10 könnyű étel januárra

10 könnyű étel januárra

Címlap / Életmód / Receptek / 10 könnyű étel januárra

Az ünnepek alatti nagy étkezések után már alig bírunk ételre gondolni. Érdemes ilyenkor könnyű és egészséges ételeket enni, hogy visszaálljon szervezetünk fittsége.

Füstölt lazacos, tojásos Cézár saláta

Amire szükséged lesz: 2 tojás, egy csomag vegyes saláta, 150g füstölt lazac, 2 kiskanál kapribogyó, 50g kenyérkocka, 3-4 evőkanál cézár-öntet
Elkészítése
Fűzzük meg a tojásokat (6 percig), majd hámozzuk le a héjukat és szeleteljük fel. A salátaleveleket tegyük egy tálba, szórjuk rá a lazacfilé szeleteket, kapribogyót, kenyérkockákat és a tojást. Öntettel meglocsolva tálaljuk.

Ricotta pástétom fűszernövényekkel

Amire szükséged lesz: 50g friss menta és bazsalikom, 3 szál újhagyma durvára vágva, 1 kis gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 evőkanál olíva olaj, tengeri só, 250g ricotta sajt, 1 evőkanl citromlé
Elkészítése
Vágd apróra a fűszernövényeket, zöldhagymát, fokhagymát, ízesítsd sóval és olívaolajjaé, majd add hozzá a ricottát és a végén a citromlevet. Hűtsük le, pirítóssal és olajbogyóval tálaljuk.

Sült sajtos spenótos gnocchi

Amire szükséged lesz: 500g gnocchi, olívaolaj, 2 gyöngyhagyma apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 25ög spenót, tengeri só, fekete bors, 150ml tejföl, frissen reszelt szerecsendió, 75g frissen reszelt parmezán, egy kis maroknyi zsályalevél.
Elkészítése

Egy közepes sütőtálra lesz szükség. Forraljunk fel vizet a gnocchinak és főzzük meg. Egy serpenyőben olajon puhítsuk meg a gyöngyhagymát és adjuk hozzá a fokhagymát, spenótot és kavarjuk ameddig megpuhulnak a levelek. Tegyük a serpenyő tartalmát turmixgépbe és adjunk hozzá tejfölt, fűszerezzük szerecsendióval.
A mixet öntsük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a főtt gnocchit. Szórjuk meg a parmezánnal, zsályalevéllel. Öntsük tűzálló tálba és a sütőben grill fokozaton süssük aranysárgára. Azonnal tálaljuk.

Brokkoli leves baconnel

Amire szükséged lesz: 400g brokkoli, 75g szárított paradicsom, olíva olaj, 25g sótlan vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, egy csipet szárított chili, tengeri só, 1l húsleves alaplé, füstölt bacon.
Elkészítése
Mossuk meg és bontsuk rózsáira a brokkolit. Szeleteljük fel a szárított paradicsomot. Vajon és olívaolajon puhítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, fokhagymát, chili felét. Adjuk hozzá a brokkolit, kis sót. Öntsük fel a húslével. Főzzünk minden puhára. Pirítsuk meg a bacont és ezzel tálaljuk.

Narancsos, kapribogyós rukkolasaláta

Amire szükséged lesz: 2 narancs, rukkola saláta, 1 evőkanál kapribogyó, 1 evőkanál ecet, tengeri só, 3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése
Szeleteljük kis kockákra a narancsot. keverjük össze a rukkolát, narancsot és kapribogyót egy salátástálban. Habverővel keverjük össze az ecetet, sót, olajat és öntsük a salátára.

Almás káposztasaláta

Amire szükséged lesz: 4 evőkanál tejszín, 1 teáskanál dijoni mustár, tengeri sós, 25g natúr mogyoró félbevégva, fél fej kelkáposzta, 70g Trappista sajt, 1 ropogós piros héjú alma, egy marék zsázsa.
Elkészítése
Keverjük ki az öntetet mustárból, tejszínből és sóval.
Pörköljük meg seprenyőben a mogyorót. Szeleteljük finomra a káposztát, sajtot és almát. Keverjük össze egy nagy tálban, szórjuk meg zsázsával és frissen őrölt borssal. Az öntettel tálaljuk.

