel, hogy elkezdjenek rendszeresen mozogni, és egészséges ételeket főzzenek maguknak. Legalább ennyien lustultak el, és kezdtek egészségtelenül étkezni.
Érdekes eredmények a járvány hatására
A Minnesotai Orvosi Egyetem kutatói most azt térképezték fel, hogy milyen rossz étkezési szokásokat és evési problémákat szedtek össze az emberek a járvány idején. A szakértőknek sikerült hat problémás étkezési szokással összekötniük a koronavírus miatti korlátozásokat. A legijesztőbbnek az étkezési zavarok enyhe emelkedését tartották, amelyek évente több mint tízezer ember haláláért lehetnek felelősek.