Korán felébredsz, és nem tudsz visszaaludni? Ezek lehetnek az okai

Korán felébredsz, és nem tudsz visszaaludni? Ezek lehetnek az okai

Címlap / Életmód / Egészség / Korán felébredsz, és nem tudsz visszaaludni? Ezek lehetnek az okai

Talán mindenkivel megtörtént már, hogy felébredt az éjszaka közepén, és annak ellenére, hogy pihentetőnek érezte az alvást, nem tudott visszaaludni. Ezt rengeteg dolog okozhatja, legtöbbje ártalmatlan, környezeti probléma – de akad, ami komoly betegséget is előre jelezhet. Az alábbiak lehetnek a leggyakoribb okai annak, ha éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni.

A cirkadián ritmusod felborult

A koronavírus-világjárvány miatti kijárási korlátozások, a megváltozott munkakörülmények, a napi rutin hiánya mind felerősíthetik ezt a problémát: ha a szervezet természetes ritmusa felborul, eltér a megszokottól, az alvási problémákhoz vezethet. A cirkadián ritmus, vagyis a szervezet belső órája gyakorlatilag a hormonrendszered által vezérelt napi rutin, amit rengeteg dolog meg tud borítani. Főként a lefekvés előtt kialakított, megszokott rutin lenne a fontos, mert így tudja a szervezeted, hogy mikor kezdheti el az alváshoz szükséges hormonokat nagyobb mennyiségben termelni. Így, ha úgy érzed, kicsit össze-visszák lettek a napjaid, először ezen próbálj meg változtatni.

Lefekvés előtt a telefonodat nyomkodod

Lehet, hogy kellemes tévére elaludni, vagy szereted átfutni a napi történéseket a telefonodon, mielőtt lefekszel, de ez valószínűleg megzavarja az alvásodat, hiszen a kék fény egyébként is azt üzeni az agynak, hogy ideje felébredni. A túl sok képernyőhasználat megint csak a biológiai óránkat zavarja össze, főleg akkor, ha lefekvés előtt sem tudunk lemondani róla.

Túl kevés a fény a hálószobádban

A cirkadián ritmusodat a fény is befolyásolja, hiszen az őseink a sötétedéssel tudták, hogy ideje aludni, a napfelkeltével pedig tudták, hogy akkor kell felkelni. Ha nagyon besötétíted a hálószobádat, vagy az egész lakásodban hiánycikk a fény napközben is, az felboríthatja a belső órádat, főleg akkor, ha az éjszaka közepén felébredve még villanyfényt is gyújtasz, esetleg ránézel a telefonodra. Ilyenkor a tested összezavarodik, és nem tudja, mit kellene csinálnia – könnyen lehet, hogy úgy reagál, hogy az alvási hormonokat lecsökkenti, az ébredéshez szükségeseket pedig megnöveli.

Annie Spratt/unsplash.com

Stresszelsz és szorongsz 

Ebben a megváltozott helyzetben kicsit mindenkinek magasabb a stressz-szintje, ami az alvásra is kihathat: az agy stresszhormonokat kezd termelni, amelyektől nehezebbé válik a nyugodt alvás. A stressz okozta álmatlanság egyik fő megnyilvánulása az alvásfenntartási álmatlanság, ami azt jelenti, hogy az elalvással nincs problémád, viszont nehezen maradsz ebben az állapotban, gyakran és könnyen felébredsz. Ez a jelenség inkább a nőket érinti, mint a férfiakat, és ahogyan idősödünk, úgy válik egyre rosszabbá azok számára, akik hajlamosak rá.

Túl sok folyadékot iszol

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagyon fontos, de érdemes úgy időzíteni, hogy ne lefekvés előtt idd meg a napi adagod jó részét – ez ugyanis azzal jár, hogy éjszaka felébredhetsz, mert pisilned kell. Ilyenkor általában azért felkapcsoljuk a lámpát, vagy legalább a telefonnal világítunk, ami pedig ahhoz járul hozzá, hogy a belső biológiai órád összezavarodjon, és nehezedre essen visszaaludni.

Alvási apnoéd van

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Alapvetően két fajtája van: a gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Ez az állapot akár súlyos problémákat is okozhat, így érdemes kivizsgáltatni, de a leggyakrabban inkább kellemetlen, hiszen reggeli fejfájással, egyértelműen kialvatlansággal, és koncentrációzavarral jár együtt.

Forrás 1, 2

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!