Zöldséges pizza

Amire szükséged lesz: 0,5kg pizza tészta (teljes kiörlésű), 0,5kg apróra vágott brokkoli, 1/4 csésze víz, 5 dkg rukkola, csipet só, frissen őrölt bors, 15dkg peszto, 25 dkg mozzarella sajt.
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Kenjük ki a tepsit olajjal. Nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére. Süssük enyhén ropogósra 8-10 perc alatt. Közben főzzük meg a brokkolit enyhén ropogósra kb. 3 perc alatt.
Szűrjük le, keverjük össze a rukkolával és serpenyőben fonnyasszuk meg. Fűszerezzük sóval, borssal. Kenjük be pesztoval a tésztát, szórjuk rá a sajtot, brokkolikeveréket. Süssük amíg a sajt megolvad és a tészta aranysárgává nem válik.

Szecsuáni tofu zöldbabbal

Amire szükséged lesz: fél csésze víz, 60 ml szójaszósz, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 teáskanál balzsamecet, 2 teáskanál cukor, fél teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 40dkg extrafinom tofu, 2 evőkanál repceolaj, 75 dkg zöldbab félbevágva, 4 gerezd fokhagyma aprítva, 2 teáskanál friss gyömbér.
Elkészítése
Habverővel keverjük össze a vizet, szójaszószt, paradicsompürét, ecetet, cukrot, pirospaprikát, 1 kanál kukoricalisztet, borsot. tegyük félre. Vágjuk fel a tofut kockákra, itassuk le. Dobjuk a tofut egy tálba, mártsuk bele a kockákat a maradék kukoricakeményítőbe. Forrósítsunk fel olajat egy wokban.
Adjuk hozzá a lisztes tofut, óvatosan pirítsuk 2 percig. adjuk hozzá a zöldbabot, fokhagymát, gyömbért és folyamatosan kevergessük. Adjunk hozzá 10 ml vizet, fedjük le és főzzük amíg a bab enyhén ropogóssá nem fő. keverjük össze a szójaszósszal és kevergetés mellett főzzük még 1 percig. Rizzsel tálalhatjuk.

Szezámos tészta

Amire szükséged lesz: teljes kiörlésű spagetti, 10ml szójaszósz, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál repceolaj, 2 evőkanál lime leve, másfél teáskanál piros paprika, 1 csokor mogyoróhagyma szeletelve, egy maréknyi apróra vágott friss koriander, bors, só, 1 közepes kaliforniai paprika szeletelve, 10 dkg pirított szezámmag.
Elkészítése
Forraljunk fel vizet és főzzük meg a spagettit, majd szűrjük le. Habverővel keverjük össze a szójaszószt, szezámolajat, repceolajat, citromlevet, pirospaprikát, morgoróhagymát és koriandert. Keverjük hozzá a tésztához, fűszerezzük sóval, borssal, szezámmaggal és mogyoróhagymával, korianderrel díszítsük.

Ínycsiklandó halrudacskák

Amire szükséged lesz: száraz zsemlemorzsa, teljes kiörlésű gabonapehely, bors, fokhagymapor, pirospaprika, só, 10 dkg liszt, 2 tojásfehérje, 50dkg halfilé csíkokra vágva.
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Kenjük be a tepsit olajjal. Turmixgépben keverjük össze a zsemlemorzsát, gabonapelyheket, borsot, fokhagymaport, paprikát és sót.
Mártsuk ebbe a porkeverékbe a halfiléket, majd forgassuk meg a lisztben és a tojásfehérjében, a végén pedig még egy réteg zsemlemorzsában. Helyezzük el a sütőben a halrudakat. Fújjuk be a halrudakat főzősprével. Süssük kb. 10 percig, míg aranybarna nem lesz.
Készíthetünk hideg öntetet hozzá a következőkből: tejf0l, fokhagyma, bors, só, dijoni mustár, olíva olaj.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!